Deze cursus is verlopen

Ontpillen

Een belangrijk onderdeel van ons werk als arts is het voorschrijven van medicatie. Hiervoor hebben we immers jarenlang “medicijnen” gestudeerd. Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, zijn van levensbelang en kunnen met recht een geneesmiddel worden genoemd . Maar ook voor veel alledaagse problemen komt het ene na het andere wondermiddel op de markt. Vooral patiënten zijn vaak van mening dat dit de oplossing is voor hun klachten. Maar...

295
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
01 Mar 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
01 Mar 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
01 Mar 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
01 Mar 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 30 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Tijdens de nascholing ontpillen zullen we uitgebreid op deze dilemma’s ingaan. Hiervoor hebben we drie prominente sprekers uitgenodigd.


Als eerste zal Dick Bijl, oud-huisarts en epidemioloog en voormalig redacteur Geneesmiddelenbulletin, ons zijn kritische blik geven op het gebruik van een aantal zeer veel gebruikte medicijnen. Hij zal vertellen over de trucs die de farmaceutische industrie uithaalt om nieuwe medicatie op de markt te krijgen en ons waarschuwen voor enkele ernstige bijwerkingen bij medicatie.


Vervolgens zal David van Bodegom, arts, schrijver en verouderingswetenschapper, een aantal veel voorkomende klachten behandelen waarbij hij wetenschappelijk onderbouwde alternatieven aandraagt voor de vaak genomen medicatie.


Www.davidvanbodegom.nl


En als laatste zullen we praktisch aan de slag gaan met deze voorgestelde leefstijlalternatieven. Want ook al weten we wat goed voor ons is, waarom is het zo moeilijk dit ook toe te passen. Hoe zorgen we daadwerkelijk voor leefstijl verandering bij onze patient ? Jaap Postma, trainer en acteur, zal een zeer interactieve workshop verzorgen over Motivational interviewing .

Inleiding

Een belangrijk onderdeel van ons werk als arts is het voorschrijven van medicatie. Hiervoor hebben we immers jarenlang “medicijnen” gestudeerd. Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, zijn van levensbelang en kunnen met recht een geneesmiddel worden genoemd . Maar ook voor veel alledaagse problemen komt het ene na het andere wondermiddel op de markt. Vooral patiënten zijn vaak van mening dat dit de oplossing is voor hun klachten. Maar hoe goed werken die medicijnen nou eigenlijk ? En in het geval van de patient met co-morbiditeit ; doe je soms niet meer kwaad dan goed door nog een medicijn toe te voegen? Zijn er onder bepaalde omstandigheden geen betere of in elke geval minder gevaarlijke alternatieven te bedenken voor medicatie ?

Voel jij je als arts ook soms voor deze dilemma’s staan ? Kom dan naar deze nascholing !

Programma

14.00u-14.15u   Introductie nascholing door dagvoorzitter Claudia van der Lugt, huisarts

14.15u-15:45u   Dick Bijl, oud-huisarts, voormalig redacteur Geneesmiddelenbulletin. Kritisch kijken naar medicijngebruik en het gevaar van enkele middelen.

15.45-16.00u    Pauze

16.00-17.30u    David van Bodegom, arts, schrijver en verouderingswetenschapper; voorbeelden van alternatieven voor medicatie gebruik

17.30u-19.00u   Netwerkdiner

19.00-20.30u    Jaap Postma Motivational interviewing: leefstijlveranderingen

20.30-21.00u    Afsluiting Claudia van der Lugt, huisarts

Amsterdam School for Integrative Medicine

claudia@schoolforintegrativemedicine.nl
464, Kennemerstraatweg, B kamer 1.4.03, Heiloo, 1851NG