Deze cursus is verlopen

Congres De Gelukkige Dokter

Zingeving, grensoverschrijdend denken en werkgeluk. Een dag over de ontwikkeling van het zorgvak en de rol van de arts. Aantal accreditatie punten onder voorbehoud.

499
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 499
Opmerking :Wanneer u niet tot de primaire doelgroep behoort bedragen de kosten 999,-

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
10 Jan 2019
01 Feb 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
10 Jan 2019
01 Feb 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
10 Jan 2019
01 Feb 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
10 Jan 2019
01 Feb 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 10 %
Kennis en wetenschap 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 70 %
Omschrijving

Omschrijving

Hoge werkdruk, mondige patiënten, de sturende rol van verzekeraars en steeds meer regels vanuit de overheid. Elke zorgprofessional begint vol bezieling, maar in de praktijk wordt die bezieling aardig op de proef gesteld. Is er in ons huidige zorgsysteem nog wel ruimte voor échte verbinding met de patiënt?

Tijdens het seminar De Gelukkige Dokter nemen we u mee in de toekomst van de dokter. Hoe maken we verbinding met het hart van het vak en krijgen we werkgeluk terug?

Zodat we weer échte dokters kunnen zijn!

Inleiding

Zingeving, grensoverschrijdend denken en werkgeluk.

Een dag over de ontwikkeling van het zorgvak en de rol van de arts.


Aantal accreditatie punten onder voorbehoud.

Programma

09:30 Ontvangst 

10:00 Interactieve opening - Menno de Bree, filosoof

10:15 Grensoverschrijdend denken en samenwerken - Ruud Veltenaar, filosoof

De institutionele transformatie van de zorg is een boeiende, maar ook pijnlijke confrontatie voor politici, beleidsmakers en bestuurders die de focus nog steeds hebben op input- en gezag-gerichte institutionele zorg . Gelukkig zien we steeds meer jonge, frisse geesten bij zorginstellingen, die de resultaat-gerichte zorg transformeren naar een patiënt-gerichte integratieve zorg ), als tussenstation naar een mens gerichte holistische-integrale zorg met de focus op preventie. Deze ontwikkelingen creëren een nieuw landschap voor de zorg, met ongekende mogelijkheden voor partijen die grensoverschrijdend denken en samenwerken.

11:15 Korte break

11:30 Zingeving - Kiki Lombarts, Professor Professional Performance 

De juiste route naar de gelukkige dokter. Voor het geluk van de dokter is zingeving nodig. Een belangrijke bron van zingeving is het compassievol zorgen voor de patiënt en collega's. Er bestaat veel onderzoek naar de wetenschap achter compassie in de zorg. Maar hoe realiseren we dat in de praktijk? Kiki neemt u mee in meer aandacht in opleiding en praktijk voor het realiseren van Meer Mens in de Zorg.

12:15 Lunchbreak en genieten van de omgeving

13:00 Aanpak van burn-outs – Mark Droogers, bedrijfsarts en directeur bij de Enrgy in Business Group

In ongeveer 30-50% van de bedrijfsgeneeskundige spreekuren spelen psychische klachten een rol. Kijken we naar de hele populatie werknemers dan zijn de aantallen medewerkers waarbij psychische klachten het werk negatief beïnvloeden nog groter. Hoe krijgen we grip op deze situatie, als werkgever en als werknemer? Wat kunt u zelf doen? De communis opinio is vaak dat burnout vooral ontstaat door gedrag en ook opgelost moet worden door gedrag te beïnvloeden. Of zijn er ook biologische factoren die we kunnen aanpakken, na en vooral voor een burnout? En als we het hebben over optimaal werkvermogen, betekent het dat we iedere dag on top of the world moeten zijn? Is er ruimte voor een menselijke maat bij bevlogenheid? Luistert u naar zijn verhaal, dan gaat u op pad met concrete handvatten om uw werkvermogen te verbeteren. U krijgt concrete tips om veerkracht te vergroten en welke 3 routines daarbij kunnen helpen. Tot slot leert u hoe u voor uzelf én uw omgeving de kans op goed werkvermogen zo groot mogelijk kunt maken. Zijn voordracht is een cri de coeur om ons werkvermogen en onze veerkracht serieus te nemen en de grip te pakken die we daarop hebben.

13:45 Positieve gezondheid: Van alleen maar ziekte behandelen naar ook gezondheid bevorderen - Karolien van den Brekel, huisarts

De huidige definitie van gezondheid voldoet niet meer. Deze is te idealistisch en te statisch en houdt weinig rekening met de omgeving. Waarom zouden we onze focus houden op patiënten en ziekte, terwijl een kwalitatief en zinvol leven ondanks eventuele beperkingen mogelijk is? Machteld Huber ontwikkelde een nieuw concept van gezondheid waarin de dynamiek tussen mensen en hun omgeving tot uiting komt en veerkracht en zingeving centraal staan. “Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.” Wat kan het nieuwe concept van gezondheid voor de werkomgeving betekenen? Karolien van den Brekel, verbonden aan het Institute for Positive Heath legt uit wat het begrip Positieve Gezondheid inhoudt. U hoort welke mogelijkheden Positieve Gezondheid kan bieden voor het bevorderen van de gezondheid en hoe u daar als professional op kunt inspelen.

14:30 Korte break

15:00 Tegen het optimisme - Menno de Bree, Filosoof 

Veel artsen zijn onverbeterlijke optimisten – of het nu gaat om patiëntenzorg, organisatie, onderzoek of werk-privé balans: overal stikt het van de initiatieven om ‘de zorg’ beter te maken. Niet alleen is dit heilige geloof in de mogelijkheid van verbetering naïef, het is ook gevaarlijk. De wereld gaat aan optimisten ten onder, maar voordat het zover is heeft u altijd nog de kans om zelf een vrolijke pessimist te worden. Menno legt u uit hoe dat werkt.

16:15 Afsluitende borrel

*Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Leerdoelen

Ontdek in één dag:

  • Hoe u bezieling en zingeving (weer) vindt en vasthoudt
  • Op welke manier u focus legt op verbinding mét de patiënt
  • Tips voor de aanpak van burn-outs
  • Op welke manier u werkgeluk (terug)vindt en vasthoudt
  • Hoe trots u mag zijn op uw vak

Springer Media (BSL & Springer Healthcare)

congressen@bsl.nl
2, Het Spoor, Houten, 3994AK