Polyfarmacie bij ouderen

Deze e-learning over de richtlijn Polyfarmacie is opgesteld ten behoeve van zorgverleners die betrokken zijn bij de farmacotherapie van ouderen met polyfarmacie. De zorg voor ouderen met complexe problematiek vraagt om samenhang, afstemming en samenwerking tussen patiënt (en/of mantelzorger), arts, apotheker en verpleegkundigen en verzorgenden. Dit geldt in het bijzonder bij de zorg rond verschillende aandoeningen die door verschill...

Gratis
1 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :n.v.t.

Beroepen

Anesthesioloog
1 Punten
ABAN
Arts
1 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
1 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
1 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
1 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 20 %
Samenwerken 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Deze e-learning over de richtlijn Polyfarmacie is opgesteld ten behoeve van zorgverleners die betrokken zijn bij de farmacotherapie van ouderen met polyfarmacie. De zorg voor ouderen met complexe problematiek vraagt om samenhang, afstemming en samenwerking tussen patiënt (en/of mantelzorger), arts, apotheker en verpleegkundigen en verzorgenden. Dit geldt in het bijzonder bij de zorg rond verschillende aandoeningen die door verschillende specialisten behandeld worden met zeer diverse geneesmiddelen. Het risico op interacties en bijwerkingen is vergroot als verschillende artsen geneesmiddelen voorschrijven en men niet goed op de hoogte is van elkaars voorschriften. Ook kunnen specialisten zo gespecialiseerd zijn in hun vakgebied dat zij over onvoldoende kennis beschikken om de relevantie van door andere specialisten voorgeschreven medicatie op waarde te kunnen schatten. Een overkoepelende multidisci-plinaire richtlijn kan deze zorg ondersteunen.

Programma

In een rondetafelgesprek onder leiding van journalist en huisarts Sophie Broersen bespreken de volgende professionals deze richtlijn:

  • Rob van Marum, richtlijnvoorzitter, geriater en klinisch farmacoloog Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Jako Burgers, huisarts en hoofd NHG-afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschap
  • Winfried Vergeer, specialist ouderengeneeskunde Zorgspectrum
  • Toine Egberts, hoogleraar klinische farmacie en ziekenhuisapotheker UMC Utrecht
  • Anne Leendertse, apotheker, clinical pharmacist UMC Utrecht Julius Centrum
  • Carolien Sino, Verpleegkundige en docent aan de Hogeschool Utrecht

MedischContact/KNMG

redactie@medischcontact.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL