Deze cursus is verlopen

Wetenschappelijke avond: Duikgeneeskunde: Varia!

De avond wordt geopend door Mattijn Buwalda, anesthesist/intensivist, die twee lezingen verzorgt. De eerste lezing heeft de titel From micro bubble to symptom. De vorige keer is gekeken naar supersaturatie, weefselperfusie, factoren zoals inspanning, temperatuur en is kort kennis gemaakt met de basis van de Haldenean DCS models. Nu komt het vervolg met aandacht voor de fysica van een bel. Waar ontstaan de bellen? Waar gaan ze heen in het...

80
3 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 80
Opmerking :125€ voor niet-VSG-leden, aios sportgeneeskunde betalen 40€

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
29 Nov 2018
31 Dec 2018
3 Punten
ABC1
Huisarts
29 Nov 2018
31 Dec 2018
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
29 Nov 2018
31 Dec 2018
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
29 Nov 2018
31 Dec 2018
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 30 %
Kennis en wetenschap 70 %
Omschrijving

Omschrijving

In zijn tweede lezing behandelt Mattijn Buwalda DCS in a remote location. Deze lezing gaat over acute opvang van een DCS patiënt en triage in beperkende omstandigheden. Stel u bent met een groepje vrienden aan het duiken op een 'Bounty-achtig' eiland. Aan de bar van het 4 sterren eco beach hotel raakt u in gesprek met een Duitse toerist, hij heeft die dag ook 3 duiken gemaakt. Ervaringen en duiktips worden uitgewisseld. De volgende avond ontbrak de Duitser aan de 'Stammtisch'. U bent net in uw REM-slaap als er op de deur van uw hotelkamer wordt geklopt. Het is de partner van die Duitse toerist. "Ach bitte Herr Doktor seid ihr so freundlich mein Mann zu untersuchen, er ist schwer krank"! Tja daar staat u dan. Het hotel heeft wel een Maleisische dokter met $ tekens in zijn ogen maar van duikgeneeskunde lijkt hij weinig te weten. Er is ook geen hyperbare kamer op het eiland of maar enigszins in de buurt. Wat is wijsheid? Ook wordt wat verteld over de (on)mogelijkheden van In-Water Recompression.


In de volgende presentatie gaat Rienk Rieks, cardioloog UMC Utrecht, dieper in op Myocarditis, cardiomyopathie en duiken. Twee voorbeelden: u doet uw spreekuur en voor u zit een van gezondheid blakende jongeman. Hij wil graag gaan duiken, en heeft al een proefduik gedaan zonder problemen. Hij heeft geen enkele klacht en sport intensief zonder problemen. Er is echter één probleem: zijn familie is gescreend naar aanleiding van een zieke tante die opgenomen is geweest in verband met een hartritmestoornis. Dit is allemaal goed gekomen, maar ze heeft nu wel een ICD. Hijzelf is net gezien door een cardioloog, en daarbij bleek, dat er sprake was van een verdikte hartspier. De cardioloog was er niet helemaal uit gekomen, maar de diagnose Cardiomyopathie is geopperd en genetisch onderzoek staat in. Hij vraagt uw advies. Iets later meldt zich een patiënt die net opgenomen heeft gelegen in het ziekenhuis. Hij was daar beland naar aanleiding van klachten van kortademigheid bij inspanning. Nader onderzoek leerde, dat er sprake was van een myocarditis. Deze lijkt nu goed genezen, hij heeft geen klachten meer. Hij is niet bijzonder sportief. Wel is hij een enthousiast duiker, en hij wil het duiken weer beginnen. Hij vraagt uw advies.

Inleiding

De avond wordt geopend door Mattijn Buwalda, anesthesist/intensivist, die twee lezingen verzorgt. De eerste lezing heeft de titel From micro bubble to symptom. De vorige keer is gekeken naar supersaturatie, weefselperfusie, factoren zoals inspanning, temperatuur en is kort kennis gemaakt met de basis van de Haldenean DCS models. Nu komt het vervolg met aandacht voor de fysica van een bel. Waar ontstaan de bellen? Waar gaan ze heen in het lichaam? Wat is een bubble model? Hoe veroorzaken bellen problemen? Een lezing vol met (patho-)fysiologie.

Programma

19.00 - 22.00 uur (ontvangst vanaf 18.30 uur)


Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde

sos@sportgeneeskunde.com
10, Professor Bronkhorstlaan, A, BILTHOVEN, 3723MB