CME-Online 'Geneesmiddelinteracties met risico op maagschade deel 2: verdieping', cursus voor apothekers

Digestivus

In 2008 verschenen de resultaten van het HARM-onderzoek. Hieruit bleek dat bijna de helft van de geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames potentieel vermijdbaar was. Bij 15% van deze opnames waren gastro-intestinale bloedingen de reden tot opname. Daarmee zijn gastro-intestinale bloedingen en andere complicaties een omvangrijk klinisch relevant probleem. De onderzoekers rekenden door dat jaarlijks in Nederland 19.000 opnames potentieel...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

In 2008 verschenen de resultaten van het HARM-onderzoek. Hieruit bleek dat bijna de helft van de geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnames potentieel vermijdbaar was. Bij 15% van deze opnames waren gastro-intestinale bloedingen de reden tot opname. Daarmee zijn gastro-intestinale bloedingen en andere complicaties een omvangrijk klinisch relevant probleem.

De onderzoekers rekenden door dat jaarlijks in Nederland 19.000 opnames potentieel vermijdbaar zouden zijn. Dit zou neerkomen op 2850 vermijdbare gastro-intestinale bloedingen per jaar.

Er zijn verschillende strategieën om maagschade te voorkomen. De belangrijkste manier is het vermijden van de oorzaken. Het kan daarom raadzaam zijn om bij patiënten met een verhoogd risico op maagcomplicaties afwachtend te zijn met het voorschrijven van schadelijke medicatie of om voor een alternatief, maagveilig, geneesmiddel te kiezen.

Bij de behandeling van pijn kan een NSAID mogelijk worden vervangen door paracetamol. Als dit niet mogelijk is, kan een geneesmiddel met een maagbeschermende werking naast het NSAID worden gegeven.

In Nederland zijn verschillende geneesmiddelen geregistreerd voor de preventie van maagschade door NSAID’s:

  • protonpompremmers
  • H2-antagonisten
  • misoprostol

Sucralfaat is niet officieel geregistreerd voor de preventie van maagschade door NSAID’s.

In deze cursus worden de werkingsmechanismen, effectiviteit en behandelstrategieën besproken en onderbouwd met wetenschappelijke literatuur. Ook is er aandacht voor de negatieve effecten van deze middelen.

Leerdoelen

Na het volgen van deze verdiepingscursus:

  • kunt u andere zorgverleners en patiënten een gedegen en ‘evidence based’ advies geven over de effectiviteit en veiligheid van de verschillende vormen van maagbescherming
  • kent u de verschillende vormen van maagbescherming en hun effectiviteit
  • kent u de bijwerkingen en verdraagbaarheid van de verschillende vormen van maagbescherming

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ