Deze cursus is verlopen

Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag

Verbale en fysieke agressie op het werk. Het is niet aan de orde van de dag maar komt toch meer voor dan we zouden willen. In deze training leer je om gaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te...

195
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 195

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 May 2019
30 Nov 2019
6 Punten
ABC1
Huisarts
13 May 2019
30 Nov 2019
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
13 May 2019
30 Nov 2019
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
13 May 2019
30 Nov 2019
6 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Verbale en fysieke agressie op het werk. Het is niet aan de orde van de dag maar komt toch meer voor dan we zouden willen. In deze training leer je om gaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te gaan. Hoe houd je controle over jezelf en de situatie? Dat staat centraal in de training. Je ontmoet vakgenoten van andere afdelingen/ instellingen en andere disciplines.


Aantal accreditatiepunten onder voorbehoud.

Programma

In de training (09.00-16.30 uur) komen aan de orde:

• de oorzaken van verbaal of fysiek agressief gedrag

• het gedrag herkennen, diagnosticeren en interveniëren

• communicatieve vaardigheden

• inzicht in eigen gedrag en interventies in simulatiespelen met acteurs

• opvang na een heftige gebeurtenis met agressie


In de training is ruim aandacht voor simulatiespelen met professionele acteurs. De acteur reageert levensecht op de interventies van de cursist. Op die manier ervaart de cursist de consequenties van zijn gedrag en oefent daarna hoe hij het beste kan reageren en controle kan houden over zichzelf en de situatie.


Voorbereiding

Voorafgaand aan de training vul je een conflicthanteringstest in. De resultaten van deze test neem je mee naar de training. Je formuleert voor jezelf ten minste 1 en maximaal 3 persoonlijke leerdoelen voor de training. Je neemt deze leerdoelen mee naar de training.

Leerdoelen

Na het volgen van de training kun je:

• Benoemen wat agressie is en welke verschillende vormen van agressie je meemaakt.

• Benoemen wat dit gedrag met je doet.

• Met collega’s van andere afdelingen ervaringen uitwisselen en op basis van die uitwisseling vaststellen welk gedrag toelaatbaar is en waar de grens ligt.

• Herkennen hoe je om gaat met conflicten in je werk.

• Handelend optreden in praktische situaties.

• Benoemen welke ondersteuning je nodig hebt van je leidinggevende in het omgaan met agressie.

Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

​Het Wenckebach Instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg. Het Wenckebach Instituut bestaat uit: Postgraduate School of Medicine School of Nursing & Health Expertisecentrum Communicatie, Leiderschap, Assessment en Samenwerking Wenckebach Skill Center UMCG Innovatiepoli: eerste hulp bij innovatie! Het Wenckebach Instituut werkt ook voor andere zorginstellingen in Noord- en Oost-Nederland en in specifieke gevallen ook voor landelijke en internationale opdrachtgevers. Veel gebeurt ’op maat’, in nauw overleg met opdrachtgevers.