CME-Online 'Autorijden en dementie'

psychische problemenSociale problemen

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. Autorijden is voor veel mensen belangrijk. Het symboliseert volwassenheid, geeft vrijheid en onafhankelijkheid. Wanneer door ziekte de rijvaardigheid ter discussie komt te staan is dit een uiterst pijnlijke aangelegenheid. Mensen schatten hun eigen rijvaardigheid ondanks cognitieve of lichamelijke achteruitgang vaak nog...

599
1.5 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
1.5 Punten
ABC1
Huisarts
1.5 Punten
ABC1
Physician Assistant
1.5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
1.5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Communicatie 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Deze cursus gaat in op rijvaardigheid en rijbevoegheid bij cognitieve stoornissen. Aan bod komen de volgende vraagstukken: wanneer is het noodzakelijk het thema rijvaardigheid aan te snijden? Hoe kunt u dat doen? Binnen welke juridische en verzekeringstechnische kaders vindt dit gesprek plaats? Hoe verloopt de verdere procedure rondom keuring en rijvaardigheidsonderzoek bij het CBR? En welke alternatieve vervoersmogelijkheden bestaan er voor het zelf auto rijden? Aan het eind van de cursus zult u met kennis en vertrouwen het pijnlijke thema van mobiliteit weten te agenderen. Voorwaarts!

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Autorijden is voor veel mensen belangrijk. Het symboliseert volwassenheid, geeft vrijheid en onafhankelijkheid. Wanneer door ziekte de rijvaardigheid ter discussie komt te staan is dit een uiterst pijnlijke aangelegenheid. Mensen schatten hun eigen rijvaardigheid ondanks cognitieve of lichamelijke achteruitgang vaak nog hoog in, en precies door die toenemende beperkingen zijn ze meer afhankelijk van de auto. Het niet meer mogen rijden, de lege parkeerplek voor de deur en het aangewezen zijn op ander vervoer (meerijden met de kinderen, de buurttaxi, de bus, de scootmobiel) worden ervaren als gezichtsverlies. Als arts is u door de wetgever een belangrijke plaats toebedeeld in het herkennen van afnemende rijvaardigheid, het bespreekbaar maken daarvan, en het mensen en hun zorgsysteem motiveren ofwel de rijvaardigheid te laten onderzoeken door het CBR ofwel de auto te laten staan. Het vraagt kennis, gevoeligheid, tact en overtuigingskracht om aan deze u toebedeelde rol goed invulling te geven.

Programma

Introductie

Dementie en dan …

Het diagnostisch gesprek en rijvaardigheid

Casus

Dementie en rijvaardigheid

Verkeersveiligheid in Nederland

Juridische kaders rijvaardigheid

De Clinical Dementia Rating (CDR)

Verzekeringstechnische kaders rijvaardigheid

Beroepsgeheim

Alternatieve vervoersmogelijkheden

Procedure bij het CBR

Evaluatie

Literatuur

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus: 

  • kunt u het belang van mobiliteit benoemen;
  • kunt u benoemen wanneer het thema (auto)mobiliteit met een patiënt besproken moet worden;
  • kunt u uitleggen hoe u de rijgeschiktheid bespreekbaar moet maken;
  • kunt u de juridische en verzekeringstechnische kaders benoemen van (auto)mobiliteit bij cognitieve stoornissen;
  • kunt u beschrijven hoe de verdere procedure na melding bij het CBR verloopt;
  • bent u bekend met de alternatieve vervoersmogelijkheden.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ