Online cursus: Transitie van de kwetsbare oudere patiënt

transitiekwetsbare ouderenkwetsbare oudere patiënten

Aanvullend op de basiscursussen over de zorg voor kwetsbare oudere patiënten is er een cursus over de transitie van deze patiëntengroep ontwikkeld. Ervaring leert dat de overdracht van patiënten vaak een kwetsbaar moment is waarop belangrijke informatie verloren kan gaan, wat mogelijk leidt tot een niet optimaal beleid. De cursus start op een aantal momenten per jaar, en kan vervolgens op een zelfgekozen moment gedurende de week doorlopen worden. De startdata zijn op onze website terug te vinden.

95
6 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Regulier € 95
Opmerking :Bij groepsinschrijving via een instelling kan mogelijk een ander tarief gelden.

Beroepen

Anesthesioloog
26 Aug 2019
09 May 2024
6 Punten
ABAN
Arts
26 Aug 2019
09 May 2024
6 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
26 Aug 2019
09 May 2024
6 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
26 Aug 2019
09 May 2024
6 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
26 Aug 2019
09 May 2024
6 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Doel online cursus

Het centrale doel van deze cursus is om zorgprofessionals uit de verschillende zorglijnen bewust te maken van wat goede transitie van kwetsbare oudere patiënten tussen de zorglijnen is. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan bewustwording van de eigen rol in dit proces en aan verbetering van de samenwerking met collegae.


Leerdoelen

Week 1 "Advance Care Planning": Het kunnen toepassen van advance care planning en weten waar informatie te halen is als er sprake is van ACP bij een patiënt.

Week 2 "Functionele achteruitgang": Functioneren als centraal doel stellen in de behandeling van de kwetsbare oudere patiënt en daar over de zorglijnen heen beleid op voeren.

Week 3 "Medicatieoverdracht": Duidelijkere medicatieoverdracht plaats te laten vinden, zodat er minder fouten en misverstaanden ontstaan op het moment dat een patiënt van ziekenhuis naar thuissituatie gaat of andersom.


Doelgroep

Relevant voor alle specialismen die te maken hebben met de overdracht van kwetsbare oudere patiënten. (Plaatsvervangend) opleiders, leden van de opleidingsgroep, huisartsen, specialist ouderen, aios en anderen die betrokken zijn bij de transfer van kwetsbare ouderen.


Inleiding

Aanvullend op de basiscursussen over de zorg voor kwetsbare oudere patiënten is er een cursus over de transitie van deze patiëntengroep ontwikkeld. Ervaring leert dat de overdracht van patiënten vaak een kwetsbaar moment is waarop belangrijke informatie verloren kan gaan, wat mogelijk leidt tot een niet optimaal beleid. Bij kwetsbare ouderen kunnen de gevolgen van een dergelijke overdracht groot zijn, vandaar extra aandacht voor deze transitie.

In samenwerking met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten is gekeken waar de knelpunten zitten in de transitie. Op basis hiervan is een online cursus samengesteld die aandacht heeft voor Advance Care Planning, functieverlies en medicatieoverdracht. Tijdens de cursus wordt vooral gezocht naar discussie tussen de deelnemers. Door middel van herkenbare casuïstiek zult u uitgedaagd worden mee te denken over hoe transitie van kwetsbare oudere patiënten tussen thuissituatie, ziekenhuis en verpleeghuis zo goed mogelijk kan verlopen.


E-Infuse