Deze cursus is verlopen

EYECAREACADEMY: Grader cursus diabetes

oog

Graderscursus screening op diabetische retinopathie voor huisartsen. Screening op diabetische retinopathie maakt onderdeel uit van de diabetes zorg en draagt in belangrijke mate bij aan het voorkomen van vermijdbare slechtziendheid en blindheid. Fundusfotografie is een bewezen effectieve en aantrekkelijke manier om deze screening uit te voeren zowel voor patiënt als voor beoordelaar. Vanuit patiëntvriendelijkheid en efficiëntie is het...

275
4 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 275

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
11 Nov 2019
10 Nov 2020
4 Punten
ABC1
Huisarts
11 Nov 2019
10 Nov 2020
4 Punten
ABC1
Physician Assistant
11 Nov 2019
10 Nov 2020
4 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
11 Nov 2019
10 Nov 2020
4 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 60 %
Omschrijving

Omschrijving

Doelgroep: Huisartsen met oogheelkunde interesse en vaardigheden, alsook optometristen.

 

Doel: de huisarts, optometrist is in staat diabetische retinopathie vast te stellen en weet bij welke retinopathie er verwezen moet worden. Tevens is hij/zij in staat een pluis niet pluis beoordeling en adequate verwijzing af te geven bij fundusbeoordeling.

 

Duur: 1 dagdeel (= ochtend, middag of avond) in overleg te bepalen

 

Docenten: Dr. P.Hardus, oogarts, huisarts np

 

Locatie: wisselend of bij huisartsgroep op lokatie

 

Programma: Theorie/praktijk.

 

De cursus start met een entreetoets via internet en wordt afgerond met een toets. Bij deze cursus is inbegrepen om de docent aanden na de cursus te consulteren .

 

 

Inleiding

Graderscursus screening op diabetische retinopathie voor huisartsen.

Screening op diabetische retinopathie maakt onderdeel uit van de diabetes zorg en draagt in belangrijke mate bij aan het voorkomen van vermijdbare slechtziendheid en blindheid. Fundusfotografie is een bewezen effectieve en aantrekkelijke manier om deze screening uit te voeren zowel voor patiënt als voor beoordelaar. Vanuit patiëntvriendelijkheid en efficiëntie is het streven om met minimale belasting de screening zo volledig mogelijk te laten zijn.

Fundusfoto’s kunnen door ondersteunend personeel gemaakt worden op verschillende locaties. De beoordeling kan door een een huisarts of optometrist worden gedaan die hiervoor geschoold is.


Het belang van een goede screening van diabetespatiënten is- zoals hierboven beschreven - groot. Deze cursus wil u de benodigde kennis en inzichten aanrijken om uw rol in de screening op diabetische retinopathie beter te vervullen. Aan de hand van praktische opdrachten en verrijkende achtergrondinformatie kunt u uw rol in de zorgketen beter vervullen en krijgen meer diabetespatiënten tijdig de juiste zorg.

Programma

Onderstaand het programma dat start om 13:00 uur. Eventueel is er een ruimere pauze om te eten.

13.00 - Inleiding door dr. P. Hardus, oogarts, huisarts n.p; waar let u op bij beoordelen fundusfoto’s

13.30 - Waarom screening, organisatie screening, wanneer verwijzen

14.00 - Diabetische retinopathie; verschijningsvormen, verloop, therapie

14.30 - Fundusfoto’s met verschillende afwijkingen; het accent ligt op herkennen diabetische retinopathie. Ter sprake komen herkennen papilafwijkingen, vasculopathie, leeftijdsgebonden macula degeneratie, naevi en pigmentblad variaties

15.00 -15.15 - Pauze

15.15-16.45 - Fundusfoto’s met verschillende afwijkingen door graders ingestuurd; het accent ligt op herkennen diabetische retinopathie. Ter sprake komen herkennen papilafwijkingen, vasculopathie, leeftijdsgebonden macula degeneratie, naevi en pigmentblad variaties. Foto’s van deelnemers vorige cursussen komen ook ter sprake.

16.45-17.00 - Bespreking toets, evaluatie en afsluiting

Leerdoelen

Na het volgen dan de cursus bent u in staat diabetische retinopathie vast te stellen op fundusfoto’s en weet u bij welke retinopathie er verwezen moet worden. Tevens bent u in staat een pluis niet-pluis beoordeling en adequate advisering af te geven van bijkomende pathologie.

www.eyecareacademy.nl

phardus@xs4all.nl
3, p.a t haantje, t haantje, 7847TA