Deze cursus is verlopen

Expedition Medicine - Kilimanjaro editie

De Expeditie geneeskunde cursus is een uitdagende tocht van 11 dagen naar de top van de Kilimanjaro in Tanzania. De cursus is gericht op alle medische aspecten van het voorbereiden van expedities en acute zorg gedurende expedities. De cursus bestaat o.a. uit 1 les/ informatiedag op 3 November in Soest en 10 dagen in Tanzania. Het programma bestaat uit lezingen over de (patho)fysiologie van hoogteziekte, reizigers geneeskunde en infectie...

3995
16 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 3995

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
02 Feb 2020
10 Feb 2020
16 Punten
ABC1
Huisarts
02 Feb 2020
10 Feb 2020
16 Punten
ABC1
Physician Assistant
02 Feb 2020
10 Feb 2020
16 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
02 Feb 2020
10 Feb 2020
16 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 80 %
Samenwerken 90 %
Kennis en wetenschap 70 %
Communicatie 70 %
Organisatie en financiering 60 %
Omschrijving

Omschrijving

Kilimanjaro

De Kilimanjaro is eigenlijk geen berg, maar een vrijstaand bergmassief van 60 bij 80 kilometer dat is gevormd door drie stratovulkanen, gelegen in de regio Kilimanjaro in het Noord-Oosten van Tanzania, ongeveer 3 graden ten zuiden van de evenaar. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en komt daarom in het rijtje van de zeven meest begeerde bergen voor (‘seven summits’). De berg steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving en is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld.

De grootste en hoogste vulkaan, Kibo (5892 m), wordt geflankeerd door Shira (3962m) en Mawenzi (5148m). Ongeveer 2 km2 van Kibo is bedekt met gletsjerijs, een restant van een vijf keer zo grote ijskap die aan het eind van de 19e eeuw de berg bedekte. Het hoogste punt van de kraterrand van Kibo wordt Uhuru Peak (Uhuru betekent vrijheid in Swahili) genoemd en ligt op 5895m boven zeespiegel.

 

De beklimming

De Kilimanjaro is een populaire berg. Een goed bereikbare ‘bijna-zesduizender’ met een voor geoefende en gezonde wandelaars haalbare hoogste top van Afrika. De diverse klimaatzones die op e?e?n berg een tocht van de tropen naar de pool mogelijk maken en de bijzondere uitzichten op en vanaf de berg, maken de Kilimanjaro voor velen onweerstaanbaar. Daarbij komt dat je bagage kan worden gedragen en een kok onderweg goed eten klaarmaakt. Jaarlijks beginnen enkele duizenden aan de beklimming van ‘Kibo’. Ongeveer de helft haalt de top. Veel mensen overschatten hun eigen capaciteiten en onderschatten de lage temperatuur en de gevolgen van inspanningen op grote hoogte. Goede begeleiding op de berg door ervaren Nederlandse expeditieleiding en de juiste acclimatisatie vergroot het plezier tijdens de beklimming en is bepalend voor het veilig bereiken van de top en het dal.


Begeleiding

De expeditie staat onder leiding van een gecertificeerde Nederlandstalige expeditieleider uit het Mountain Network gidsenteam aangevuld met een lokale hoofdgids enassistent berggidsen. Mountain Network onderscheidt zichhiermee van veel andere ‘Kilimanjaro aanbieders’. Deervaring leert dat door de extra begeleiding van onzeexpeditieleider niet alleen het krijgen van hoogteziektewordt verkleind en de kans op het behalen van de topaanzienlijk wordt vergroot, maar dat dit ook ten goedekomt aan de veiligheid (o.a. door aanwezigheid vansatelliettelefoon en uitgebreide medicamenten) en hetoptimaal beleven van de expeditie. Onze expeditieleiderneemt alle communicatie met de lokale gidsen enautoriteiten op zich.Bagage, voedsel en tenten worden gedragen door ‘porters’.Deelnemers dragen zelf enkel een dagrugzak. Daarin neemje alleen het hoognodige mee voor die dag (water,regenjas en broek, zonnebril, zonnecrème, e.d.).


Routes

Er zijn zes routes om de berg te beklimmen. De bekendste start in het dorp Marangu. De Marangu-route wordt ook wel de “Coca-Cola-route” genoemd en vraagt minstens 5 dagen om te lopen. Overnacht wordt in hutten en de acclimatisatie (wennen aan de hoogte) is via deze route verre van optimaal. De prachtige Machame route is meer een uitdaging en biedt bovendien uitgebreid de kans om van de natuur te genieten omdat de eerste dagen in het Westelijke regenwoud werkelijk spectaculair zijn


Machame route

De Kilimanjaro beklimmen wij via de Machame route. We hebben deze route gekozen omdat deze ruim voldoende mogelijkheid biedt om te acclimatiseren en van de natuur te genieten. Voor het bereiken van de Uhuru Peak trekken wij 7 dagen uit. We kiezen voor een relatief lang verblijf op de berg om het risico op hoogteziekte zo klein mogelijk te houden en de kans op het bereiken van de top zo groot mogelijk. Door de eerste twee dagen in het regenwoud en de lage begroeiing en is dit de route voor natuur- liefhebbers. In deze klimaatzones is er kans op het spotten van wildlife (met name apen en bijzondere vogels). De route loopt door schitterende bossen via de heide zone naar het Shira plateau. Vervolgens loop je via de zuidelijke ijsvelden naar Barafu Camp en door naar de top. Via Mweka route dalen we af naar Millenium Camp waar we nog een nacht verblijven om de dag erop terug te keren in Arusha. De Machame route is 62km van gate tot gate


Training

Hoewel de Kilimanjaro technisch niet ingewikkeld is, is het toch geen gemakkelijke berg om te beklimmen. Met name door de grote hoogte zal de topdag het uiterste van je vragen. Deze dag ben je zo’n 10 tot 14 uur onderweg op een hoogte waar je zo’n 50% van de zuurstof tot je beschikking hebt ten opzichte van zeeniveau. Om je hiervoor voor te bereiden is het goed om stevig te trainen; zowel je uithoudingsvermogen als krachttraining voor benen, buik en rug. Bedenk: Hoe fitter je bent hoe meer je ook van de reis en de beklimming kunt genieten. Na je boeking ontvang je van ons een trainingshandleiding die je zal helpen om jezelf op de juiste manier voor te bereiden.


Hoogte

Op grote hoogte, zoals op de Kilimanjaro, kunnen verschijnselen van hoogteziekte voorkomen bij mensen die onvoldoende geacclimatiseerd zijn. Wij trekken 7 dagen uit voor de beklimming, zodat het lichaam voldoende tijd krijgt om te acclimatiseren. Mede hierdoor is de kans op hoogteziekte tijdens onze beklimmingen klein en de kans op de top groot (ruim 90% van alle deelnemers aan onze Kilimanjaro beklimmingen stonden op de top!). De expeditieleider is getraind in het voorkomen van en omgaan met hoogteziekte. Tijdens het voorbereidingstraject zullen we je meer vertellen over het voorkomen van hoogteziekte op de Kilimanjaro.


Vaccinaties en gezondheid

Voor Tanzania gelden op moment van schrijven geen verplichte vaccinaties, tenzij je bijvoorbeeld over land via Kenia (of een ander gele koorts land reis), dan is gele koorts verplicht. Aangeraden zijn DTP, hepatitis A en gele koorts. Laat je op het gebied van vaccinaties en het al dan niet slikken van medicijnen tegen malaria adviseren door de GGD. Veel mensen kiezen ervoor om geen malariapillen te slikken als ze alleen de Kilimanjaro beklimmen (boven 1600 meter komen er bijna geen malariamuggen voor). Mensen die achteraf op safari gaan, kiezen er meestal voor om wel medicijnen te gebruiken. Kijk voor meer en de meest recente informatie over de vaccinaties op: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/tanzania


Reis- & annuleringsverzekering

Een reisverzekering met specifieke bergsportdekking stellen wij verplicht. Indien gewenst kan je deze kortlopende reisverzekering bij Mountain Network afsluiten. Deze reisverzekering (van de Europeesche Verzekeringen) dekt afhankelijk van de gekozen dekking in ieder geval repatrie?ring (redding) vanaf de berg naar het dal en indien noodzakelijk naar Nederland.

Een annuleringsverzekering raden wij van harte aan. Een goede annuleringsverzekering dekt ook de annuleringskosten indien je door een blessure niet meer kan deelnemen aan het programma (als je een doktersverklaring kan overleggen). Deze verzekering (van de Europeesche verzekeringen) kan je ook via ons afsluiten. Sluit deze verzekering binnen 7 dagen na boeking af. Sluit je de verzekering later dan deze termijn af, dan zijn bepaalde kosten niet meer gedekt. Meer informatie via:www.mountain-network.nl/bergsportverzekering.


Visum

Je hebt voor het reizen naar Tanzania een visum nodig. Hoewel het mogelijk is om het visum bij aankomst op het vliegveld aan te schaffen (lange rijen), raden we je aan om dit visum in Nederland al te regelen. Dit kun je doen bij de Tanzaniaanse ambassade in Den Haag of via een visumdienst (bijv. ANWB of visum.nl). Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Tanzania.


Deelname eis

Conditie tot 14 loopuren, reisverzekering met specifieke bergsportdekking


Overnachtingen                                                                           

Voor en na de beklimming overnacht je in een comfortabele lodge net buiten de stad: de Kigongoni Lodge. In deze lodge vind je een restaurant, een bar, een zwembad en verblijf je op basis van halfpension: ontbijt en diner. Het eten is uitstekend. Op de berg wordt er overnacht in 2-persoonskoepeltentjes. De tentjes worden opgezet en ’s ochtends weer afgebroken door de lokale dragers. Ook worden er groepstenten opgezet waar je samen eet en drinkt.


Eten & drinken

Je wordt gedurende de gehele expeditie uitstekend verzorgd. Op de berg zijn zowel ontbijt als lunch als avondmaaltijd inbegrepen. Er wordt voor je gekookt door de lokale staf. De maaltijden zijn voedzaam. Neem ook ‘tochtenvoer’ mee, zoals chocolade- muesli- of fruit repen. Altijd goed om bij je te hebben voor onderweg, maar cruciaal voor de topdag! Want op de topdag eet je pas bij terugkomst in het kamp. Dan is het dus belangrijk dat je eten bij je hebt waar je energie uithaalt voor de top beklimming. Kies een snack waarvan je zeker weet datje het weg krijgt, ook al heb je geen trek. Het gebeurt nogal eens dat de eetlust wat vermindert op hoogte, maar het is toch heel belangrijk dat je wat eet. Wanneer je dieetwensen hebt, dan wordt daar ook rekening mee gehouden. Wanneer je een ernstige allergie hebt(bijvoorbeeld gluten), bestaat ook de mogelijkheid om een aparte kok mee te sturen tegen meerprijs. Deze kok zal uitsluitend koken met zijn eigen kookgerei zodat er ook geen sporen van bijvoorbeeld gluten in je eten komen.


Water

De gidsen zorgen ervoor dat er dagelijks water wordt gekookt. Deelnemers kunnen hun drinkflessen tijdens de maaltijden vullen. Zorg ervoor dat je iedere dag voldoendewater bij je hebt en dat je voldoende containers hebt voor minimaal 2 liter drinkwater. Het gebruik van isotone tabletten of bijvoorbeeld limonadesiroop (uit zo’n klein knijpflesje) in het water is aan te raden – dat zorgt er niet alleen voor dat je het vocht beter in je lichaam opneemt maar maskeert bovendien de eventuele ‘gekke’ smaak van het water.


Communicatie tijdens de expeditie

Tijdens de trektocht heb je regelmatig GSM-bereik, maar zeker niet overal. De expeditieleider heeft een satelliettelefoon bij zich. In geval van nood staat hij/zij in contact met het dal en met Nederland en kunnen ook deelnemers hier een beroep op doen. In de hoogte kampen zijn er ook VHF radio’s aanwezig waarmee de parkwachters constant in verbinding staan met een van de basiskampen. In geval van nood kan men hierdoor snel handelen.


Vliegreis

De Kilimanjaro is per vliegtuig zeer goed te bereiken. Je vliegt direct vanuit Amsterdam naar Kilimanjaro International Airport. Er zijn allerlei alternatieve routes mogelijk. Bedenk wel dat de kans dat je bagage kwijtraakt toeneemt met het aantal keren overstappen. Indien je overland naar Tanzania reist (bijvoorbeeld via Kenya), dan gelden er andere regels met betrekking tot vaccinaties (gele koorts). Je boekt je vlucht zelf. Wij adviseren om de directe KLM vlucht te nemen naar Kilimanjaro airport. Heenreis: vertrek om 10:15 uur, aankomst Kilimanjaro airport om 20:45 uur, terugreis: vertrek om 21:50 uur, aankomst Schiphol om 07:25 uur. Indicatiekosten: €800-€1000


Inleiding

De Expeditie geneeskunde cursus is een uitdagende tocht van 11 dagen naar de top van de Kilimanjaro in Tanzania. De cursus is gericht op alle medische aspecten van het voorbereiden van expedities en acute zorg gedurende expedities.


De cursus bestaat o.a. uit 1 les/ informatiedag op 3 November in Soest en 10 dagen in Tanzania. Het programma bestaat uit lezingen over de (patho)fysiologie van hoogteziekte, reizigers geneeskunde en infectie ziekten, traumatologie, hypothermie en bevriezingsletsel, expeditie planning, hygiëne, CRM/human factors op expeditie en nog veel meer. Het praktische gedeelte zoals workshops over acute opvang, slachtoffervervoer, weerkunde, waterdesinfectie en navigatie worden buiten op de flanken van de Kilimanjaro gegeven.


De Kilimanjaro wordt onder deskundige begeleiding van Mountain Network beklommen.


Programma

Zondag 3 November

Soest Stayokay: Les en informatie dag. Exacte programma volgt.

 

Zaterdag 1 februari

Aankomst Arusha Indien je aankomt op Kilimanjaro Airport word je opgehaald op het vliegveld en naar het hotel gebracht. Veel mensen komen laat aan met de directe vlucht van KLM. Overnachten in hotel.


Zondag 2 februari

Arusha & expeditie voorbereidingsdag Vandaag staat in het teken van aankomen in Tanzania, je laatste spullen op orde krijgen, je tas pakken en jezelf klaarmaken voor de expeditie. De expeditieleider geeft de pre-expeditie briefing. Ontbijt en diner zijn inbegrepen. Het is mogelijk om in Arusha of in het hotel te lunchen op eigen rekening.


Maandag 3 februari

Arusha – Machame gate (1800m) – Machame Camp (2800 m) Na het ontbijt vertrekken we per bus naar Machame Gate, een rit van ongeveer een uur. Bij de gate worden de noodzakelijke formaliteiten afgehandeld en de lasten verdeeld over de porters, bij Machame Gate kan het druk zijn. De tocht loopt door de dichtbegroeide jungle. Zoals elke dag vindt er onderweg een voedzame een picknick plaats. Einde van de middag komen we bij de boomgrens aan waar we in Machame Camp overnachten. Ongeveer 5 uur wandelen.


Dinsdag 4 februari

Machame Camp – Shira Camp (3800 m) We laten vandaag snel het bos achter ons en lopen via uitgestrekte steppe omhoog. Het pad klimt gestaag langs rotsachtige heuvels met vulkanisch gesteente en cactussen. Je hebt een wijds uitzicht op het Shira Plateau en de besneeuwde top van de Kilimanjaro maar ook op het regenwoud dat onder je ligt. Begin van de middag komen we aan in Shira Camp. Rest van de middag kan je uitrusten en genieten van de zonsondergang over Mount Meru. 4-5 uur wandelen.


Woensdag 5 februari

Shira Camp – Barranco Camp (3950 m) Via het zogenaamde Moorland plateau wandelen we rustig en gestaag via vulkanische bergruggen naar Lava Tower tot ongeveer 4600m hoogte. Vervolgens daalt het pad naar Barranco Valley waar we verblijven in het spectaculaire Barranco Camp, dat beschut gelegen is tussen torenhoge rotsen. Dit is een lange maar uitstekende acclimatisatie dag aangezien we vandaag hoger verblijven dan we overnachten. 7-10 uur wandelen.


Donderdag 6 februari

Barranco Camp – Karanga Camp (4000 m) We starten de dag met een flinke klauterpartij op de Barranco Wall. Het is voor iedereen prima te doen maar handen en voeten zijn wel nodig om deze 300 meter hoge wand te beklimmen. Het ziet er steiler uit dan het is en je wordt goed begeleid door de gidsen! Vervolgens leidt de route via glooiend landschap met prachtige vergezichten nog een paar uur naar Karanga Camp waar overnacht wordt. 5-7 uur wandelen.


Vrijdag 7 februari

Karanga Camp – Barafu Camp (4650 m) Vandaag is een relatief korte wandeldag. We volgen in een woestijnachtige omgeving een gemakkelijk pad welke ons via de oostkant van de berg naar Barafu Camp leidt waar we voor het middaguur al aankomen. De rest van de middag wordt kan je ontspannen en je klaar maken voor de topdag. Na het avondeten zoek je snel je tent op om nog een paar uurtjes te slapen voordat de beklimming start. 3-5 uur wandelen.

 

Zaterdag 8 februari

Barafu Camp – Uhuru Peak (5895 m) – Millenium Camp (3800 m) Voor middernacht wordt je gewekt door de gidsen. Je eet en drinkt nog snel wat en rond middernacht vertrekken we naar de top. Een koplampje op je hoofd en een lichte rugzak met alleen wat kleding en eten en drinken is het enige wat je bij je draagt. Een steil puinpad leidt ons in een gestaag tempo naar de kraterrand waar we met zonsopgang verwachten aan te komen. Bij Stella point op 5739 meter rusten we uit en genieten van de zon die langzaam opkomt. De laatste 2 uur via de kraterrand naar Uhuru peak (5895 m) passeren we spectaculaire ijswanden. De top komt steeds dichterbij maar de laatste loodjes zijn pittig. De beloning mag er zijn; je hebt het hoogste punt van Afrika bereikt! Na de topfoto dalen we snel af naar beneden waar je in Barafu camp welkom wordt geheten door alle porters en keukenstaf. Na de lunch vertrekken we naar Milennium Camp waar we de laatste nacht op de berg doorbrengen. 10-14 uur wandelen.


Zondag 9 februari

Millenium Camp – Arusha Na de afscheidsceremonie van onze gidsen, porters en keukenstaf pakken we nog een keer de rugzak op voor de laatste afdaling naar beneden. Een goed pad slingert door het prachtige tropische woud naar Mweka Gate (1980 m). Daar staat de bus klaar die ons in twee uur naar het hotel in Arusha brengt. ’s Avonds sluiten we de expeditie gezamenlijk af met een feestelijk diner. 4-6 uur wandelen.


Maandag 10 februari

Afsluiting en transfer naar Kilimanjaro Airport of aansluitend start post tour. De directe KLM vlucht landt rond 7:00uur op dinsdag 11 februari op Schiphol.


Leerdoelen

Het exacte medisch nascholingscurriculum volgt z.s.m. online maar zal in ieder geval bevatten:


Theorie


  •  (Patho)Fysiologie van hoogteziekte
  • Reizigers geneeskunde en infectie ziekten
  • Traumatologie
  • Hypothermie en bevriezingsletsel
  • Expeditie planning Hygiëne op expeditie
  • CRM/human factors op expeditie


Praktijk


  • Acute opvang
  • Slachtoffervervoer
  • Weerkunde
  • Waterdesinfectie
  • Navigatie


Outdoor Medicine

info@outdoormedicine.org
12, Stadshaven, Woudrichem, 4285AZ