Deze cursus is verlopen

Symposium Focus op Farma; pillen, pillen en nog eens pillen!

Het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL) organiseert in samenwerking met de GGD Zuid Limburg (RAV Zuid, GHOR Zuid), de AmbulanceZorg Limburg Noord en de GHOR Limburg-Noord het symposium ‘Focus op Farma”, pillen, pillen en nog eens pillen’ op donderdag 24 januari 2019. Let op: Het symposium is bedoeld voor zorgverleners in de regio Limburg, zoals: ambulanceverpleegkundigen, centralisten Meldkamer ambulance, SEH/EHH-,IC- en AOA-verpleegkundi...

Gratis
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
6 Punten
ABC1
Huisarts
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Bijna iedereen gebruikt wel eens medicijnen. Vaak gaat dit goed, maar niet altijd. Veilig medicijngebruik begint bij goed voorschrijven. Maar daarvoor is het belangrijk dat er een actueel medicatie-overzicht beschikbaar c.q. bekend is. Communicatie tussen zorgverleners en met de patiënt is dan van groot belang om er voor te zorgen dat de overdracht tussen alle partijen goed verloopt en de patiënt de juiste medicatie, op het juiste moment en de juiste dosis gebruikt. Vraag is ook welke rol de apotheker in het geheel heeft? In een acute situatie kan het moeilijk zijn om snel te achterhalen welke medicatie de patiënt gebruikt. Steeds meer mensen wonen langer thuis, hebben verschillende zorgverleners en maken gebruik van verschillende medicijnen. Herken jij onveilige situaties en risico’s? En weet je hoe je omgaat met specifieke patiëntgroepen, zoals ouderen, medicijnverslaafden of pijnpatiënten? In deze tijd volgen de nieuwe medicijnen elkaar in snel tempo op. Het is belangrijk dat de voor- en nadelen, c.q. bijwerkingen van een medicijn bekend zijn. Daarbij moet je rekening houden met de specifieke kwetsbaarheid van de individuele patiënt en de combinatie van medicijnen die geslikt worden. Een heel andere groep zijn de jongeren die drugs of andere middelen gebruiken, vaak in combinatie met alcohol. Welke middelen zijn populair? Welk gevaar bestaat er t.a.v. de zuiverheid en sterkte van drugs?


Tijdens ons symposium in 2019 benaderen we het thema ‘medicijngebruik’ vanuit verschillende invalshoeken. Er zijn presentaties over medicatie-overdracht, bijwerkingen medicijnen, de On-time-3 studie, alcohol en drugsgebruik en allergieën. In de workshops komen deze thema’s terug om met behulp van casuïstiek, in kleine groepen het thema te benaderen op een interactieve manier.

Inleiding

Het Netwerk Acute Zorg Limburg (NAZL) organiseert in samenwerking met de GGD Zuid Limburg (RAV Zuid, GHOR Zuid), de AmbulanceZorg Limburg Noord en de GHOR Limburg-Noord het symposium ‘Focus op Farma”, pillen, pillen en nog eens pillen’ op donderdag 24 januari 2019.


Let op:

Het symposium is bedoeld voor zorgverleners in de regio Limburg, zoals: ambulanceverpleegkundigen, centralisten Meldkamer ambulance, SEH/EHH-,IC- en AOA-verpleegkundigen, SEH-artsen, huisartsen, AIOS en verpleegkundigen werkzaam in de acute as en medewerkers apotheek. Dus gelieve alleen aanmelden als u werkzaam bent in deze regio.

Leerdoelen

  • Verbeteren kennis over (nieuwe) medicatie
  • Aandacht voor interactie van verschillende medicaties
  • Herkennen symptomen van interactie bij gebruik van verschillende specifieke medicaties in de acute situatie
  • Tips en valkuilen en nieuwe ontwikkelingen in medicatieverificatie in de acute setting, wat wordt er van huisartsen verlangd
  • Actieve interactie met andere beroepsgroepen via casuïstiek in de workshops
  • Herkennen geneesmiddelallergie of overgevoeligheid
  • Verbeteren kennis over misbruik (nieuwe) middelen
  • Herkennen van symptomen van middelenmisbruik en de behandeling in de acute setting


UM Maastricht afd. huisartsgeneeskunde

bia@hag.unimaas.nl
1, P. Debyeplein, Maastricht, 6229HA