Deze cursus is verlopen

Neurorevalidatie in de eerste lijn

De patiënt met hersenbeschadiging (CVA, trauma) komt na ziekenhuis of revalidatie weer thuis, en probeert zijn leven (werk, gezin, hobby etc.) weer op te pakken. De ervaring leert dat dan vaak problemen opduiken. Tijdens de cursusdagen worden verklaringen voor deze problemen gegeven. Uiteenlopende methoden van interventie die in de eerste lijn kunnen worden ingezet, worden gepresenteerd. Deze cursus is nuttig voor huisartsen, fysiotherapeute...

650
18 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 650
Opmerking :650 waarvan 30 euro inschrijfgeld

Beroepen

Anesthesioloog
13 Mar 2018
12 Mar 2019
18 Punten
ABAN-C2
Arts klinische chemie
13 Mar 2018
12 Mar 2019
18 Punten
ABAN-C2
Arts nucleaire geneeskunde
13 Mar 2018
12 Mar 2019
18 Punten
ABAN-C2
Arts voor verstandelijk gehandicapten
13 Mar 2018
12 Mar 2019
18 Punten
ABC1
Artsen | Mondziekten en kaakchirurgie (kaakchirurg)
13 Mar 2018
12 Mar 2019
18 Punten
ABAN-C2

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

CVA’s komen 35.000 maal per jaar in Nederland voor en op dit moment zijn er meer dan 100.000 mensen die getroffen zijn door een beroerte. Het aantal hersentrauma's ligt in dezelfde grootte-orde. De behandeling is complex en een belangrijk onderdeel binnen de gezondheidszorg. Vooral de herkenning van de exacte symptomen is geen sinecure, zoals veel huisartsen, fysiotherapeuten,
ergotherapeuten, ergotherapeuten en logopedisten en de werkers in de thuiszorg dagelijks ervaren.
Een juiste diagnostiek is echter essentieel om efficiënt en adequaat te kunnen handelen. Het merendeel van de patiënten met hersenbeschadiging heeft één of meer cognitieve stoornissen en een patiënt met enkel een motorische parese is zeldzaam. Daarnaast zijn er vaak ook v eranderingen van stemming en gedrag. We doen de patiënt te kort, als we niet voldoende stilstaan bij de andere stoornissen behalve parese.

Een patiënt met een hersenbeschadiging (o.a. CVA, hersentrauma) komt vaak na een intensieve therapie in
ziekenhuis, revalidatiecentrum of de somatische afdeling van het verpleeghuis weer thuis: de ‘medische’ fase is voorbij, de patiënt is ‘uitgerevalideerd’. Voor vele patiënten begint dan echter een moeizame periode. De ervaring leert dat veel nieuwe problemen zich aandienen: het leven thuis, op het werk, tijdens recreëren of op school.
Er wordt een groot beroep gedaan op functies die door de hersenbeschadiging aangetast kunnen zijn.
De hulpverleners in de eerste lijn kunnen hier een belangrijke rol spelen. We ervaren echter vaker tegenvallende resultaten die zelfs afgedaan worden als gebrek aan motivatie van de patiënt of zelfs als onwil. Voor veel werkers in de eerste lijn is er behoefte aan specifieke kennis op het gebied van de lange termijn gevolgen van hersenbeschadiging. Het relatief solistisch werken in de eerste lijn staat in contrast met het multidisciplinaire karakter van het probleem. Behandelingen kunnen hierdoor summier of moeizaam worden.

Deze cursus biedt u de kans om een beter inzicht te verwerven in de fundamenteel theoretische achtergronden van de patiënt met een hersenbeschadiging en om klinisch praktisch beter in staat te zijn, om te gaan met de gehele problematiek van de behandeling en omgang met de patiënt. Tijdens deze cursus worden diverse
mogelijkheden voor training, therapie en omgang aangegeven.
Na deze cursus is uw kennis omtrent de behandeling en diagnostiek van de patiënt met een hersenbeschadiging ongetwijfeld vergroot en heeft u meer inzicht in therapeutische mogelijkheden. Essentieel voor de patiënt en een geweldige uitdaging voor de behandelaar in de eerste lijn!

Inleiding

De patiënt met hersenbeschadiging (CVA, trauma) komt na ziekenhuis of revalidatie weer thuis, en probeert zijn leven (werk, gezin, hobby etc.) weer op te pakken. De ervaring leert dat dan vaak problemen opduiken. Tijdens de cursusdagen worden verklaringen voor deze problemen gegeven. Uiteenlopende methoden van interventie die in de eerste lijn kunnen worden ingezet, worden gepresenteerd. Deze cursus is nuttig voor huisartsen, fysiotherapeuten, psychologen, thuiszorg en andere hulpverleners in de eerste lijn.

Programma

Dag 1

09:30 Indeling in groepjes. Instructie casus-opdracht Weer thuis, toch problemen. Hoe komt het dat nieuwe problemen opduiken? Welke stoornissen spelen de patiënt op de lange duur parten?

11:45 Het plastische brein. Nieuwe inzichten in plasticiteit en herstelmechanismen stemmen positief. Van therapeutisch nihilisme tot voorzichtig optimisme.

12:30 Lunch (wordt door ITON verzorgd)

13:15 Leren ondanks hersenbeschadiging. Welke vormen van leren werken nog na hersenbeschadiging? Onvermoede mogelijkheden.

14:15 Leren ondanks hersenbeschadiging. Welke vormen van leren werken nog na hersenbeschadiging? Onvermoede mogelijkheden.

15:00 Video: ‘Stranger in the family’. Over een man die na ernstig hersentrauma weliswaar weer thuis is, maar ernstige gedragsproblemen vertoont. Discussie over analyse en aanpak van de in de video getoonde problemen.

16:15 Einde


Dag 2

09:30 Het therapeutische repertoire: Van spiegel tot forced use; aanbevelingen voor de eerste lijn. Er is een breed repertoire aan therapeutische strategieën beschikbaar.

12:30 Lunch (wordt door ITON verzorgd)

13:15 vervolg: Het therapeutische repertoire: Van spiegel tot forced use; aanbevelingen voor de eerste lijn. Er is een breed repertoire aan therapeutische strategieën beschikbaar.

14:45 Video: ‘The man who lost his body’. Over een man die (door een zeldzame ziekte) geen proprioceptie meer heeft. De patiënt vind zelf strategieën om zijn bewegingen en handelingen te sturen. De getoonde principes kunnen bij vele andere patiënten worden ingezet.

16:15 Einde


Dag 3

09:30 Stoornisgerichte therapie. Vele problemen kunnen worden teruggevoerd op een of meer stoornissen. Een aanpak via de wortel van het kwaad.

11:00 De patiënt is meer dan zijn stoornis. Over individueel toegesneden behandeling. Mono-, multi- of interdisciplinaire aanpak.

12:30 Lunch (wordt door ITON verzorgd)

13:15 Discussiepracticum naar aanleiding van ingebrachte casuïstiek

14:45 Plenaire bespreking naar aanleiding van casuïstiek

15:30 Wat nog ter tafel komt. Synthese

16:15 Evaluatie, uitreiking van certificaat en drankje ter afsluiting.

ITON

info@stichtingiton.nll
7, Leliestraat, C, Haarlem, 2011BL