CME-Online 'Cardiovasculair risicomanagement', cursus voor apothekers

Circulatorius

In Nederland zijn hart- en vaatziekten (HVZ) na kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Bij vrouwen zijn HVZ zelfs doodsoorzaak nummer 1. In 2018 stierven in Nederland bijna 38.000 mensen aan HVZ; dat is 25% van alle sterfgevallen. Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2016 aan één op de vier Nederlanders een of meerdere geneesmiddelen voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Rond de leeftijd van 80 jaar is dit aan meer dan vier...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

In Nederland zijn hart- en vaatziekten (HVZ) na kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Bij vrouwen zijn HVZ zelfs doodsoorzaak nummer 1. In 2018 stierven in Nederland bijna 38.000 mensen aan HVZ; dat is 25% van alle sterfgevallen.

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2016 aan één op de vier Nederlanders een of meerdere geneesmiddelen voor cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Rond de leeftijd van 80 jaar is dit aan meer dan vier op de vijf. Het gebruik van geneesmiddelen voor CVRM maakt 40% uit van het totale geneesmiddelengebruik binnen het wettelijk verzekerd pakket.

Door beperking van het aantal mensen met deze risicofactoren kan het aantal patiënten met een cardiovasculaire ziekte en het aantal sterfgevallen gerelateerd aan cardiovasculaire ziekten aanzienlijk worden verminderd.

In 2012 verscheen de tweede herziening van de NHG-Standaard CVRM, in mei 2019 verscheen de derde herziening. Aansluitend op de tweede herziening heeft de KNMP een ‘Richtlijn CVRM’ uitgebracht. Hierin wordt beschreven wat de farmaceutische zorgverlening aan mensen met hart- en vaatziekten (HVZ) of een verhoogd risico daarop inhoudt. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten wij zien hoe u de opgedane kennis in uw apotheek kunt toepassen.


Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de begrippen die bij cardiovasculair risicomanagement worden gehanteerd
  • kunt u patiënten met een verhoogd risico op HVZ identificeren
  • bent u in staat om artsen van onderbouwd advies te voorzien op het gebied van cardiovasculair risicomanagement
  • bent u op de hoogte van de bijzonderheden en de plaats in de therapie van de diverse geneesmiddelgroepen, kunt u vragen van artsen of patiënten hierover beantwoorden en proactief interveniëren


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ