• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CASPIR: Basisscholing

  In een aantal zorggroepen wordt op dit moment gewerkt aan een DBC COPD. Om in aanmerking te komen voor financiering moet u beschikken over deskundigheid bij de uitvoering en interpretatie van de spirometrie. Na het volgen van deze geaccrediteerde cursus bent u als huisarts en praktijkondersteuner voldoende toegerust om in de praktijk spirometrie op de juiste wijze uit te voeren en te beoordelen.

  place Zwijndrecht
  add 9.0 punten
  euro_symbol € 569.00
  access_time 16:00 - 20:00

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  23-09-2020 16:00 - 20:00 Zwijndrecht
  09-12-2020 16:00 - 20:00 Zwijndrecht
  description

  Omschrijving

  Toelatingseisen:

  Om aan de cursus mee te doen moet de praktijk beschikken over een spirometer met flow volume curve, volume tijd curve en moeten de basisbegrippen van spirometrie bekend zijn. Enige ervaring in het maken en beoordelen van spirometrieën is gewenst. Deze cursus gaat uit van opdrachten die door de huisarts en praktijkondersteuner gezamenlijk worden uitgevoerd. Als een van beide deze cursus al heeft gevolgd, is inschrijving als individu mogelijk mits de ander wel participeert in de portfolio-opbouw.

  Certificaat

  Een certificaat wordt uitgereikt door de CAHAG als alle modules door de praktijkondersteuner en huisarts gevolgd zijn. Na het afronden van de cursus moet u om het behaalde certificaat geldig te houden, iedere drie jaar bijscholen. Deze cursus is ontwikkeld door de afdeling Huisartsgeneeskunde Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Longfunctie Assistenten, de afdeling praktijkverpleegkundigen van de V&VN en de CAHAG, met medewerking van het NHG en de NVALT (Nederlandse Vereniging Artsen Longziekten en TBC, werkgroep longfunctie).

  list

  Programma

  De CASPIR-cursus bestaat uit 5 modules

  Module 1

  Thuis bestuderen van de Spirometry Fundamentals. Hiervoor ontvangt u een inlogcode na inschrijving.

  Module 2

  Bijeenkomst 1 (plenair)

  Een begintoets, kennis over achtergronden, uitvoering en interpretatie van de spirometrie. Oefenen in groepjes met longfunctiemeters onder leiding van een ervaren longfunctie analiste.

  Module 3

  Stage van een dagdeel voor de praktijkondersteuners en de huisarts bij een longfunctielaboratorium.

  Module 4

  Praktijkondersteuner en huisarts bouwen in de eigen praktijk een portfolio op van tien spirogrammen met beoordeling erbij. De docenten beoordelen dit portfolio. Tevens wordt er een casus voor module 5 voorbereid. Dit huiswerk moet uiterlijk twee weken voor module 5 bij het secretariaat van KOEL aanwezig zijn.

  Module 5

  Bijeenkomst 2 (plenair)

  Bespreken van praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Praktijk en theoretisch examen.

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • Kennis hebben van fysiologie en pathofysiologie van de longen
  • In staat zijn educatie en praktische instructie te geven
  • Het kunnen uitvoeren van spirometrie
  • Gegevens registreren en interpreteren
  business

  Organisatie

  business Leerpunt KOEL
  phone 0786193068
  mail_outline secretariaat@leerpuntkoel.nl
  place IJsselmeer 34 3332 EX Zwijndrecht

  Leerpunt KOEL levert geaccrediteerde (na)scholing aan professionals en organisaties in de eerstelijnszorg in Nederland. Dat doen we best bijzonder. Allereerst omdat we onafhankelijk zijn. We krijgen geen geld van farmaceutische bedrijven en kunnen dus objectief zijn. Daarnaast hebben we echt verstand van zaken. Onze docenten, ontwikkelaars en ondersteuners zijn zelf huisarts, praktijkassistent, triagiste, verloskundige et cetera en kennen de moderne beroepspraktijk en zorgconcepten van binnenuit. Verder ontwikkelen we onze (na)scholing vanuit de actualiteit en blijven we onze opleidingen en trainingen daaraan toetsen. Deze drie zaken zorgen ervoor dat onze nascholing kwalitatiever, eerlijker en beter toepasbaar is voor de professionals en patiënten. En daar is het Leerpunt KOEL precies om te doen. Naast de klassikale (na)scholingen, zijn ook online (na)scholingen en webinars een vast onderdeel van het aanbod van Leerpunt KOEL.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up