Deze cursus is verlopen

Kindermishandeling: horen, zien en samen handelen

Sociale problemen

Tijdens deze scholing gaat het om de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling per 1 januari 2019: Wat verandert er voor de huisarts in de dagpraktijk en op de post? Ter voorbereiding op deze scholing wordt dan ook van de deelnemer gevraagd de nieuwe meldcode en het afwegingskader LHV te lezen. Let op: Kwaliteit en Innovatie Arnhem B.V. organiseert voor Onze Huisartsen (na)scholingen. Aangesloten huisartsen, praktijkondersteu...

25
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 25

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
04 Dec 2018
03 Dec 2019
3 Punten
ABC1
Huisarts
04 Dec 2018
03 Dec 2019
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
04 Dec 2018
03 Dec 2019
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
04 Dec 2018
03 Dec 2019
3 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Op de scholingsavond zal na een korte inleiding aan de hand van casuïstiekbespreking, die voor een deel door de huisartsen zelf wordt aangeleverd, met de nieuwe meldcode aan de slag gegaan worden. Daarbij wordt grotendeels gewerkt in 4 subgroepen, die met elkaar leren aan de hand van casuïstiek. Die casuïstiek zal betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

1. Kleine, bijna alledaagse signalen in de spreekkamer. Wat doe ik wel of niet mee?

2. Licht of donkergrijs. Drukte op de post en nu? Oppakken als een mogelijk signaal en/of medisch snel afhandelen? 

3. Het afwegingskader: Acuut en structureel onveilig op de post, en nu? Wie overlegt wanneer met Veilig Thuis? Wat doe je vanuit de post en wat draag je over aan de eigen huisarts? Hoe schatten we samen de veiligheid in en hoe realiseren we die veiligheid met elkaar zo goed mogelijk? Wat mogen we van elkaar verwachten? Wat kan Veilig Thuis? Wat kan de kinderarts of het Centrum Seksueel geweld?

Een vertrouwensarts van Veilig Thuis Gelderland-Midden en een kinderarts zijn hierbij aanwezig.

4. Eigen casuïstiek: Twijfels en dilemma’s rond huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Wat kan ik er mee? Wat wil ik er mee en wat ga ik er mee doen? Een medewerker van Veilig Thuis denkt hierbij met u mee.

Inleiding

Tijdens deze scholing gaat het om de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling per 1 januari 2019: Wat verandert er voor de huisarts in de dagpraktijk en op de post? Ter voorbereiding op deze scholing wordt dan ook van de deelnemer gevraagd de nieuwe meldcode en het afwegingskader LHV te lezen.


Let op: Kwaliteit en Innovatie Arnhem B.V. organiseert voor Onze Huisartsen (na)scholingen. Aangesloten huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen en praktijkassistenten kunnen zich aanmelden voor diverse scholingen. U kunt zich dus ALLEEN inschrijven als u bij deze organisatie aangesloten bent.

Programma

17.30 - 18.00 - Inloop en warme maaltijd

18.00 - 18.15 - Inleiding: De verbeterde meldcode HG en KM per 1 januari 2019; wat verandert er voor de huisarts in de dagpraktijk en op de post?

18.15 - 18.20 - Mijn grootste dilemma’s bij het signaleren en handelen

18.20 - 19.15 - Casus en Dilemmacarrousel deel 1

19.15 - 19.45 - Pauze, informele uitwisseling en nadere kennismaking met collega’s van o.a. Veilig Thuis Gelderland-Midden en ziekenhuis Rijnstate

19.45 - 20.45 - Casus en Dilemmacarrousel deel 2

20.45 - 21.00 - Plenaire wrap-up, leerpunten, evaluatie

Leerdoelen

Na afloop van de scholing zijn de deelnemers:

  • bekend met de veranderingen in de meldcode HG en KM en de consequenties daarvan voor het dagelijks handelen in de dagpraktijk en op de post;
  • vaardiger in het vroeg signaleren van kindermishandeling;
  • vaardiger in het sneller en samen handelen bij vermoedens van kindermishandeling.

Bovendien is de ketensamenwerking tussen huisarts, vertrouwensarts en kinderarts versterkt.

Kwaliteit en Innovatie Arnhem BV

mzellingen@onzehuisartsen.nl
4, Florijnweg, Velp, 6883JP