CME-Online ‘Consultatie in de eerste lijn'

Sinds een aantal jaar is de trend dat ouderen met complexe zorgvragen langer thuis wonen. In de landelijke politiek is dat in 2016 besloten. Toen werden voor specialisten ouderengeneeskunde de mogelijkheden verruimd om buiten het verpleeghuis hun vak uit te oefenen. Die ontwikkeling heeft zich verder voortgezet. In 2018 is het programma ‘Langer thuis’ gelanceerd in het kader van ‘pact voor ouderenzorg’. In toenemende mate werken op...

699
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 699
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de specialist ouderengeneeskunde. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
1 Punten
ABC1
Huisarts
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Samenwerken 60 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Inhoudsopgave

Visie op ouderenzorg

Competenties in de eerste lijn

Medisch handelen in de eerste lijn

Samenwerken en organiseren

Toekomstvisie

Samenwerken

Bekostiging

Evaluatie

Inleiding

Sinds een aantal jaar is de trend dat ouderen met complexe zorgvragen langer thuis wonen. In de landelijke politiek is dat in 2016 besloten. Toen werden voor specialisten ouderengeneeskunde de mogelijkheden verruimd om buiten het verpleeghuis hun vak uit te oefenen. Die ontwikkeling heeft zich verder voortgezet. In 2018 is het programma ‘Langer thuis’ gelanceerd in het kader van ‘pact voor ouderenzorg’. In toenemende mate werken op het gebied van de complexe ouderenzorg specialisten ouderengneeskunde in de eerste lijn samen met de huiarts.In deze cursus komen die verruimde mogelijkheden naar voren. Bovendien blijkt dat het werken buiten de muren van het verpleeg/verzorgingshuis echt iets anders vraagt van de specialist ouderengeneeskunde. Het is niet zomaar het intramuraal werken naar extramuraal verplaatsen. Met behulp van casuïstiek wordt dit toegelicht.

De zorg voor ouderen met complexe problematiek vraagt om proactieve samenhangende zorg.* Hoe kom je tot samenwerken in de eerste lijn, welke mogelijkheden zijn er en hoe kun je dat aanpakken? Vervolgens is het belangrijk te weten hoe de financieringsmogelijkheden zijn. Wat is de toekomstverwachting voor de financiering van de specialist ouderengeneeskunde?

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

*o.a. visiedocument Laego, boek Protocollaire ouderenzorg e.a.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u de verschillen opnoemen tussen het werken binnen en buiten het verpleeghuis
  • kunt u beschrijven hoe u tot samenwerken kunt komen in de eerste lijn
  • weet u welke financieringsmogelijkheden er zijn voor de specialist ouderengeneeskunde in de eerste lijn
  • kunt u de informatie gebruiken om consultatie in de eerste lijn in eigen omgeving vorm te gaan geven


CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ