Farmacogenetica: heeft u uw DNA-paspoort al? - cursus voor apothekers

In het opkomende veld van de farmacogenetica staat de apotheker centraal. Het farmacogenetisch DNA-paspoort vormt daarbij een belangrijke tool voor het bieden van therapie op maat. 

Gratis
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :per abonnement

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Communicatie 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Farmacogenetica is DNA-onderzoek dat wordt uitgevoerd ter verklaring/voorspelling van de reactie op geneesmiddelen. Veel patiënten ondervinden bijwerkingen op medicatie (5-7% van de ziekenhuisopnames wordt hierdoor veroorzaakt) of ondervinden geen baat bij de therapie (25-60% van de patiënten).

Een aanzienlijk deel van deze interindividuele variatie ligt besloten in het DNA omdat niet iedereen dezelfde set metaboliserende enzymen heeft in de lever. We doseren nu via trial and error, maar veel eleganter is het om met behulp van een DNA test vast te stellen wie bepaalde enzymen wel heeft, en wie ze mist. Om zo medicatie op maat te kunnen bieden voor een optimale zorg.

Deze cursus beschrijft het concept van de farmacogenetica, en beschrijft het cytochroom P450-enzymsysteem in de lever. De cursus behandelt de genetische variaties in verschillende enzymen, de frequenties en klinische consequenties, en geeft diverse klinisch relevante voorbeelden. De cursus gaat ook in op de interpretatie van de testen, maar behandelt tevens de beperkingen. Ten slotte wordt aangegeven hoe deze genetische informatie verkregen kan worden, hoe die te interpreteren en waar advisering voor het aanpassen van medicatie aan het DNA-profiel van uw patiënt gevonden kan worden.

Inleiding

In het opkomende veld van de farmacogenetica staat de apotheker centraal. Het farmacogenetisch DNA-paspoort vormt daarbij een belangrijke tool voor het bieden van therapie op maat.

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u omschrijven wat de voordelen zijn van farmacogenetica en wat de beperkingen zijn
  • weet u hoe een farmacogenetica-onderzoek wordt uitgevoerd
  • kunt u de uitslagen van dit onderzoek interpreteren
  • kunt u advies geven aan collega’s of patiënten over farmacogenetica-uitslagen
  • kent u de mogelijke verschillen in uitvoering van de testen, en begrijpt u de consequenties daarvan
  • weet u wat een DNA-paspoort is

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ