Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Overprikkeling

  Een maatschappelijk probleem, kunnen we het conceptualiseren?

  Overprikkeling…een veel voorkomend probleem binnen onze maatschappij. Het begrip wordt vandaag de dag veel gebruikt door artsen, therapeuten en patiënten zelf en lijkt ziekte overstijgend te zijn, aangezien veel patiëntgroepen er last van hebben. Denk hierbij aan autismespectrumstoornis, niet aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking, posttraumatische-stressstoornis, migraine / clusterhoofdpijn en chronische aspecifieke lichamelijke klachten bij hoogsensitiviteit. Door de overprikkeling kunnen zij niet meer of minder goed naar behoren functioneren en vallen zij geheel of gedeeltelijk uit in onze maatschappij. Tijdens dit congres worden wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en wordt er vooral ingegaan op de praktische implicaties voor de diagnostiek en behandeling/begeleiding.

  place Ede
  add 5.0 punten
  euro_symbol € 295.00
  access_time 09:30 - 17:00

  * Prijs: € vroegboekkorting á 20 euro tot 1 januari 2020

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  13-02-2020 09:30 - 17:00 Ede
  description

  Omschrijving

  Wanneer er ingezoomd wordt op het begrip overprikkeling, dan is er wetenschappelijk nog weinig over bekend. Vragen die vooral op dit moment spelen zijn 'Waar hebben we het nu over bij overprikkeling? Wat is het? Wat is er over bekend? Is het te conceptualiseren? Deze vragen kunnen een mooi startpunt zijn om overprikkeling te bekijken vanuit deze verschillende invalshoeken (hersenletsel, dementie, psychiatrische stoornissen).

  De overkoepelende vraag die ons bezig houdt is ‘Is overprikkeling een vergeten transdiagnostische dimensie?’ ‘Kunnen we het valideren?’ ‘En kunnen we toewerken naar een concreet product?’

  Tijdens dit congres wordt ingegaan op bovenstaande vragen waarbij wetenschappelijk inzichten omtrent overprikkeling aan het licht komen. Daarnaast wordt ook ingegaan op praktische implicaties voor diagnostiek, behandeling en begeleiding.

  Het congres heeft als doelgroep psychologen, (ortho-)pedagogen, psychiaters, verpleegkundigen, onderwijskundigen, docenten/leerkrachten, arbeidsdeskundigen en allen die belangstelling hebben voor het onderwerp overprikkeling.

  Het belooft een zeer boeiend congres te worden met toonaangevende sprekers uit diverse werkvelden. Reserveert u de datum van 13 februari 2020 alvast in uw agenda. 

  list

  Programma

  08.45 – 09.30 Ontvangst deelnemers

  09.30 – 09.40 Opening door de dagvoorzitter

  Marcellino Bogers - Oud-psychiatrisch verpleegkundige en cabaretier, auteur van ‘Humor als verpleegkundige interventie’ en mede-eigenaar van Congressen MetZorg.

  09.40 – 10.20 Het Brein onder stress

  Dr. Erno Hermans - Hoofdonderzoeker - Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag

  10.20 – 11.00 Overprikkeling bij hoogsensitiviteit: theorie en eerste bevindingen

  Prof. dr. Judith Homberg - Hoogleraar, Afdeling Cognitieve Neurowetenschappen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboudumc

  11.00 – 11.30 Pauze

  11.30 – 12.10 Prikkelbaarheid bij hoofdpijn: een (on)zinnnig concept?

  Dr. Gisela M. Terwindt - Hoofd van de hoofdpijnpolikliniek Leids Universitair Medisch Centrum 

  12.10 - 12.45 Trauma; de (bio)logische reactie van een overspoeld zenuwstelsel

  Sanne van Heumen - Psychosociaal therapeut en traumatherapeut, Wijs in je lijf​

  12.45 – 13.45 Lunch

  13.45 – 14.15 Interview met Danny door Marcellino Bogers

  Danny is ervaringsdeskundige op het gebied van Niet aangeboren hersenletsel. 

  14.15 – 15.00 Overprikkeling bij Niet Aangeboren Hersenletsel

  Prof. dr. Caroline van Heugten - Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Maastricht University en Hoofd Expertisecentrum Hersenletsel (NAH) Limburg 

  15.00 – 15.00 Pauze

  15.30 – 16.15 Prikkelverwerking bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking

  Marieke Werkman, MSc - Promovendus op het project ‘De Sensatie van een Goed Leven’

  Universitair Medisch Centrum Groningen, afdeling Sociale Geneeskunde

  16.15 - 17.00 Prikkelverwerkingsproblemen bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen: de lastige brug tussen fysiologie en symptomatologie 

  Dr. Hilgo Bruining - Kinder- en Jeugdpsychiater, UMC Utrecht

  17.00 – 17.30 Borrel

  business

  Organisatie

  business Stichting Sympopna
  mail_outline info@sympopna.nl
  place Van Alphenstraat 38 bis 3581 JC Utrecht

  Sympopna is een stichting die werd opgericht in 1992. De missie van Sympopna is om bij te dragen aan kennisverspreiding in het veld van de gezondheidszorg, en de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Hiertoe organiseren we congressen en symposia.

  keyboard_arrow_up