• share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • CME-Online 'Hoe kunt u de medicatieveiligheid verbeteren?', cursus voor apothekers

  In deze cursus leert u meer over medicatieveiligheid, een van de redenen voor het uitvoeren van medicatiebeoordelingen. Medicatieveiligheid is de afgelopen 15 jaar jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Belangrijke Nederlandse onderzoeken, zoals de HARM en IPCI-onderzoeken en het rapport HARM-WRESTLING hebben ertoe geleid dat er steeds meer aandacht is voor problemen samenhangend met geneesmiddelengebruik.

  Apothekers hebben op diverse terreinen actie ondernomen. Zo is de medicatiebewaking verbeterd, ook door de komst van MFB’s. Veel aanbevelingen uit het Harm-Wrestlingrapport zijn tot praktische signalen verwerkt, die in de apotheek worden afgehandeld. Medicatiebeoordelingen zijn niet meer weg te denken uit de apotheek.

  De kwaliteitsindicatoren maken de inzet voor medicatieveiligheid transparant. Incidenten rond medicatie worden via het Portaal voor Patiëntveiligheid met mede-apothekers gedeeld, om zo nieuwe incidenten te voorkomen.

  Tegelijkertijd is het werk aan medicatieveiligheid nooit klaar. Het vervolgonderzoek medicatieveiligheid uit 2017 liet zien dat er op tal van terreinen nog winst te behalen is. Vooral in het voorkomen van vallen en fracturen. Het monitoren van labwaarden, zoals natrium en kalium is nog niet overal goed geïmplementeerd. En ook op het gebied van medicatie-overdracht zijn nog stappen te maken.

  Al deze aspecten van medicatieveiligheid zullen in de cursus aan bod komen. Het rapport HARM-WRESTLING staat centraal. De Beers-lijst en de START/STOPP-criteria voor geneesmiddelen met mogelijk aangepaste doseringen bij risicogroepen wordt ook besproken. De theorie van de cursus wordt afgewisseld met praktijkvoorbeelden.

  Het belangrijkste doel van deze cursus is om u vanuit de Nederlandse situatie te laten zien welke acties kunnen worden ondernomen om de medicatieveiligheid te vergroten en op basis waarvan deze adviezen tot stand zijn gekomen.

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  11-08-2020 t/m 30-04-2021 Onbekend Online
  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na afloop van deze cursus:

  • kunt u het belang van het optimaliseren van medicatieveiligheid benoemen
  • kent u de belangrijkste onderzoeken op het gebied van medicatieveiligheid 
  • kent u de belangrijkste aanbevelingen uit het HARM-Wrestling-rapport en het Vervolgonderzoek Medicatieveiligheid 
  • kent u de START/STOPP-criteria
  • kent u de rol van de IGJ op het gebied van medicatieveiligheid
  • kent u de achtergrond van de kwaliteitsindicatoren Farmacie
  • kunt u gebruik maken van het portaal voor patiëntveiligheid/CMR
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up