CME-online 'Diagnostiek van dementie in de huisartspraktijk'

psychische problemenSociale problemen

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing. Het stellen van de diagnose dementie lijkt gemakkelijk maar levert vaak problemen op voor de huisarts. Zeker als de diagnose onderbouwd moet worden met feiten, bijvoorbeeld voor een indicatie van het CIZ. Een groot deel van de huisartsen verwijst daarom de patiënt voor deze diagnose naar de geriater, echter daar...

599
1 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 599
Opmerking :Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
1 Punten
ABC1
Huisarts
1 Punten
ABC1
Physician Assistant
1 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
1 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 20 %
Communicatie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

In deze cursus leert de huisarts hoe hij de syndroomdiagnose dementie kan stellen volgens de NHG-Standaard dementie. De nadruk zal worden gelegd op de praktijk. Hoe kan de huisarts, met zo weinig mogelijk tijdsinvestering, op een zorgvuldige wijze de diagnose dementie stellen en wanneer moet hij/zij de hulp van de geriater, neuroloog of specialist ouderengeneeskunde inschakelen. Deze cursus vormt een inleiding op de cursus ‘Diagnostiek van verschillende vormen van dementie’. In laatstgenoemde cursus ligt de nadruk op de nosologie van dementie. Voor de gemiddelde huisarts is echter het proces wat vooraf gaat aan het benoemen van de oorzaak van de dementie van groter belang.

Deze cursus bestaat uit een module en een eindtoets.

Inleiding

Let op: Het gaat hier om een abonnementsprijs met recht op maar liefst 25 accreditatiepunten aan zelf te kiezen nascholing.

Het stellen van de diagnose dementie lijkt gemakkelijk maar levert vaak problemen op voor de huisarts. Zeker als de diagnose onderbouwd moet worden met feiten, bijvoorbeeld voor een indicatie van het CIZ. Een groot deel van de huisartsen verwijst daarom de patiënt voor deze diagnose naar de geriater, echter daar ontstaan steeds vaker lange wachttijden. Bovendien moet de patiënt naar het ziekenhuis terwijl de huisarts deze diagnose in veel gevallen in de thuissituatie kan stellen.

Programma

INHOUDSOPGAVE

Module

Inleiding

Pretoets

Syndroomdiagnose dementie

Stappenplan NHG

  • (Hetero)anamnese
  • MMSE en de kloktekentest
  • Tests op indicatie
  • Laboratoriumonderzoek
  • Lichamelijk onderzoek
  • Verwijzing
  • Stroomschema

Praktische tips

Downloads (MMSE/Klokkentest/OLD/ IQCODE-N)

Literatuur

Eindtoets

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u aangeven wat het belang is van het tijdig stellen van de diagnose dementie;
  • kunt u het stappenplan volgens de NHG-Standaard Depressie toepassen in de praktijk;
  • kunt u de diagnose dementie onderbouwen met uw resultaten van het onderzoek;
  • kunt u vertellen wanneer en waarvoor u een patiënt moet verwijzen naar de specialist ouderengeneeskunde of geriater voor de diagnose dementie.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ