Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Sportgeneeskunde: Trainingsfysiologie: Inpannen in extreme omstandigheden

  De SOS organiseert om het jaar een cursus Trainingsfysiologie (bij gezonde mensen) en een cursus Trainingsfysiologie bij chronisch zieken. Aansluitend op deze cursussen wordt ook een cursus ‘Trainingsfysiologie van inspannen in extreme omstandigheden’ georganiseerd, waarin aandacht besteed wordt aan inspannen/sporten op hoogte respectievelijk in de kou of warmte. ‘Inspannen in de diepte’ zal behandeld worden in de (Basis-)cursus Duikgeneeskunde.Het is duidelijk dat er bij inspannen/sporten op hoogte, in de kou of in de warmte rekening gehouden moet worden met specifieke sportmedische aspecten.

  place Bilthoven
  add 5.0 punten
  euro_symbol € 375.00
  access_time 09:30 - 16:15

  € Inclusief lunch en cursusmateriaal

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  08-11-2019 09:30 - 16:15 Bilthoven
  description

  Omschrijving

  De laatste jaren is de populariteit van sporten die in de bergen worden beoefend, sterk gestegen. Denk bij bergsporten enerzijds aan bergwandelen, bergbeklimmen en sportklimmen en aan de andere kant aan sporters die ‘op hoogte-stage’ gaan. Met name onder diegenen die gaan bergwandelen zitten relatief ongetrainde mensen en steeds meer vijftigplussers en mensen met een chronische ziekte. Zeker als mensen uit deze groepen ‘voor de uitdaging’ (of sponsoring) gaan bergklimmen, is het van wezenlijk belang dat ze goed acclimatiseren aan de hoogte en klimatologische omstandigheden.

  Maar er is natuurlijk ook een groep goed getrainde topsporters die juist op hoogte gaan trainen (of wonen) omdat zij ervan uitgaan dat zij door de fysiologische adaptatie aan hoogte een voordeel hebben bij presteren op zeeniveau. En er is een groep mensen die (moeten) gaan sporten in de warmte, waarbij dan in eerste instantie gedacht kan worden aan de duursporten (hardlopen/wielrennen), maar ook aan tennissers en voetballers. Wat deze sporters te wachten staat, wordt soms duidelijk bij de grote Tennistoernooien, terwijl het volop de aandacht heeft bij de organisatie van de OS in Tokyo (2020) en het WK-voetbal (2022).

  Kortom; het is dus voor de (sport-)arts en aios sportgeneeskunde van belang om kennis te hebben van de inspanningsfysiologische en medische aspecten van inspanningen op hoogte en/of in de koude.

  Cursusomschrijving

  Deze cursus zal ingaan op de fysiologische aanpassingen op hoogte, de verschillende vormen van hoogtepathologie en hun preventie en behandeling en op de effecten die optreden bij (en na) hoogtetraining. In het middagprogramma komt de koude- en warmteproblematiek aan de orde.

  In het hele programma is voldoende ruimte voor de bespreking van (eigen) casuïstiek en advisering over bepaalde sportgeneeskundige situaties.

  Leerdoelen

  Inzicht verkrijgen in de hoogtefysiologie en pathologie, dusdanig dat niet alleen aan groepen sporters die op hoogte gaan trainen advies daarover gegeven kan worden.

  Inzicht verkrijgen in de koudefysiologie en -pathologie en de fysiologische karakteristieken van wintersporten alsmede in het voorkomen van (enkele karakteristieke) blessures daarbij.

  business

  Organisatie

  business Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
  mail_outline sos@sportgeneeskunde.com
  place Professor Bronkhorstlaan 10A 3723 MB BILTHOVEN

  De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg richt zich onder andere op het ontwikkelen en geven van cursussen en workshops, zoals u vindt in het cursusprogramma. Doel is de kwaliteit van de sportgezondheidszorg te verhogen, waardoor sporters en patiënten een optimale advisering en zorg geboden kan worden.

  keyboard_arrow_up