Deze cursus is verlopen

RHC: Fractuurpreventie

Per januari 2018 is het zorgprogramma Fractuurpreventie gestart in opdracht van Samendraads, een samenwerking tussen ETZ en Zorggroep RCH – waar medisch specialisten en huisartsen samenwerken. Dit nieuwe zorgprogramma wordt door Zorggroep RCH geïmplementeerd. De scholing wordt georganiseerd door SHK in opdracht van Zorggroep RCH. Let op: Alleen inschrijven als u tot de regio en doelgroep behoort! Update: De bijeenkomst van 28 februari is...

Gratis
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Project Fractuurpreventie Midden-Brabant van Samendraads

Dit samenwerkingsproject richt zich op secundaire preventie van fracturen. Het hoogste risico op een tweede fractuur is binnen 2 jaar na een eerste fractuur. Momenteel bereikt het ziekenhuis met de fractuur- en osteoporosepolikliniek bij locaties Elisabeth en Twee Steden respectievelijk 50% en 36% van de doelgroep. Een groot deel van de patiënten geeft geen gevolg aan de oproep ten behoeve van secundaire preventie en loopt meer risico op een tweede fractuur.


Samendraads is een programma waarin het Elisabeth-TweeStedenZiekenhuis en Zorggroep Regionale Coöperatie Huisartsen het initiatief hebben genomen om – samen met andere partijen in de zorg – deze uitdaging aan te gaan. Binnen het project Fractuurpreventie participeren ook de regionale apothekers. 

 

Inhoud scholing:

Om in Midden-Brabant tot een gedegen fractuurpreventieprogramma te komen is een intensievere samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten noodzakelijk. Het project richt zich op het organiseren van een fractuurpreventieprogramma in de eerste lijn, in aanvulling op de bestaande poliklinieken. De doelgroep omvat patiënten ouder dan 50 jaar met een wervelfractuur of een recente niet-wervelfractuur in de voorgeschiedenis. 

De huisarts gaat na of het individuele risico op een volgende fractuur is bepaald in de tweede lijn (bij de desbetreffende polikliniek). Indien dit niet het geval is, bepaalt de huisarts het risico op een nieuwe fractuur op basis van beeldvormende diagnostiek (botdichtheidsmeting) en een valrisico inventarisatie. Door toename van de expertise van de huisarts kunnen daarnaast ook primaire fracturen bij bekende osteoporose voorkomen worden door primaire preventie te organiseren in de eerstelijnszorg.


Tijdens deze 2 uur durende scholing leert u alle details over fractuurpreventie en op welke wijze dit samen met Praktijkondersteuner/-verpleegkundige in de huisartsenpraktijk is vorm te geven. Per scholingsvond kunnen minimaal 20 en maximaal 35 deelnemers inschrijven.


Inleiding

Per januari 2018 is het zorgprogramma Fractuurpreventie gestart in opdracht van Samendraads, een samenwerking tussen ETZ en Zorggroep RCH – waar medisch specialisten en huisartsen samenwerken. Dit nieuwe zorgprogramma wordt door Zorggroep RCH geïmplementeerd. De scholing wordt georganiseerd door SHK in opdracht van Zorggroep RCH.

Let op: Alleen inschrijven als u tot de regio en doelgroep behoort!

Update: De bijeenkomst van 28 februari is geannuleerd!!!

Programma

De scholing wordt gegeven door de deskundigen Jernt Korst (kaderarts bewegingsapparaat RCH), Esther Donga (internist ETZ), Math Wijnands (reumatoloog ETZ), Belinda Wardenaar (osteoporoseverpleegkundige ETZ) en Annemie de Vroe-Roothaert(Reumaverpleegkundige ETZ).

Voor meer informatie kunt u op www.samendraads.nl(externe link)

 kijken. Bij aanvullende vragen kunt u contact opnemen met kaderhuisarts bewegingsapparaat Jernt Korst. U krijgt een vergoeding voor deelname aan de scholing en een vergoeding voor deelname aan het project. Zie hiervoor de bijlage.


17.30 uur Ontvangst met soep en broodjes

18.00 uur Aanvang scholing - Plenaire deskundigheidsbevordering

19.00 uur Tweede deel deskundigheidsbevordering - In twee groepen voor huisartsen en praktijkondersteuners apart

19.45 uur Plenaire afronding

20.00 uur Einde bijeenkomst

Leerdoelen

Leerdoelen:

  • Verbeteren van de kennis over de mogelijkheden en beperkingen van de fractuurpreventie en osteoporose behandeling.
  • Het overbrengen van een concreet implementatie traject voor de regionale samenwerking tussen 1e en 2e lijn.

Stichting Huisarts en Kwaliteit IA06-430

info@stichtinghuisartsenkwaliteit.nl
2, Lage Witsiebaan, a, Tilburg, 5042DA