Deze cursus is verlopen

Ars Moriendi - De kunst van het sterven

Voor artsen en andere stervelingen
stervendoodfilosofielevenethiek

Is een masterclass denken over de dood ingewikkeld, droevig en zwaar? Nee hoor. Zeker niet als u dat doet onder leiding van filosoof Menno de Bree.

1295
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1295
Inclusief : Studiematerialen, lunches, diner, overnachting en ontbijt.

Beroepen

Anesthesioloog
04 Mar 2021
03 Mar 2022
12 Punten
ABAN
Arts
04 Mar 2021
03 Mar 2022
12 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
04 Mar 2021
03 Mar 2022
12 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
04 Mar 2021
03 Mar 2022
12 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
04 Mar 2021
03 Mar 2022
12 Punten
ABAN
Omschrijving

In deze masterclass richten we ons, onder inspirerende leiding van Menno de Bree, op het denken over de dood in de geschiedenis van de filosofie. De opzet is echter systematisch. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:


Wat bedoelen we met ‘dood’ – en met ‘leven’? We bespreken enkele antieke en moderne definities van ‘dood’ en de problemen die ermee samenhangen.


Is de dood een einde van het leven zoals we dat kennen, of is er een hiernamaals? Zo ja, welk deel of aspect van ons leeft er dan voort? Welke consequenties heeft dat voor ons mensbeeld? Als er een hiernamaals is, kunnen we dan nog alleen ‘ons brein zijn’?


Is de dood een kwaad of een goed? Volgens de klassieke medische ethiek moest de dood altijd bestreden worden – maar waarom eigenlijk? Zelfs Socrates twijfelde al op zijn sterfbed wie er nu beter af was: hij of de overlevenden.


Mag een mens zelf over zijn dood beschikken? Zelfmoord en euthanasie zijn eeuwenlang taboe geweest. Dat had vaak te maken met de invloed van het Christendom. Zijn er ook a-religieuze argumenten tegen zelfbeschikking als het gaat om het zelfgekozen levenseinde? Wat zijn de argumenten voor?


Wat is de relatie tussen de dood en de zin van het leven? Maakt het feit dat we sterfelijk zijn, meteen ook het leven onzinnig en absurd? Of is sterfelijkheid nu juist een voorwaarde voor zin? Dat zou kunnen betekenen dat we nu juist niet moeten proberen om heel oud te worden.


Hoe moet je je in je leven verhouden tegenover je sterfelijkheid? Dit is de eigenlijke ars moriendi. Diverse posities, zoals ontwikkeld in de geschiedenis van de filosofie, komen aan bod (negeren, contempleren, vechten, accepteren, bagatelliseren et cetera).


De cursus is interactief, zodat ook de aansluiting met het professionele en persoonlijke leven geborgd is. Ook zullen enkele beroemde sterf- en doodscenes uit de geschiedenis van de filosofie de revue passeren, zoals de moord op Socrates, de dood van Epicurus, de zelfmoord van Seneca, de grafsteen van Schopenhauer, het uitdoven van Nietzsche en de uitvaart van Sartre.

Brainfeed

info@brainfeed.nl
20, Homeruslaan, Zeist, 3707GS