Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Acceptance & Commitment Therapy in de huisartspraktijk

  Indien u deze cursus boekt vóór 1 februari krijgt u €100,- vroegboekkorting op de cursusprijs.


  'Acceptatie en leren leven met de klachten; dat zijn adviezen die bij menig patiënt slecht vallen.'


  Deze boodschap in een consult van 10-20 minuten zo brengen dat de patiënt zich gehoord voelt en hoop houdt, is een uitdaging voor menig arts. Artsen weten als geen ander dat klachten lang niet altijd te verhelpen zijn. Het merendeel van de patiënten verwacht echter wel dat de huisarts actie onderneemt, ook als nadere diagnostiek niet zinvol is of medische behandelmogelijkheden zijn uitgeput. Tegelijkertijd worden zorgprofessionals geconfronteerd met frustraties over regel- en werkdruk en met gevoelens van machteloosheid wanneer medisch handelen niet meer baat. 

  Acceptance & Commitment Therapy kan helpen bij het voeren van cruciale gesprekken met patiënten en ook bij het behouden van vitaliteit en werkplezier van de arts. 


  De cursus wordt gegeven door Prof. Schreurs en Dr. Heuts in Mooirivier; een inspirerende congres- en vergaderlocatie direct aan de Overijsselse Vecht, net buiten Zwolle.

  • Het restaurant van MooiRivier heeft een vermelding in de Michelin-gids. Hier is uw diner.
  • Mooirivier is gelegen in een prachtige groene omgeving, op een oude rivierduin.
  • De ligging direct aan het water maakt van Mooirivier een bijzondere plek, vol natuur, stilte en ruimte.


  add 12.0 punten
  euro_symbol € 1,295.00

  € Inclusief: cursusmaterialen, businesslunch op beide dagen, gastronomisch 3-gangen diner op 9 april, overnachting in een standaard hotelkamer met ontbijt.

  description

  Omschrijving

  Acceptance &Commitment Therapy (ACT)

  In ACT gaat erom te doen wat er in het leven toe doet en daarbij moeilijkheden meenemen omdat ze nu eenmaal bij het leven horen. ACT is een transdiagnostische cognitieve gedragstherapie gericht op het vergroten van psychologische flexibiliteit. Dit is het vermogen om, afhankelijk van de context, gedrag te veranderen of juist door te zetten om zich te bewegen in de richting van de waardevolle aspecten van het leven. Het ACT-model bestaat uit vaardigheden die psychische flexibiliteit bevorderen . 

  ACT is gestoeld op recente inzichten in de behavioristische en evolutionaire wetenschappen waar onder Relational Frame Theory. Relational Frame theory bouwt voort op klassieke en operante conditionering en maakt inzichtelijk hoe verbale en symboliserende vermogens van mensen zowel leiden tot immense vermogens om probleem op te lossen als veroorzaker zijn van veel menselijk leed. Bij het toepassen van ACT helpt het een goed inzicht te hebben in de achterliggende filosofie en theorie.

  In de cursus gaan we in op deze filosofische en theoretische achtergronden van ACT, besteden we veel aandacht aan het klinische model en het gebruik ervan in de praktijk en geven we een overzicht van de empirische evidentie van ACT. De cursist doet ervaring op met ACT-oefeningen als persoon en in de rol van arts en patiënt. We maken we gebruik van diverse werkvormen: interactieve lezingen, demonstraties door de docenten, zelf ervaren van ACT-oefeningen en in rollenspellen oefenen van ACT-vaardigheden afgewisseld met video en andere media ter illustratie en verdieping van kennis.  


  Praktische informatie

  • Voor de cursus wordt ABAN accreditatie aangevraagd voor 12 punten.
  • U overnacht in een stijlvol hotel met een eigenzinnige en intieme sfeer. Restaurant Aan de Oever, het restaurant van Mooirivier, is méér dan alleen een restaurant met mooi uitzicht over de rivier. Er wordt gekookt met passie! Puur, vers en het liefst met mooie en unieke producten uit de buurt. En… nice to know, het hotel heeft een vermelding in de Michelin gids. Een mooie erkenning voor onberispelijke service en een verfijnde keuken.
  • Cursusprijs is inclusief: Cursusmaterialen, een business lunch op beide dagen, gastronomisch 3-gangendiner met desgewenst bijpassende wijn op 9 april, overnachting van 9 op 10 april in een standaard hotelkamer, inclusief luxe-ontbijt 


  Docenten

  Prof. dr. Karlein MG Schreurs is emeritus hoogleraar in diagnostiek en behandeling van chronische pijn en vermoeidheid aan de vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie aan de Universiteit Twente. Zij ontwikkelde en deed onderzoek naar e-health interventies gebaseerd op positieve psychologie. Onderzoek naar de effectiviteit en werking van ACT heeft haar bijzondere belangstelling. Tot voor kort was zij werkzaam als senior GZ-psycholoog bij de afdeling chronische pijn van Roessingh, Centrum voor Revalidatie en heeft ruime ervaring in ACT bij patiënten met chronische pijn of vermoeidheid en bij oncologische patiënten. Zij werkte mee aan de implementatie van ACT in behandelingen van chronische pijn en vermoeidheid in Nederland. Sinds 2008 geeft zij ACT-trainingen aan psychologen, medici en paramedici, veelal samen met dr. Peter Heuts. Karlein Schreurs is supervisor erkend door de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie en is in het bezit van de senior kwalificatie universiteitsdocent. Zij is eigenaar en trainer van KMG Schreurs CGT training & supervisie www.kmgschreurstrainingen.nl


  Dr. Peter HTG Heuts is werkzaam als revalidatiearts bij de NAH-afdeling van Adelante Zorggroep in Hoensbroek en is opleider van revalidatieartsen. Hij werkte lange tijd in de pijnrevalidatie, was voorzitter van het Concilium van de Vereniging van Revalidatieartsen (VRA), heeft van 1996 tot 2008 de scholingscursus Chronische Pijn in Adelante Zorggroep gegeven en werkt mee aan de bij- en nascholingscursussen voor revalidatieartsen. Hij heeft specifieke belangstelling voor implementatie van ACT in multidisciplinaire teams en geeft sinds 2008 de scholing ACT voor multidisciplinaire teams, veelal samen met Karlein Schreurs.
  list

  Programma

  9 april: 9.30-17.30 (ontvangst 9.30-10.00)

  10 april: 9.00-17.00

  gps_fixed

  Leerdoelen

  • De cursist kent de belangrijkste filosofische en theoretische concepten waarop ACT is gebaseerd.
  • De cursist heeft een grondige kennis van het klinische model van ACT. 
  • De cursist kan inflexibele en flexibele ACT-processen herkennen bij patiënten.
  • De cursist heeft ervaren wat de effecten van ACT-oefeningen kunnen zijn.
  • De cursist heeft voldoende handvatten om ACT op een consistente wijze toe te passen in zijn dagelijkse consulten. 


  business

  Organisatie

  business KMG Schreurs CGT training & supervisie
  mail_outline kmgschreurs@gmail.com
  place Smalmaatstraat 51 7581 HH Losser
  keyboard_arrow_up