Deze cursus is verlopen

Wetgeving: de nieuwe wet zorg en dwang

Dwang kent vele vormen. Harde dwang wordt vaak (pijnlijk) duidelijk, maar zachte dwang merk je lang niet altijd op Hoe verhoudt het toepassen van de dwangmaatregelen in een gevangenis zich tot jouw wettelijke plicht tot goed hulpverlenerschap? Hoe verhoudt het toepassen van de dwangmaatregelen in een gevangenis zich tot jouw wettelijke plicht tot goed hulpverlenerschap? Hoe ga je om met een opdracht van een gevangenisdirecteur om een...

25
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 25
Opmerking :n.v.t. voor artsen werkzaam voor MedTzorg-FMMU

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

De huidige Wet BOPZ wordt vanaf 1 januari 2020 opgesplitst in twee regelingen; de Wet zorg en dwang en de Wet verplichte GGZ. Psychiatrische patiënten hebben andere kenmerken en belangen dan mensen met een verstandelijke beperking of dementie. Met afzonderlijke regelingen wil de wetgeving hier beter bij aansluiten. Het uitgangspunt van de nieuwe wet zorg en dwang is ‘nee, tenzij…’. Vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg mag in principe niet worden toegepast, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor patiënt (of directe omgeving). Dwang kent vele vormen. Harde dwang wordt vaak (pijnlijk) duidelijk, maar zachte dwang merk je lang niet altijd op. Hoe verhoudt het toepassen van de dwangmaatregelen in een gevangenis zich tot jouw wettelijke plicht tot goed hulpverlenerschap? Hoe ga je om met een opdracht van een gevangenisdirecteur om een gedetineerde onder dwang vocht toe te dienen? Zou je het plaatsen van een tafelblad op een rolstoel in een verpleeghuis herkennen als 'dwangmaatregel'? De scholing wordt gegeven door mevrouw W. Duijst, bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht in Maastricht. Deelnemers mogen (eigen) casuïstiek inbrengen.

Inleiding

Dwang kent vele vormen. Harde dwang wordt vaak (pijnlijk) duidelijk, maar zachte dwang merk je lang niet altijd op

  • Hoe verhoudt het toepassen van de dwangmaatregelen in een gevangenis zich tot jouw wettelijke plicht tot goed hulpverlenerschap?
  • Hoe verhoudt het toepassen van de dwangmaatregelen in een gevangenis zich tot jouw wettelijke plicht tot goed hulpverlenerschap?
  • Hoe ga je om met een opdracht van een gevangenisdirecteur om een gedetineerde onder dwang vocht toe te dienen?
  • Zou je het plaatsen van een tafelblad op een rolstoel in een verpleeghuis herkennen als 'dwangmaatregel'??

Leerdoelen

Na afloop van deze scholing: 

  • kennen de deelnemers de belangrijkste aspecten van de nieuwe wet zorg en dwang;
  • kennen de deelnemers de belangrijkste aspecten van de nieuwe wet verplichte GGZ, voor zover dit relevant is op het vlak van huisartsgeneeskunde in gesloten instellingen.
  • kunnen de deelnemers hiermee bij de uitoefening van hun beroep als huisarts in bijzondere situaties een goede afweging maken die ook recht doet aan de juridische aspecten;
  • weten de deelnemers hoe en waar ze, indien nodig, juridisch advies kunnen vragen.

FMMU bv en medTzorg

nheemskerk@fmmu.nl
357, Herculesplein, Utrecht, 3584AA