Deze cursus is verlopen

Congresdagen Ouderenzorg

zenuwstelselpsychische problemenSociale problemen

In samenwerking met de vier regionale zorggroepen is het programma tot stand gekomen Hoe herkent u een depressie, delier of dementie en wat doet u er vervolgens mee? Staan ze elk op zich of is er een verband? Wat doet u juist wel en wat juist niet? WLZ, WMO, ZVW, PGB. Ziet u door de bomen het bos niet meer met al deze afkortingen? In deze workshop krijgt u uitleg over de regelgeving van de verschillende wetten en de rol van de gemeente...

235
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 235
Opmerking :265€ geen abonnementhouder

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
6 Punten
ABC1
Huisarts
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

In samenwerking met de vier regionale zorggroepen is het programma tot stand gekomen

  1. Hoe herkent u een depressie, delier of dementie en wat doet u er vervolgens mee? Staan ze elk op zich of is er een verband? Wat doet u juist wel en wat juist niet?
  2. WLZ, WMO, ZVW, PGB. Ziet u door de bomen het bos niet meer met al deze afkortingen? In deze workshop krijgt u uitleg over de regelgeving van de verschillende wetten en de rol van de gemeente hierin. En wat merkt een oudere hier vervolgens in de praktijk van?
  3. Eenzaamheid is een veelbesproken onderwerp. Maar moeten de huisarts en POH zich hier ook mee bezig houden? Kunnen een andere benadering en het bespreekbaar maken van het onderwerp leiden tot een oplossing die soms minder ver is dan u misschien denkt?
  4. Het belang van goede mondzorg wordt vaak onderschat. Wat is de relatie tussen medicatie, diverse ziektebeelden en mondproblemen? Is het de taak van de huisarts en POH om aandacht te hebben voor mondzorg?
  5. Helpen domotica (ook wel huisautomatisering genoemd) ons om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen? Welke domotica zijn er en waar vindt u ze? Is het beschikbaar voor iedereen? Wie leert de zorgverlener en de cliënt ermee omgaan?

 

Programma

08.30 - 09.00 uur | Ontvangst en registratie

09.00 - 09.15 uur | Welkom en inleiding

09.15 - 10.00 uur | Plenaire opening – Fysiologie van veroudering

Wanneer ben je oud? Wat is veroudering nu eigenlijk?

Judith Wilmer (klinisch geriater) 


10.00 - 11.00 uur | Workshops ochtend ronde 1

1. Find my (i)Phone... find my grandma

Helpen domotica (ook wel huisautomatisering genoemd) ons om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen? Welke domotica zijn er en waar vindt u ze? Is het beschikbaar voor iedereen? Wie leert de zorgverlener en de cliënt ermee omgaan?

Cora van der Velden (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Paul Wouda (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Sylvia van Rooy (POH, stafmedewerker kwetsbare ouderen), Johan van der Leeuw (senior adviseur Vilans) en Fabrizo Greidanus (innovatiemanager Zuidzorg)


2. Is zijn/haar wil wel wet?

Juridische aspecten: alles wat u altijd hebt willen weten over wilsbekwaamheid, wilsverklaringen, reanimatie en rijvaardigheid bij ouderen.

Janneke Cuppen (huisarts) en Arie de Jong (huisartsbegeleider, opleidingscoördinator en jurist)


3. Na gedane (gast)arbeid is het goed rusten?

Arbeidsmigranten van de vorige eeuw bleven na gezinshereniging in Nederland wonen. Deze groep mensen wordt nu ouder en cognitieve gebreken bij hen zijn soms moeilijk te diagnosticeren. Het herkennen, diagnosticeren en de betekenis van dementie in een brede culturele context komen tijdens deze workshop aan bod.

Anneke Dalinghaus (kaderhuisarts ouderengeneeskunde) en Monireh Fahimi (specialist ouderengeneeskunde)


4. Enkeltje of retour? Met elkaar in gesprek gaan over de laatste levensfase

In deze workshop leert u meer over het belang van het voeren van een laatste levensfasegesprek bij kwetsbare ouderen en krijgt u daarvoor handvatten aangereikt.

Ellen Veld (verpleegkundig specialist) en Mark Bax (specialist ouderengeneeskunde)


11.00 - 11.30 uur | Koffiepauze

11.30 – 12.30 uur | Workshops ochtend ronde 2

12.30 - 13.30 uur | Lunchpauze (praktijkondersteuners sluiten aan)


13.30 - 14.15 uur | Plenaire lezing middag – Verlies en rouw

Het verlies van een dierbare, het verlies van je eigen functionaliteit: er zijn diverse manieren van rouw. Wanneer is rouw functioneel en wanneer kan het iemand in de weg gaan staan? Wat kan de omgeving ermee?

Riet Fiddelaers (rouwdeskundige)


14.15 – 15.15 uur | Workshops middag ronde 3

5. Find my (i)Phone... find my grandma

Helpen domotica (ook wel huisautomatisering genoemd) ons om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen? Welke domotica zijn er en waar vindt u ze? Is het beschikbaar voor iedereen? Wie leert de zorgverlener en de cliënt ermee omgaan?

Cora van der Velden (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Paul Wouda (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Sylvia van Rooy (POH, stafmedewerker kwetsbare ouderen), Johan van der Leeuw (senior adviseur Vilans) en Fabrizio Greidanus (innovatiemanager Zuidzorg)


6. Wie van de Drie?

Hoe herkent u een depressie, delier of dementie en wat doet u er vervolgens mee? Staan ze elk op zich of is er een verband? Wat doet u juist wel en wat juist niet?

Willeke Beex (POH), Rolf van den Bogaerde (kaderhuisarts ouderengeneeskunde) en Serge Roufs (specialist ouderengeneeskunde)


7. En de gemeente, welke rol hebben zij?

WLZ, WMO, ZVW, PGB. Ziet u door de bomen het bos niet meer met al deze afkortingen? In deze workshop krijgt u uitleg over de regelgeving van de verschillende wetten en de rol van de gemeente hierin. En wat merkt een oudere hier vervolgens in de praktijk van?

Esther van den Hende (projectmanager kwetsbare ouderen), Anke Pril (huisarts), Dré de Kort (casemanager) en Gidi van Roosmalen (praktijkondersteuner)


8. Eenzaamheid... horen, zien, voelen

Eenzaamheid is een veelbesproken onderwerp. Maar moeten de huisarts en POH zich hier ook mee bezig houden? Kunnen een andere benadering en het bespreekbaar maken van het onderwerp leiden tot een oplossing die soms minder ver is dan u misschien denkt?

Liesbeth Rietveld (POH), Carina Derikx (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Mia van Rooij (maatschappelijk werker), Jackeline Hackmann (maatschappelijk werker) en Noor van Iersel (audioloog en docent)


9. De mond niet vergeten!

Het belang van goede mondzorg wordt vaak onderschat. Wat is de relatie tussen medicatie, diverse ziektebeelden en mondproblemen? Is het de taak van de huisarts en POH om aandacht te hebben voor mondzorg?

Carina Derikx (kaderhuisarts ouderengeneeskunde), Gabriëlle Schoon (kaderhuisarts ouderengeneeskunde) en Claar Wierink (geriatrie tandarts)


15.15 – 15.45 uur | Koffiepauze

15.45 – 16.45 uur | Workshops middag ronde 4

16.45 uur | Gelegenheid tot napraten

Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg

Onze naam zegt het al, wij staan voor kwaliteit. Wij willen goede zorg voor patiënten, zorg die toegankelijk is en betaalbaar blijft. Zorg door deskundige professionals die de patiënt écht centraal zetten. Dat is onze maatschappelijke ambitie.
info@stichtingkoh.nl
0402310620
100, Tilburgseweg-West, Eindhoven, 5652NP