Deze cursus is verlopen

Laego symposium. Ontpillen, waarom (niet)?

Wat is passende medicatie bij ouderen met multimorbiditeit en een beperkte levensverwachting? Wat is zinvolle preventieve medicatie en waar ligt de grens met overbehandeling? Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan bij deze doelgroep, dus waar baseren we ons beleid op? Geloof in effectiviteit door extrapolatie van gegevens of angst voor bijwerkingen en wantrouwen tegen de farmaceutische industrie? Is de wens van patient en familie...

95
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 95
Opmerking :.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Doelgroep

Afstuderende kaderartsen eerstelijns ouderengeneeskunde, genodigden uit hun netwerk, Laegoleden, belangstellende artsen, verpleegkundig specialisten, ouderen.

Inleiding

Wat is passende medicatie bij ouderen met multimorbiditeit en een beperkte levensverwachting? Wat is zinvolle preventieve medicatie en waar ligt de grens met overbehandeling? Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan bij deze doelgroep, dus waar baseren we ons beleid op? Geloof in effectiviteit door extrapolatie van gegevens of angst voor bijwerkingen en wantrouwen tegen de farmaceutische industrie? Is de wens van patient en familie leidend? Of zijn het gewoon de ingeslepen routines bij iedereen? Stoppen kost tijd en geeft gedoe, maar doorgaan kost geld en geeft soms ook gedoe. Wat is wijsheid?? Veel vragen en dilemma’s waar we mee aan de slag gaan. Rob van Marum is de expert in Nederland op dit gebied en werkt, samen met anderen, aan de richtlijn ‘describing’. Met zijn kennis en visie en in discussie met andere deelnemers helpen we deelnemers op weg naar ‘wijsheid’.

Programma

13:00 - 13:35 Welkom Laego bestuur

13:35 - 13:45 Opening

Birgit Oostveen (huisarts) & Janneke de Wal (so)

13:45 - 14:45 Ontpillen, waarom (niet)? Prof. Dr. Rob van Marum

15:00 - 16:00 Discussie Iedereen

16:00 - 16:15 Afsluiting Laego bestuur

Leerdoelen

Na dit symposium zijn deelnemers zich meer bewust van de vaak gevoelsmatige grondslag voor het maken van keuzes in het eigen voorschrijf- en stopbeleid en zijn zij zich meer bewust van de mechanismen die deze keuze mede sturen, zoals marketing, opvattingen aangaande je rol als arts, vragen van patient en familie. Tevens hebben deelnemers inzicht gekregen in de mogelijkheden om goede gefundeerde informatie te vinden en hebben ze meer inzicht gekregen in hun rol als kaderarts ouderengeneeskunde: Hoe dragen we allen bij aan een zo rationeel mogelijk voorschrijfbeleid van medicatie bij (kwetsbare) ouderen?

Boerhaave Nascholing

boerhaavenascholing@lumc.nll
21, Hippocratespad, LEIDEN, 2333ZD