CME-Online ‘Farmacogenetica - heeft u uw DNA-paspoort al?'

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. Farmacogenetica is DNA-onderzoek dat wordt uitgevoerd ter verklaring/voorspelling van de reactie op geneesmiddelen. Veel patiënten ondervinden bijwerkingen op medicatie (5-7% van de ziekenhuisopnames wordt hierdoor veroorzaakt) of ondervinden geen baat bij de therapie (25-60% van de patiënten). Een aanzienlijk deel...

599
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Kennis en wetenschap 60 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Farmacogenetica is DNA-onderzoek dat wordt uitgevoerd ter verklaring/voorspelling van de reactie op geneesmiddelen. Veel patiënten ondervinden bijwerkingen op medicatie (5-7% van de ziekenhuisopnames wordt hierdoor veroorzaakt) of ondervinden geen baat bij de therapie (25-60% van de patiënten).

Een aanzienlijk deel van deze interindividuele variatie ligt besloten in het DNA omdat niet iedereen dezelfde set metaboliserende enzymen heeft in de lever. We doseren nu via trial and error, maar veel eleganter is het om met behulp van een DNA-test vast te stellen wie bepaalde enzymen wel heeft, en wie ze mist. Om zo medicatie op maat te kunnen bieden voor een optimale zorg.


Deze cursus beschrijft het concept van de farmacogenetica, en beschrijft het cytochroom P450 enzymsysteem in de lever. De cursus behandelt de genetische variaties in verschillende enzymen, de frequenties en klinische consequenties, en geeft diverse klinisch relevante voorbeelden. De cursus gaat ook in op de interpretatie van de testen, maar behandelt tevens de beperkingen. Ten slotte wordt aangegeven hoe deze genetische informatie verkregen kan worden, hoe die te interpreteren en waar advisering voor het aanpassen van medicatie aan het DNA-profiel van uw patiënt gevonden kan worden.Het farmacogenetisch DNA-paspoort vormt een belangrijke, nieuwe tool voor het bieden van therapie op maat. De cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

NB. Deze cursus is oorspronkelijk ontwikkeld voor apothekers.

Programma

Module

Introductie

Inleiding

Cytochroom P450 enzymen

Klinische toepassingen

  • Psychiatrie / antidepressiva
  • Cardiologie
  • Oncologie
  • Pijn en opiaten
  • Antistolling

Het laboratorium

In de praktijk

KNMP kennisbank

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • Kent u de inhoud van het begrip farmacogenetica
  • Kunt u omschrijven wat de voordelen zijn van farmacogenetica en wat de limitaties zijn
  • Kent u de uitvoering van een farmacogenetica-onderzoek
  • Kunt u de uitslagen van dit onderzoek interpreteren
  • Kunt u advies geven aan collega’s of patiënten over farmacogenetica-uitslagen
  • Kent u de mogelijke verschillen in uitvoering van de testen, en begrijpt u de consequenties daarvan
  • Weet u wat een DNA-paspoort is


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ