Deze cursus is verlopen

Training Veerkracht!

In deze tijd staat veerkracht volop in de belangstelling, wat ook tot uiting komt in de nieuwe definitie van gezondheid van Machteld Huber: "Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven". Bij de HeartMath methode krijgt u oefeningen om meer bewust te worden van uw lichaam en emoties. Door middel van biofeedback krijgt u informatie over de behaalde...

300
3 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Incompany

Prijzen

Regulier € 300
Opmerking :Leden € 150,- / Aios € 75,- / Niet-leden € 300,-
Kortingen
€ 150
Alleen voor leden

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
18 May 2020
03 May 2021
3 Punten
ABC1
Huisarts
18 May 2020
03 May 2021
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
18 May 2020
03 May 2021
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
18 May 2020
03 May 2021
3 Punten
ABC1

Competenties

Samenwerken 80 %
Communicatie 80 %
Professionaliteit en kwaliteit 90 %
Omschrijving

Omschrijving

In deze cursus staat de in het Heartmath Institute in Californie ontwikkelde zelf regulatie methode voor stresshantering en opbouw van veerkracht centraal.       

De neurocardiofysiologische en psychotherapeutische achtergrond van de HeartMath-methode wordt toegelicht. Ook gaan we in op de wetenschappelijke onderbouwing van de HeartMath-Methode. We staan stil bij de waarde van de methode voor de huisartsenpraktijk en ziektebeelden waarbij de methode al is toegepast. Vervolgens oefenen we met de biofeedback en krijgt u een paar HeartMath-technieken aangereikt. Deze kunt u gebruiken om de eigen veerkracht of die van uw patiënt te verhogen.

Na het volgen van deze workshop kunt u doorstromen naar de opleiding tot HeartMath therapeut. Het volgen van de cursus HeartMath Basis is dan niet meer noodzakelijk.


Trainer(s)

Hans Hoogervorst is huisarts sinds 1979 en had vanaf 1984 tot 2014 een huisartspraktijk in Amstelveen en is momenteel waarnemend huisarts. Hans was betrokken bij de invoering van het vak huisartsgeneeskunde in het medische curriculum bij Vrije Universiteit en wetenschappelijk onderzoek naar leerprocessen bij diabetespatiënten. Ook was hij zowel regionaal als landelijk bestuurlijk actief en tot 2017 erkend kwaliteitsconsulent voor nascholing en toetsing van huisartsengroepen. Hij heeft in 2015 de opleiding tot gelicenceerd Heartmathcoach met succes afgerond.

Inleiding

In deze tijd staat veerkracht volop in de belangstelling, wat ook tot uiting komt in de nieuwe definitie van gezondheid van Machteld Huber: "Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven".

Bij de HeartMath methode krijgt u oefeningen om meer bewust te worden van uw lichaam en emoties. Door middel van biofeedback krijgt u informatie over de behaalde resultaten en de mate van balans. Het biofeedbackapparaatje is vergelijkbaar met een bloedglucose meter, u ziet een lichaamsfunctie op een schermpje en aan de hand van deze feedback probeert u de mate van veerkracht te beïnvloeden. Met de oefeningen en de biofeedback kunt u zichzelf in balans houden, de stress de baas blijven en energie behouden.

Daarnaast kunt u deze methode ook als tool voor de patiënt inzetten.


Ook op aanvraag: in company

Deze cursus is onderdeel van het vaste programma en kan ook op aanvraag op een door u gewenste locatie worden gegeven. U bepaalt zelf de samenstelling van de groep bestaande uit minimaal 5 personen. In overleg met de LHV Academie kan een datum worden vastgesteld.


Accreditatie is aangevraagd.

Programma

Tijdens de cursus wordt de theorie steeds gevolgd door een oefening om de cursist in staat te stellen de kennis ook op zichzelf te betrekken.

  • De verschillende begrippen binnen de methode zoals zelfmanagement, veerkracht, stressreacties, gedragsverandering, lichaamsbewustzijn, emoties.
  • De neurocardiofysiologische reden waarom HeartMath zich richt op lichaamsbewustzijn, emotieregulatie en biofeedback en de hart-brein communicatie.
  • De centrale doelstelling van het HeartMath instituut, het algoritme en de uitgangspunten van HeartMath(emathics) en de wetenschappelijk onderbouwing
  • Hartritmevariatie (HRV) als parameter van het verband tussen het fysieke hart en emoties, het autonome zenuwstelsel en coherentie in het HRV patroon en de betekenis daarvan
  • Toepassing van HeartMath in gezondheidszorg, de huisartspraktijk en tijdens het spreekuur

Leerdoelen

Centraal leerdoel: de HeartMath methodiek beter leren kennen en praktisch toe passen

  • U leert technieken waarmee u zich bewuster wordt van eigen lichaamssignalen en emoties ter verhoging van uw veerkracht
  • U leert hartritmevariatie kennen en hoe deze samenhangt met emoties
  • U leert biofeedback op deze hartritmevariatie toe te passen en hoe u stress kan omzetten in veerkracht
  • U leert enkele HeartMath technieken die u kunt toepassen voor uzelf (en patienten)
  • U hebt inzicht gekregen in de twee pijlers waarop de HeartMath methode stoelt
  • U hebt inzicht in de wetenschappelijke onderbouwing van de HeartMath methode

Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL