Deze cursus is verlopen

Handelen bij vermoeden op antibiotica allergie

Wist u dat 9/10 patiënten die een penicilline allergie melden, veilig met penicillines behandeld kunnen worden? In deze cursus leren deelnemers omgaan met antibioticum allergie in de dagelijkse praktijk. Als zorgverlener komt u regelmatig in aanraking met patiënten die aangeven allergisch te zijn voor antibiotica. In de praktijk wordt door allergie-meldingen vaak afgeweken van het eerste keuze antibioticum. Echter, dat is vaak onterecht....

45
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 45
Opmerking :De blend (= avond plus voorafgaand e-learning) kosten: € 45 De e-learning ook apart ter accreditatie aanbieden > deze is als losstaande module gratis

Beroepen

Anesthesioloog
16 Apr 2021
4 Punten
ABAN
Arts
16 Apr 2021
4 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
16 Apr 2021
4 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
16 Apr 2021
4 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
16 Apr 2021
4 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Wist u dat 9/10 patiënten die een penicilline allergie melden, veilig met penicillines behandeld kunnen worden? In deze cursus leren deelnemers omgaan met antibioticum allergie in de dagelijkse praktijk.


Als zorgverlener komt u regelmatig in aanraking met patiënten die aangeven allergisch te zijn voor antibiotica. In de praktijk wordt door allergie-meldingen vaak afgeweken van het eerste keuze antibioticum. Echter, dat is vaak onterecht. In deze cursus leert u verschillende typen allergieën onderscheiden en dilemma’s uit de dagelijkse praktijk op te lossen. Wanneer kan het antibioticum wel gegeven worden en wanneer niet? Hoe zit het eigenlijk met kruisallergie?

De cursus is dan ook geschikt voor alle zorgprofessionals die regelmatig antibiotica voorschrijven of over antibiotica adviseren.


Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit een online gedeelte (1 uur), gevolgd door een on campus gedeelte (2 uur). In het online gedeelte wordt de theoretische kennis over antibiotica- allergie vergroot. Deze kennis wordt uitgediept en toegepast in het on campus gedeelte. Het on campus gedeelte bestaat uit een plenair gedeelte gevolgd door een werkgroep en wordt gemodereerd door een internist allergoloog-immunoloog, apotheker en internist-infectioloog. Aan de hand van casuïstiek wordt de kennis uit de e-learning toegepast en verder uitgewerkt en er wordt ingegaan op de samenwerking tussen de verschillende disciplines.


Voorbereiding

Ter voorbereiding van het on campus gedeelte vragen wij u om de e-learning te doorlopen. Dit is van belang om het on campus gedeelte goed te kunnen volgen.

Daarnaast nodigen wij u uit een casus vanuit de praktijk in te sturen. Tijdens de werkgroepen zal namelijk casuïstiek vanuit de deelnemers worden behandeld.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen die antibiotica voorschrijft of adviseert bij het voorschrijven van antibiotica. Huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderen geneeskunde, apothekers (in opleiding), physician assistant. In de cursus komt casuïstiek aan bod die voor de verschillende zorgprofessionals herkenbaar is.

Programma

15:40 Ontvangst en registratie 

Start ronde 1

16:00 Opening en toelichting programma

Merel Lambregts

16:10 Terugblik e-learning

Bart Hendriks, dr. Chris Nieuwhof & dr. Mark de Boer

16:30 Werkgroep 1: Merel Lambregts & dr. Chris Nieuwhof

Werkgroep 2: dr. Mark de Boer & Bart Hendriks

17:15 Pauze

17:30 Allergieregistraties in de dagelijks praktijk

Merel Lambregts

17:45 Take-home messages & afsluiting

Merel Lambregts

18:00 Einde met aansluitend warm buffet/koffie

18:00 Inloop met warm buffet/koffie

18:40 Registratie 

Start ronde 2

19:00 Opening en toelichting programma

Merel Lambregts

19:10 Terugblik e-learning

Bart Hendriks, dr. Chris Nieuwhof & dr. Mark de Boer

19:30 Werkgroep 1: Merel Lambregts & dr. Chris Nieuwhof

Werkgroep 2: dr. Mark de Boer & Bart Hendriks

20:15 Pauze

20:30 Allergieregistraties in de dagelijks praktijk

Merel Lambregts

20:45 Take-home messages & afsluiting

Merel Lambregts

21:00 Einde

Boerhaave Nascholing

boerhaavenascholing@lumc.nll
21, Hippocratespad, LEIDEN, 2333ZD