Deze cursus is verlopen

Effectief communiceren met laaggeletterden

Achtergrond In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder) laaggeletterd. Iets meer dan de helft van de laaggeletterden is autochtoon Nederlander; één op de drie heeft een niet-westerse achtergrond en Nederlands als tweede taal. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies. Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of de therapietro...

220
3 Punten
Nascholing
Incompany

Prijzen

Regulier € 220
Opmerking :De opgegeven deelnemerspijs (training, inclusief terugkombijeenkomst) is van toepassing op trainingen op de Pharos-locatie (= open inschrijving voor individuele deelnemers). Er wordt gewerkt met een trainingsacteur. Prijsopgave voor incompany trainingen op aanvraag.

Beroepen

Anesthesioloog
20 Jan 2020
19 Jan 2021
3 Punten
ABAN
Arts
20 Jan 2020
19 Jan 2021
3 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
20 Jan 2020
19 Jan 2021
3 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
20 Jan 2020
19 Jan 2021
3 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
20 Jan 2020
19 Jan 2021
3 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 80 %
Omschrijving

Omschrijving

Opzet

De training wordt verzorgd door ervaren zorgprofessionals/trainers of communicatietrainers, waarin wordt samengewerkt met een trainingsacteur. In de trainingen worden interactieve werkvormen gebruikt en staan eigen praktijkvoorbeelden centraal.

De training is gericht op het verwerven van kennis over en bewustwording van de relatie tussen laaggeletterdheid en communicatie, gezondheid en gezondheidsgedrag van patiënten en op het verwerven van gespreksvaardigheden voor de communicatie met laaggeletterden en anderstaligen.


Doelgroep

Diverse beroepsdisciplines uit de huisartspraktijk (huisarts, praktijkondersteuner, praktijkverpleegkundige, verpleegkundig specialisten en doktersassistente) en ook andere zorgverleners uit de eerste lijn (verloskundigen) kunnen hieraan deelnemen. Ook voor andere zorgprofessionals is deze training relevant; de informatie over laaggeletterheid en lage gezondheidsvaardigheden is ook bruikbaar voor paramedici, specialisten of anderen. Door het aanpassen van het rollenspel kan de aansluiting bij de werkpraktijk worden gevonden.


Inleiding

Achtergrond

In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen (van 16 jaar en ouder) laaggeletterd. Iets meer dan de helft van de laaggeletterden is autochtoon Nederlander; één op de drie heeft een niet-westerse achtergrond en Nederlands als tweede taal. Laaggeletterden hebben moeite met het begrijpen en lezen van informatie of het opvolgen van instructies.

Dit kan gevolgen hebben voor het juiste medicijngebruik of de therapietrouw. Er wordt door deze groep ook minder vaak gebruik gemaakt van preventieve screening voor ziekten. Diagnoses voor ziekten worden vaker in een later stadium vastgesteld. Er is voor diverse ziekten een hogere prevalentie vastgesteld.

Door de beperkte gezondheidsvaardigheden en de beheersing van het Nederlands zijn zij minder goed in staat tot zelfmanagement.

Wanneer zorgverleners zich bewust zijn van en kennis verwerven over de invloed van lage scholing op de basisvaardigheden, leerstijl en het abstractieniveau van patiënten, en zij de vaardigheden ontwikkelen om de communicatie aan te passen aan het niveau van de patiënt, kan de zorg voor deze patiënten verbeteren. Tevens leidt het ertoe dat de zorgverleners zelf de communicatie met laaggeletterden als minder complex en tijdrovend ervaren.

Leerdoelen

Leerdoelen

  • De deelnemer kent de begrippen ‘laaggeletterd’, ‘laaggeschoold’ en ‘lage gezondheidsvaardigheden’;
  • De deelnemer kan ‘laaggeletterdheid’ en patiënten met lage gezondheidsvaardigheden herkennen;
  • De deelnemer is zich bewust van de invloed van een lage scholingsachtergrond op basisvaardigheden, leerstijl en abstractieniveau van de patiënt;
  • De deelnemer kan de communicatie aanpassen aan laaggeletterde patiënten;
  • De deelnemer kent het belang van eenvoudig voorlichtingsmateriaal en oefent in de toepassing ervan;
  • De deelnemer is bekend met de terugvraagmethode en kan deze toepassen.

 

Stichting Pharos

training@pharos.nl
620, Arthur van Schendelstraat, Utrecht, 3511MJ