CME-Online 'Oncologie en farmaceutische patiëntenzorg', cursus voor apothekers

Kanker is een verzamelnaam voor een groep van ziekten die worden aangeduid met de term 'nieuwvormingen'. Er is één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Er zijn zowel goedaardige als kwaadaardige nieuwvormingen. Alleen de kwaadaardige nieuwvormingen noemen we kanker. De stijgende patiëntenaantallen zijn vooral het gevolg van de vergrijzing. Kanker is de belangrijkste...

Gratis
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Kanker is een verzamelnaam voor een groep van ziekten die worden aangeduid met de term 'nieuwvormingen'. Er is één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Er zijn zowel goedaardige als kwaadaardige nieuwvormingen. Alleen de kwaadaardige nieuwvormingen noemen we kanker.

De stijgende patiëntenaantallen zijn vooral het gevolg van de vergrijzing.

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Wel is in de loop der jaren de overleving van kanker aanzienlijk toegenomen, onder meer als gevolg van diagnose in een vroeger stadium, effectievere behandelingen, en het minder voorkomen van kankersoorten met geringe overlevingskansen (bijv. maag- en longkanker bij mannen).

De laatste jaren zijn in toenemende mate oraal toepasbare antikankergeneesmiddelen (AKGM) beschikbaar gekomen. Patiënten worden daardoor steeds vaker thuis behandeld. Vanwege de zeer hoge kosten worden deze orale AKGM meestal door een poliklinische apotheek afgeleverd.


Desondanks krijgt de openbare apotheek toch in toenemende mate met kankerpatiënten te maken. Dit omdat ondersteunende medicatie, zoals anti-emetica, botstabiliserende middelen en pijnstillers, alsook andere incidentele of chronische medicatie nog altijd door de openbare apotheek wordt afgeleverd.

Farmaceutische zorg voor kankerpatiënten vereist bijzondere kennis en vaardigheden op het gebied van gebruikersvoorschriften, bijwerkingen, contra-indicaties en interacties met andere geneesmiddelen. Het is daarom onverminderd belangrijk dat openbare apothekers kennis hebben van het gebruik en de omgang met AKGM.

Deze cursus biedt informatie over kanker, de behandeling, bijwerkingen en de behandeling van bijwerkingen en interacties.

Leerdoelen

Na het doorlopen van deze cursus:

  • kent u de basisbegrippen van de oncologie en heeft u enige kennis over het ontstaan van maligne ziekten, het voorkomen, symptomen, de stadiëring en de behandeling
  • kent u de belangrijkste geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker en kent u de toepassing bij verschillende vormen van kanker
  • weet u hoe u de dosering kunt controleren van orale AKGM en kunt u op adequate wijze reageren op bijwerkingen en interacties bij kankermedicatie
  • kunt u uw patiënten coachen en begeleiden bij het gebruik van deze middelen

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ