CME-Online 'Geneesmiddelen bij dialysepatiënten', cursus voor apothekers

Bloed/Organen

Dialysepatiënten gebruiken veel geneesmiddelen. Bovendien komen medicatiefouten veel bij hen voor, zo is uit onderzoek gebleken. Daarnaast kan dialyse de farmacokinetiek van geneesmiddelen beïnvloeden en op die manier effect hebben op de werking en veiligheid van geneesmiddelen. Daardoor kan aanpassing van de dosis of het doseringsinterval nodig zijn, maar soms is uitwijken naar een ander geneesmiddel juist een beter alternatief. Verder...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Dialysepatiënten gebruiken veel geneesmiddelen. Bovendien komen medicatiefouten veel bij hen voor, zo is uit onderzoek gebleken. Daarnaast kan dialyse de farmacokinetiek van geneesmiddelen beïnvloeden en op die manier effect hebben op de werking en veiligheid van geneesmiddelen. Daardoor kan aanpassing van de dosis of het doseringsinterval nodig zijn, maar soms is uitwijken naar een ander geneesmiddel juist een beter alternatief. Verder zijn er verschillende dialysetechnieken, die elk weer een ander effect op de farmacokinetiek kunnen hebben. Kortom, medicatiebewaking bij dialysepatiënten kan behoorlijk complex zijn. Apothekers kunnen daarom veel betekenen voor dialysepatiënten.

In deze cursus wordt informatie gegeven over de achtergrond van dialyse. Vervolgens komt aan de orde welke dialysetechnieken er zijn. Ook wordt geschetst hoe de verschillende dialysetechnieken invloed kunnen uitoefenen op de farmacokinetiek van geneesmiddelen. Verder komt aan bod welk geneesmiddelen vaak worden gebruikt door dialysepatiënten en hoe u als apotheker kunt bijdragen aan de medicatiebewaking bij deze kwetsbare groep patiënten.

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • weet u meer over de achtergrond van dialyse
  • weet u meer over de verschillende dialysetechnieken
  • weet u welke invloed dialyse kan uitoefenen op de farmacokinetiek van geneesmiddelen
  • weet u welke geneesmiddelen vaak worden gebruikt bij dialyse
  • heeft u een aantal handvatten om de apotheekzorg voor patiënten die nierdialyse ondergaan verder te verbeteren

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ