Consultatieve psychiatrie in de huisartsenpraktijk/huisarts

psychische problemenSociale problemen

Het zorglandschap is in verandering. Er is steeds meer samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten en de zorg wordt bij voorkeur dicht bij huist georganiseerd. Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg is deze ontwikkeling zichtbaar. De huisarts wordt daardoor regelmatig geconfronteerd met complexe psychiatrische problematiek. Deze veranderingen hebben geleid tot het ontwikkelen van consultatieve psychiatrie in de huisartsenpraktij...

64.3
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 64.3
Opmerking :zowel los (€ 64,30) verkrijgbaar als per abonnement (jaargang 2020 geeft toegang tot 8 geaccrediteerde programma’s waarmee in totaal 16 punten kunnen worden verzameld, abonnementsgeld € 342,- http://www.accredidact.nl/huisarts/programmas.)

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Het zorglandschap is in verandering. De indeling in eerste-, tweede- en derdelijnszorg groeit naar een toenemende samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten (Staal & Van de Laar, 2017). De zorg wordt bij voorkeur dicht bij huis georganiseerd. Deze verandering vindt ook plaats in de

geestelijke gezondheidszorg. Met het sluiten van bedden in de GGZ zijn meer patiënten met chronische psychiatrische problematiek aangewezen op zorg in de wijk. De huisarts wordt regelmatig geconfronteerd met complexe psychiatrische problematiek. Deze patiënten gebruiken soms psychofarmaca waar de huisarts weinig of geen ervaring mee heeft.

De wachtlijsten van de GGZ-instellingen zijn doorgaans betreurenswaardig lang. Patiënten met psychische klachten moeten soms zo lang wachten op behandeling dat de klachten in de tussentijd verergerd zijn. De schade die dit oplevert voor de patiënt en de omgeving kan groot zijn.

De toegenomen complexiteit, de lange wachtlijsten en de behoefte om de zorg dichter bij huis aan te bieden, nodigen uit tot het ontwikkelen van consultatieve psychiatrie in de huisartsenpraktijk. In enkele regio’s in Nederland wordt nu psychiatrische consultatie in de huisartsenpraktijk aangeboden. Op verzoek van de huisarts, of POH-GGZ, komt een psychiater naar de huisartsenpraktijk om ter plekke patiënten te zien. De consulterende psychiater kijkt met een brede blik, waarbij de patiënt als persoon centraal staat. In het gesprek met de patiënt is er aandacht voor biologische en psychosociale factoren die van invloed kunnen zijn. In overleg met de patiënt worden adviezen opgesteld. De huisarts ontvangt na het consult dit schriftelijke advies. Doorgaans staan er meerdere adviezen vermeld waaruit de patiënt en de huisarts een keuze kunnen maken.

Deze vorm van consultatie is zeer geschikt voor triage. Is er sprake van psychopathologie? Zo ja, wat is de ernst en welke stoornis betreft het? Daarnaast wordt onderzocht bij welk type behandeling deze persoon gebaat zou kunnen zijn. De consultatie heeft niet als primair doel om uitgebreide diagnostiek te verrichten of specifieke classificaties toe te kennen. Het is een richtinggevend consult. Er wordt een inschatting gemaakt van de ernst van de situatie. Een beeld wordt gevormd van de obstakels die er op biologisch, psychologisch en sociaal vlak zijn. Vervolgens wordt een advies opgesteld op basis van dat beeld. Dat kan verder diagnostisch onderzoek zijn, een bepaalde verwijzing, een medicatieadvies, een leefstijladvies of iets anders. De consulent geeft de richting aan.

Een psychiatrisch consult in de eigen huisartsenpraktijk is minder beladen en laagdrempeliger dan een verwijzing naar een ziekenhuis of instelling. Omdat de huisarts en de psychiater elkaar kennen, zijn er korte lijnen. Dit vergroot doorgaans het vertrouwen van de patiënt in de behandeling. Huisartsen kunnen een psychiater contracteren voor consultatie via de POH-GGZ gelden. Er is geen eigen bijdrage van de patiënt en de kosten van het consult gaan niet van het eigen risico af. Door middel van de consultatie kan de huisarts meer problematiek zelf behandelen, soms in samenwerking met andere professionals in de eerste lijn zoals de POH-GGZ, eerstelijnspsycholoog of psychosomatisch oefentherapeut. Indien een verwijzing naar meer specialistische zorg is aangewezen, geeft de consulent een gericht advies waardoor de patiënt sneller op de juiste plek is.


Inleiding

Het zorglandschap is in verandering. Er is steeds meer samenwerking tussen huisartsen en medisch specialisten en de zorg wordt bij voorkeur dicht bij huist georganiseerd. Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg is deze ontwikkeling zichtbaar. De huisarts wordt daardoor regelmatig geconfronteerd met complexe psychiatrische problematiek. Deze veranderingen hebben geleid tot het ontwikkelen van consultatieve psychiatrie in de huisartsenpraktijk.

Op verzoek van de huisarts of POH-GGZ komt een psychiater naar de huisartsenpraktijk om ter plekke patiënten te zien. De psychiater kijkt met een brede blik en stelt in overleg met de patiënt adviezen op, waarmee de huisarts en de patiënt vervolgens aan de slag kunnen. Consultatieve psychiatrie is laagdrempelig en de lijnen zijn kort. Dit vergroot vaak het vertrouwen van de patiënt in de behandeling. In deze nascholing komt de werkwijze van consultatieve psychiatrie aan bod en wordt dit aan de hand van casus uitgewerkt.

Programma

BLOK A Consultatieve psychiatrie

A1 Netwerkgeneeskunde en consultatieve psychiatrie 

A2 Aandachtsgebieden voor het psychiatrisch consult 

A3 Consultatieadviezen 

A4 Organisatie van de consultatie 

BLOK B Casuïstiek

B1 Casuïstiek 

Actie en verantwoording

Nadere bespreking van vragen en casuïstiek 

Literatuur 

Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’ 

Teamoverleg/Hagro/FTO/WDH 

Toets voor huisartsen 2020/2, Consultatieve psychiatrie in

de huisartsenpraktijk 

Leerdoelen

Na afronding van dit programma:

  • Weet u wat psychiatrische consultatie is;
  • Kent u de term netwerkgeneeskunde;
  • Weet u welke aandachtsgebieden er zijn voor het consult;
  • Hebt u zicht op de wijze waarop dit gefinancierd wordt;
  • Kunt u inschatten welke werkwijze bij uw praktijk past;
  • Hebt u kennis van enkele consultvragen en adviezen.

AccreDidact BV

AccreDidact biedt nascholing in de vorm van eLearning met online toets en een papieren naslagwerk. In een online persoonlijk nascholingsdossier houdt u uw vorderingen bij en vindt u een actueel overzicht van behaalde punten. Binnen het voordelige abonnement ontvangt u verspreid over het jaar de boekjes en kunt u online via de besloten website nascholen. Heeft u de toets behaald? Dan worden uw nascholingspunten direct bijgeschreven.
info@accredidact.nl
0306355054
37, De Molen, Houten, 3994DA