AccreDidact Leefstijl II - Goede en slechte leefgewoontes/huisarts

Bewegingsapparaat

Sinds 1950 is de levensverwachting van de Nederlandse bevolking sterk gestegen. Was de levensverwachting van een 65-jarige in 1950 nog maar bijna 15 jaar, in 2016 was deze gestegen tot bijna 20 jaar. De toegenomen levensduur wordt vooral toegeschreven aan de verbeterde hygiëne (riolering, ophalen van afval, schoon drinkwater), verbeterde arbeidsomstandigheden en verkeersmaatregelen in de loop van de twintigste eeuw. Daarbij is de sterfte...

62.25
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 62.25
Opmerking :Los €62,25. Jaarabonnement €337,00 voor 8 programma's.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Sinds 1950 is de levensverwachting van de Nederlandse bevolking sterk gestegen. Was de levensverwachting van een 65-jarige in 1950 nog maar bijna 15 jaar, in 2016 was deze gestegen tot bijna 20 jaar. De toegenomen levensduur wordt vooral toegeschreven aan de verbeterde hygiëne (riolering, ophalen van afval, schoon drinkwater), verbeterde arbeidsomstandigheden en verkeersmaatregelen in de loop van de twintigste eeuw. Daarbij is de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten sterk gedaald, met name de afgelopen decennia. Enerzijds is dit gelukt door preventieve maatregelen (stoppen met roken, opsporen en behandelen van diabetes, hypertensie en hyperlipidemie), anderzijds door een verbeterde behandeling van hart- en vaatziekten. In deze eeuw zal er naar verwachting met name meer gezondheidswinst behaald kunnen worden door leefstijlveranderingen. Niet alleen de totale levensverwachting zal mogelijk stijgen, met name de toename van het aantal jaren in goede gezondheid is hierbij van belang. Het aantal mensen met een chronische ziekte is immers gestegen. Zo hebben vrouwen die geboren zijn in 2014 een totale levensverwachting van 83 jaar, maar slechts een gezonde levensverwachting van 64 jaar. Zij zullen bijna twintig jaar met een ziekte of beperking leven.


De definitie van leefstijl is 'de kenmerkende manier van leven van een individu of groep op basis van stabiele waarden en normen'. Het gaat daarbij niet alleen over roken, bewegen en voeding, maar ook over de manier van kleden en bijvoorbeeld het wel of niet in een auto rijden die slecht is voor het milieu. Het mag duidelijk zijn dat we ons in deze nascholing beperken tot alleen die factoren die invloed hebben op de gezondheid van het individu. Maar wat is gezondheid?


In deze nascholing komen de NHG-richtlijnen en zorgmodules rondom de onderwerpen bewegen, alcohol en roken aan de orde, maar ook het begrip positieve gezondheid zal besproken worden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de wijkgerichte samenwerking. Er is heel veel informatie over deze onderwerpen, in deze nascholing is ervoor gekozen om een aantal aspecten uit te lichten. Het belangrijkste doel van deze cursus is dat u het vertrouwen krijgt dat u, samen met andere hulpverleners, mensen kunt motiveren om hun ongewenste gedrag te veranderen. De zorgmodule Voeding blijft buiten beschouwing. Deze is uitgebreid besproken in de nascholing Leefstijl I.


Accreditatiepunten te behalen tot: 26 oktober 2020

Programma

BLOK A Leefstijladvisering en samenwerking

A1 Inventarisatie eigen leefstijl

A2 Casuïstiek

A3 Positieve gezondheid

A4 NHG-zorgmodule Leefstijl en motivatiecirkel

A5 Motivational interviewing in het kort 

A6 Samenwerking patiënt, sociaal domein en eerste lijn


BLOK B Achtergrondinformatie per onderdeel

B1 Casuïstiek

B2 Beweging 

B3 Roken

B4 Alcohol

B5 Ontspanning


Actie en verantwoording

Nadere bespreking van vragen en casuïstiek

Literatuur

Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’

Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH

Afsluitende toets voor huisartsen

Leerdoelen

Na afloop van dit nascholingsprogramma:

•   bent u zich bewust van uw eigen leefstijl en de gedragsveranderingen die voor u nog zinvol kunnen zijn;

•   bent u zich bewust van de klinische relevantie van leefstijlinterventies;

•   weet u waar u up-to-date informatie kunt vinden over leefstijlinterventies betreffende beweging, stoppen met roken, alcohol en ontspanning;

•   kent u de achtergronden van motivational interviewing en de motivatiecirkel;

•   kunt u werken met de nieuwe definitie van gezondheid volgens het model van de positieve gezondheid.

AccreDidact BV

AccreDidact biedt nascholing in de vorm van eLearning met online toets en een papieren naslagwerk. In een online persoonlijk nascholingsdossier houdt u uw vorderingen bij en vindt u een actueel overzicht van behaalde punten. Binnen het voordelige abonnement ontvangt u verspreid over het jaar de boekjes en kunt u online via de besloten website nascholen. Heeft u de toets behaald? Dan worden uw nascholingspunten direct bijgeschreven.
info@accredidact.nl
0306355054
37, De Molen, Houten, 3994DA