Deze cursus is verlopen

Mindfulness voor zorgprofessionals

Een mindfulnesstraining wordt steeds vaker voorgeschreven als onderdeel van een behandeling van patiënten. Zowel bij lichamelijke als bij psychosociale klachten. Er is inmiddels veel onderzoek dat de effectiviteit daarvan aantoont. De Mindfulness Based Stress Reduction Training is daarin de gangbare basiscursus die haar effectiviteit ruimschoots heeft bewezen. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij artsen zelf. De training draagt bij aan...

925
8 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 925
Opmerking :Cursusprijs voor leden VvAA : € 925,- Cursusprijs voor niet-leden: € 1025,-

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
20 Sep 2017
19 Sep 2018
8 Punten
ABC1
Huisarts
20 Sep 2017
19 Sep 2018
8 Punten
ABC1
Physician Assistant
20 Sep 2017
19 Sep 2018
8 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
20 Sep 2017
19 Sep 2018
8 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 80 %
Omschrijving

Omschrijving

Naast het curriculum van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) krijgt u scholing in de werkingsmechanismen van mindfulnesstraining en leert u voor welke patiënten deze benadering van waarde kan zijn.

De training laat u dus enerzijds kennis maken met de methodiek en anderzijds draagt zij bij aan uw professionele functioneren. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met collega’s. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze vrij eenvoudig kunt integreren in uw dagelijks leven.Artsen die meer mindful zijn

  • hebben meer veerkracht ten aanzien van stress
  • zijn beter in staat om adequate beslissingen te nemen
  • communiceren vaardiger
  • gaan beter om met conflicten
  • voelen zich vitaler en veerkrachtiger
  • zijn aandachtiger en hebben meer focus


Wat wordt van u verwacht?

De training bestrijkt acht dagdelen. Daarnaast vormt de thuisbeoefening een wezenlijk onderdeel van deze training. Het gaat immers om het ontwikkelen van vaardigheden.

Bewust en met aandacht leven vraagt simpelweg om dagelijkse oefening. U kunt het vergelijken met piano spelen: dat leert men ook niet alleen tijdens de lessen. Juist door dagelijks te oefenen ontwikkelt en verfijnt u vaardigheden van mindfulness, waardoor u er de vruchten van plukt.

Tijdens de cursusdagen maakt u kennis met o.a. geleide aandachtsoefeningen, bewegingsoefeningen en cognitieve technieken. U krijgt toegang tot audiobestanden en een werkboek met instructies mee naar huis. Tevens worden oefeningen aangereikt, die u kunt toepassen en integreren in uw dagelijks leven: thuis en in uw professionele praktijk.

Onze MBSR-training is evidence-based.


Barbara Doeleman - van Veldhoven

Barbara Doeleman-van Veldhoven is een pionier en expert op het gebied van mindfulness-based programs & interventions voor individu, zorg & organisatie. Tevens heeft zij zich toegelegd op mindful en compassievol leiderschap; zowel op persoonlijk als op bestuurlijk niveau. Zij is een veel gevraagd spreker en workshopbegeleider. Haar achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen contemplatieve inzichten, mindfulness & compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs.

Barbara is afgestudeerd aan de postdoctorale opleiding Mindfulness aan het UMC st. Radboud Universiteit in Nijmegen, welke zij volgde om zich verder te verdiepen in de wetenschappelijke onderbouwing en de toepasbaarheid van mindfulness-based programs. Zij volgt al ruim 25 jaar lessen, trainingen en retraites op het gebied van meditatie, contemplatie en boeddhistische en westerse psychologie. Zij heeft in april 2016 afscheid genomen van haar functie als directeur van een multidisciplinair gezondheidscentrum om zich vanuit haar organisatie BFC Mindfulness & Compassie verder in te kunnen zetten voor de integratie van mindfulness en compassie in zorg en organisatie (www.bfcmind.nl). Deels doet zij dit in nauwe samenwerking met de Academie voor Medisch Specialisten.

Barbara zit in het bestuur van de VMBN (beroepsvereniging voor trainers van mindfulness-based programs in Nederland en België). Uiteraard heeft zij zelf de hoogst haalbare certificering op het gebied van mindfulness: VMBN cat.1.

Inleiding

Een mindfulnesstraining wordt steeds vaker voorgeschreven als onderdeel van een behandeling van patiënten. Zowel bij lichamelijke als bij psychosociale klachten. Er is inmiddels veel onderzoek dat de effectiviteit daarvan aantoont. De Mindfulness Based Stress Reduction Training is daarin de gangbare basiscursus die haar effectiviteit ruimschoots heeft bewezen. Niet alleen bij patiënten, maar ook bij artsen zelf.

De training draagt bij aan stressvermindering en meer opmerkzaamheid in de spreekkamer. Deze training wordt aangeboden als kennismaking met de methodiek en als training ter verbetering van uw eigen functioneren. Tijdens reflectiemomenten komen beroepsspecifieke situaties aan bod en kunt u ervaringen uitwisselen met collegae. De werkvormen zijn praktisch van aard, zodat u ze vrij eenvoudig kunt integreren in uw dagelijks leven.

 

Academie voor Medisch Specialisten

anita.amerongen@academiems.nl
750, Orteliuslaan, UTRECHT, 3528BB