Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Opioïden: verslavingsrisico en medicatieveiligheid - cursus voor apothekers

  In deze cursus worden de verslavingsrisico’s van zware pijnstillers en het herkennen daarvan besproken, evenals de fysiologische afhankelijkheid. Welke rol kunt u als apotheker spelen bij de medicatieveiligheid en begeleiding van patiënten die opioïden gebruiken of willen afbouwen? Tom van 't Hek bespreekt al deze onderwerpen in een tafelgesprek met huisarts Jos van Bemmel, verslavingsarts Peter Vossenberg en apotheker Anke Lambooij

  laptop E-learning
  add 2.0 punten
  euro_symbol € 0.00

  € per abonnement

  description

  Omschrijving

  Opioïden zoals oxycodon en fentanyl zijn krachtige pijnstillers. Ze worden ingezet bij acute pijnklachten maar ook bij chronische pijn zoals die bij kanker voor kan komen. In 2018 krijgt het toegenomen gebruik van opioïden als oxycodon, maar ook fentanyl en tramadol, landelijk aandacht. Huisarts Jos van Bemmel signaleert in zijn column in Medisch Contactvan 20 november 2017 al dat pijnstillers als oxycodon volgens hem te makkelijk en in te grote hoeveelheden worden voorgeschreven, ook voor indicaties waar dat in het verleden niet gebeurde.

  De laatste jaren worden opioïden steeds vaker voorgeschreven bij chronische pijn die niet samenhangt met kanker. Vanaf 2008 is het aantal patiënten dat oxycodon voorgeschreven krijgt enorm gestegen van circa honderdduizend naar bijna een half miljoen mensen.

  Deze stijging blijkt een aantal ongewenste gevolgen te hebben zoals overdoseringen of zelfs overlijden. Ook raakt een aantal patiënten verslaafd aan opioïden. Daarnaast zijn er toenemende twijfels over de effectiviteit van opioïden bij veel vormen van chronische pijn.


  gps_fixed

  Leerdoelen

  Na het volgen van deze cursus:

  • bent u op de hoogte van de verslavingsrisico’s van opioïden
  • bent u zich bewust van het verschil tussen fysiologische afhankelijkheid en verslaving
  • kent u de belangrijkste risicoverhogende factoren
  • weet u welke groepen patiënten een verhoogd risico lopen
  • herkent u signalen die kunnen duiden op misbruik of verslaving van o.a. oxycodon
  • bent u in staat om voorschrijvers en patiënten te adviseren t.a.v. mogelijke risico’s
  • bent u op de hoogte van de mogelijkheden voor behandeling als er sprake is van verslaving
  • bent u zich bewust van het verhandelen van opioïden via andere kanalen dan de apotheek
  business

  Organisatie

  business CME-Online / E-WISE Nederland
  mail_outline info@e-wise.nl
  place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

  Met een abonnement op CME-Online heeft u altijd en overal toegang tot een actueel en gevarieerd aanbod van ruim 55 online cursussen die u in uw eigen tempo kunt volgen. De cursussen in ons pakket sluiten zoveel mogelijk aan bij uw praktijksituatie. Het cursusmateriaal wordt ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde professionals uit de wetenschap en de praktijk en wordt onafhankelijk van de farmaceutische industrie gemaakt. De cursussen zijn geaccrediteerd door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1). Met een abonnement kunt u tot wel 25 punten per abonnementsjaar behalen.

  Alle cursussen van deze organisatie
  keyboard_arrow_up