Deze cursus is verlopen

Rationeel Emotieve Training

RET-vaardigheden kunnen de manier veranderen hoe iemand naar de wereld kijkt. U leert dat gedachten het gedrag negatief kunnen beïnvloeden en hoe u dit kunt herkennen en ombuigen. Deze vaardigheden kunt u toepassen bij uzelf, uw medewerkers en uw patiënten.

320
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 320
Opmerking :Leden € 320,- / Aios € 195,- / Niet-leden € 595,-

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
6 Punten
ABC1
Huisarts
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
6 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 20 %
Communicatie 40 %
Organisatie en financiering 40 %
Omschrijving

Omschrijving

In uw rol als werkgever kunnen RET-vaardigheden van grote waarde zijn. Wilt u bijvoorbeeld altijd aardig gevonden worden? Dan vindt u het misschien lastig een medewerker ter verantwoording te roepen en ervaart u kritiek geven als bijzonder vervelend. Of u merkt dat een medewerker door zijn manier van denken niet goed in zijn vel zit, omdat hij denkt dat hij alles maar moet slikken.

In uw rol als huisarts kunt u dezelfde RET-vaardigheden toepassen. Misschien ondervindt u veel druk vanwege een veeleisende patiënt en denkt u dat u niet serieus genomen wordt. Of u denkt bij een lastige behandeling dat u niet genoeg weet en dat u dit zou moeten kunnen. Of u hebt te maken met een depressieve patiënt, die ervan is overtuigd dat hij niet waard is. Samengevat: u leert deze vaardigheden toepassen bij uzelf, uw medewerkers en uw patiënten. U doorbreekt vicieuze cirkels van elkaar bevestigende negatieve gedachten, emoties en gedrag. Hoe? Door veel te oefenen met RET-vaardigheden, in combinatie met verbeeldings- en ontspanningsoefeningen.


Trainer:

Geert Haentjens is doctor in de psychologie en studeerde ook bedrijfskunde. Hij heeft meer dan 15 jaar bedrijfsinterne ervaring als personeelsverantwoordelijke en meer dan 15 jaar ervaring als adviseur-trainer-coach in de meest uiteenlopende sectoren. Hij heeft jarenlange hands-on ervaring in het voeren, invoeren en revitaliseren van jaargesprekken in kleine - en grote organisaties. Zijn echtgenote is arts.

Inleiding

RET-vaardigheden kunnen de manier veranderen hoe iemand naar de wereld kijkt. U leert dat gedachten het gedrag negatief kunnen beïnvloeden en hoe u dit kunt herkennen en ombuigen. Deze vaardigheden kunt u toepassen bij uzelf, uw medewerkers en uw patiënten.

Programma

Tijdens de workshop oefent u intensief met 5 negatieve gedachtestijlen:

  • fanatiek perfectionisme ("als het niet perfect is, is het niet goed genoeg")
  • liefdesjunkie ("mensen moeten mij aardig vinden")
  • Don Quichot ("mensen moeten steeds het goede doen")
  • verwend nest ("het leven is niet eerlijk")
  • de ramptoerist ("Murphy was een optimist").

U oefent de methodiek bij uzelf en collega's, maar ook bij nagespeelde werknemers. Speciale aandacht wordt besteed aan het gedachte-uitdagend interviewen (de Socratische dialoog). U zult onmiddellijk bij medewerkers en in andere omstandigheden hiermee aan de slag willen. We leggen ook de relatie met mindfulness, een recente variant.

Leerdoelen

  • Negatieve gedachtestijlen bij zichzelf, medewerkers en patiënten herkennen
  • Hinderende gedachten vertalen in helpende gedachten
  • Deze vaardigheden toe kunnen passen op eigen casuïstiek, volgens behoefte vermeld in een voorafgaande intake vragenlijst
  • Mits bijkomend oefenen, dit ook toe kunnen passen bij patiënten
  • De relatie tussen denken, voelen en handelen herkennen en inzetten

Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL