Deze cursus is verlopen

BEWEGEN - ON THE MOVE, 1e lijn in beweging

"Stilzitten is het nieuwe roken" is een slogan die het afgelopen decennium in de zorg in toenemende mate gebezigd wordt. Aandacht voor preventie en beïnvloeding van lifestyle is met name binnen de eerste lijn een centraal thema geworden om de gezondheid van onze patiënten te beïnvloeden. Talloze initiatieven zijn inmiddels ontstaan om Nederland meer aan het bewegen te krijgen.

160
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 160
Opmerking :WDH-lid € 160,00 Niet WDH-lid € 199,00

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
07 Nov 2019
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Huisarts
07 Nov 2019
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
07 Nov 2019
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
07 Nov 2019
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 30 %
Maatschappelijk handelen en preventie 30 %
Omschrijving

Omschrijving

Eigenlijk alle werkers in de eerstelijnszorg hebben met het bewegen van hun patiënten te maken, huisartsen en praktijkondersteuners, natuurlijk de fysio- en oefentherapeuten, maar ook ergotherapeuten, podotherapeuten, diëtistes en thuiszorgmedewerkers.

Onderling samenwerken en kennis van elkaars expertise kan de zorg doen verbeteren. Daarnaast is het van belang te weten waar de grenzen liggen van onze eigen mogelijkheden en waar de tweede lijn zijn meerwaarde heeft.

De congrescommissie heeft in deze nascholing een aantal onderwerpen uitgekozen waarbij alles rond bewegen vanuit verschillende gezichtspunten bekeken wordt. Voor alle werkers in de eerstelijnsgezondheidszorg biedt deze bijeenkomst mogelijkheden de eigen kennis te vergroten en om tot betere samenwerking te komen met de andere disciplines.


1. OPENING - PLENAIRE SESSIE

Consulent: Bas van de Goor

 Bas van de Goor is een Nederlands oud-volleyballer die tot de meest succesvolle volleyballers van Nederland behoort.

Na afloop van zijn carrière richtte hij de Bas van de Goor foundation op. Deze foundation heeft als missie om de kwaliteit van het leven voor mensen met diabetes te verhogen.

De foundation en Bas richten zich op mensen met diabetes, net als Bas zelf, en informeert deze mensen over de positieve effecten die sport op hen heeft.


2. CHRONISCHE ZIEKEN EN SPORT

Consulent: Karin van der Ende-Kastelijn, Sportarts

Na deze workshop kunt u via een kort assessment de fitheid van uw chronische patiënt beoordelen. Daarnaast kunt u gericht bewegingen voorschrijven voor de verbetering van de cardiovasculaire gezondheid alsmede vermindering van vermoeidheidsklachten.


3. SPORT-SPECIFIEKE BLESSURES

Consulent: Huib Plemper, Sportarts

In Nederland wordt veel gesport en m.n. ook tot op steeds hogere leeftijd. Naast acute letsels bij m.n. bal- en contactsporten komen bij duursporten regelmatig surmenageletsels voor. In deze workshop zal worden ingegaan op veel voorkomende surmenageletsels rondom het knie- en enkelgewricht. Middels een op de tak van sport gerichte anamnese en een adequaat uitgevoerd lichamelijk onderzoek moet het voor de huisarts in de meeste gevallen mogelijk zijn om tot een juiste diagnose en evidence-based beleid te komen zodat de sporter tevreden de spreekkamer weer verlaat en hopelijk ook op korte termijn zijn sport weer kan beoefenen.


4. WINST DOOR VOEDING

Consulent: Anja van Geel, sportdëtiste

Winnen door alléén voeding gaat niet lukken, maar een wedstrijd verliezen door op een verkeerde manier met voeding om te gaan komt in de praktijk nog té vaak voor. Voeding en training zijn niet alleen belangrijke factoren voor prestatie maar ook onmisbare ingrediënten om gezondheid te verbeteren. Tijdens deze workshop zal de nadruk liggen op het doel van verbeteren van de gezondheid. Uiteraard zal ik als sportdiëtist daarbij voorbeelden gebruiken uit de (top)sport.


5. ALS BEWEGEN MINDER WORDT

Consulent: Carien Carp, Ergotherapeut

Hulpmiddelen kunnen van groot nut zijn voor patiënten bij wie het bewegen moeizamer gaat. In deze workshop leert u welke mogelijkheden er zijn en wat de rolverdeling in de eerste lijn zou moeten zijn met betrekking tot advisering, voorlichting en aanmeting.


6. AANGEPAST SPORTEN

Consulent: Marijke Roest, Beweegmakelaar aangepast sporten

Bewegen is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor hen bij wie dit niet vanzelfsprekend is of voor wie drempels zijn bij reguliere sportbeoefening. Naast fysieke biedt sport juist voor deze groep ook veel mentale voordelen. In deze workshop leer je aan de hand van veel voorbeelden bij welke patiënten je aan "Aangepast Sporten" moet denken en wat dit in de praktijk inhoudt.


7. MET DE VOET OP TAFEL

Consulent: Wouter Verbeek, Podotherapeut

Voetproblemen zijn voor alle eerstelijns zorgverleners veel voorkomend. Hoe kijken we ernaar? Met het beoordelen van onze eigen en elkaars voeten en onder het motto ''Je gaat het pas zien als je het door hebt" je kan je leren gestructureerd en efficiënt voetproblemen te beoordelen en enkele veel voorkomende afwijkingen te diagnostiseren. Beperkingen, die ontstaan waardoor het lopen moeilijker gaat worden, komen uitgebreid aan bod.


8. ONCOLOGISCHE REVALIDATIE

Consulent: Marjolein Hiemstra, (oncologie)fysiotherapeut en Rinie Boomkamp-Koppen, Revalidatiearts

Tijdens en na de medische behandeling van kanker ervaren patiënten vaak een toename van vermoeidheid en een afname van conditie. Vermoeidheid kan een grote invloed uitoefenen op de kwaliteit van het leven. Eind 2018 heeft het Meander Medisch Centrum een netwerk opgericht (Transmuraal Oncologienetwerk Fysiotherapie) met 1e lijn fysiotherapeuten om de (na)zorg voor de oncologische patiënt te verbeteren. Wanneer komt een patiënt in aanmerking voor fysiotherapie in de 1e lijn en wanneer voor medische specialistische oncologische revalidatie? Wat kan dit netwerk bieden en wie neemt hieraan deel? Graag willen we tijdens de workshop bovenstaande vragen beantwoorden.


9. TEVEEL BEWEGEN

Consulent: Manda Alons, Neurologe

Binnen de 1e lijn ziet iedereen af en toe patiënten met tremoren. De vraag is vaak: Moet ik er wat mee en kan ik er wat mee? Deze workshop biedt duidelijkheid over diagnostiek en therapie.

 

10. PLAATJES IN BEWEGING

Consulenten: Matthijs Vermeulen, Radioloog Meander Medisch Centrum

Röntgen en echo onderzoek van het bewegingsapparaat wordt steeds meer toegepast. Hoe zet je deze diagnostiek goed in? Wat is hiervan de zin en onzin? Hoe duidelijker je de vraag stelt hoe meer kans je hebt op een antwoord.

 

11. SOLK

Consulenten: Astrid Hertogh, Kaderhuisarts GGZ en Jan Hendrik Vos, Fysiotherapeut

Hoe krijg je SOLK patiënten in beweging?

Sommige SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) kunnen goed door de fysiotherapeut worden behandeld. Het is van belang dat verschillende hulpverleners dezelfde taal spreken zodat de patiënt steeds dezelfde boodschap krijgt.

In deze workshop nemen we u in een vogelvlucht mee door de theorie van SOLK en aan de hand van casus gaan we aan de slag. Welke uitleg past bij u en de zorgverleners met wie u samenwerkt?


12. ALLOCHTONEN IN BEWEGING

Consulent:

Specifieke initiatieven om meer allochtonen aan het bewegen te krijgen; integratie of niet?


13. KINDERBREIN IN BEWEGING

Consulenten: Herman Schippers, Kinderneuroloog St. Antonius Ziekenhuis en Willy Peper, Kinderneuroloog St. Antonius Ziekenhuis

 In deze workshop leert u welke invloed het ontwikkelde kinderbrein op het bewegen heeft en wat dit allemaal kan verstoren. Omgekeerd heeft ook bewegen invloed op de ontwikkeling van het brein. Wat kunnen we met deze kennis in de praktijk?


Inleiding

"Stilzitten is het nieuwe roken" is een slogan die het afgelopen decennium in de zorg in toenemende mate gebezigd wordt. Aandacht voor preventie en beïnvloeding van lifestyle is met name binnen de eerste lijn een centraal thema geworden om de gezondheid van onze patiënten te beïnvloeden. Talloze initiatieven zijn inmiddels ontstaan om Nederland meer aan het bewegen te krijgen.

Programma

12.00 - 13.00 uur: Ontvangst met broodje

13.00 - 13.15 uur: Dagopening door Willem Bavinck (dagvoorzitter) en Cassandra Zwaan (medisch directeur WDH Midden Nederland en huisarts in Baarn)

13.15 - 14.00 uur: Plenaire opening

14.10 - 15.10 uur: Workshopronde 1

15.10 - 15.40 uur: Koffiepauze

15.40 - 16.40 uur: Workshopronde 2

16.50 - 17.50 uur: Workshopronde 3

17.50 - 18.50 uur: Buffet

18.50 - 19.50 uur: Workshopronde 4

20.00 - 21.00 uur: Workshopronde 5

21.00 uur: Afsluiting en borrel


Federatie WDH Midden-Nederland

info@wdhmn.nl
61, Dalplein, Soest, 3762BN