Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • HOOGSENSITIVITEIT - Bevindingen uit de wetenschap, richtlijnen voor de praktijk.

  Hoogsensitiviteit .. een begrip dat in de volksmond de nodige bekendheid geniet, al dan niet gestaafd door de wetenschap. Maar wat zeggen recente wetenschappelijke inzichten nu over het begrip hoogsensitiviteit? En wat is de betekenis ervan voor de praktijk van de GGZ en Pedagogiek? Tijdens dit congres worden wetenschappelijke inzichten gepresenteerd en wordt er vooral ingegaan op de praktische implicaties voor de diagnostiek en behandeling/begeleiding.

  place Ede
  add 5.0 punten
  euro_symbol € 295.00
  event 21-06-2019
  access_time 09:30 - 17:00

  € Vroegboekkorting €275 tot 1 april. Daarna €295.

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  21-06-2019 09:30 - 17:00 Ede
  description

  Omschrijving

  Hoogsensitiviteit … voor menigeen roept dit de associatie op met een vaag begrip zonder afdoende (wetenschappelijke) onderbouwing. Het begrip wordt op allerlei manieren gebruikt en het label wordt te pas en te onpas aan zowel kinderen als volwassenen toegekend. De onheldere theoretische beschouwingen en brede toepassingen in de praktijk van alledag leiden al met al tot veel misverstanden. 


  De eerste vraag die gesteld moet worden is: bestaat hoogsensitiviteit? Recent wetenschappelijk onderzoek toont inderdaad aan dat hoogsensitieve personen de wereld op een geheel eigen manier waarnemen en ervaren. Het onderzoek laat ook zien dat hoogsensitieve personen een (soms sterk) verhoogde kwetsbaarheid hebben voor stress, angsten, depressie en burn-out. De beperkte erkenning van hoogsensitiviteit in de geestelijke gezondheidszorg kan ertoe leiden dat diagnoses foutief worden gesteld, bijvoorbeeld wanneer bij hoogsensitieve kinderen of adolescenten ten onrechte de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS) of AD(H)D wordt gesteld. Er zijn ook grote praktische consequenties, bijvoorbeeld wanneer bij hoogsensitieve volwassenen onvoldoende beschermende maatregelen in de werksituatie worden geboden met op termijn arbeidsgerelateerde uitval tot gevolg. 


  Na de eerste wetenschappelijke noties van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron, die het begrip hoogsensitiviteit introduceerde, hebben onderzoekers in onder meer Nederland en België zich ingespannen om het concept verder wetenschappelijk te onderbouwen, zowel onder kinderen als volwassenen. Dit heeft geheel nieuwe inzichten opgeleverd, onder meer ten aanzien van patronen en afwijkingen in de informatieverwerking die ook aantoonbaar zijn via functionele MRI-scans. Met recent ontwikkelde valide en betrouwbare tests is vastgesteld dat naar schatting 15 à 20% van de bevolking hoogsensitief is. 


  Tijdens dit congres wordt ingegaan op de meest recente wetenschappelijke inzichten omtrent hoogsensitiviteit bij kinderen en volwassenen. Daarnaast wordt ook ingegaan op praktische implicaties voor diagnostiek, behandeling en begeleiding. 


  Dit congres richt zich op hulpverleners en andere belangstellenden in de GGZ en welzijn die in hun dagelijkse werk in aanraking komen met hoogsensitieve personen, zowel kinderen, adolescenten als volwassenen.

  list

  Programma

  08.30 – 09.30 Ontvangst en registratie van de bezoekers

  09.30 – 09.40 Opening van het congres door dagvoorzitter 

  Eva Pama, MSc - Psycholoog, spreker, trainer, mede eigenaar Hooggevoelig heel gewoon

  09.40 – 10.20 Wat houdt hoogsensitief zijn precies in?

  Hoogsensitivititeit en de interactie met omgevingsfactoren

  Dr. Corina Greven - Universitair docent, Donders Instituut/ Radboudumc / Wetenschapscoördinator, Karakter Kinder- en Jeugd psychiatrie

  10.20 – 11.00 Hoogsensitiviteit en de relatie met verslavingsgevoeligheid 

  Prof. dr. Judith Homberg - Hoogleraar, Afdeling Cognitieve Neurowetenschappen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboudumc

  11.00 – 11.30 Pauze

  11.30 – 12.10 Overprikkeld; Eerste hulp bij hoogsensitiviteit

  Lieke Zunderdorp - Psycholoog, ervaringsdeskundige en auteur

  12.10 - 12.50 De verschillende facetten van hoogsensitiviteit: ontwikkeling van een nieuwe, meer omvattende vragenlijst

  Dr. Véronique de Gucht - Universitair hoofddocent Gezondheids- en Medische Psychologie, Universiteit Leiden

  12.50 - 13.50 Middagpauze

  13.50 – 14.20 De invloed van muziek bij hoogsensitiviteit; interventies bij overprikkeling en stress

  Miranda op den Brouw - Muziektherapeut, coach, eigenaar De GrondToon, trainer Hooggevoelig heel gewoon

  14.20 – 15.00 Hoogsensitiviteit, uniek concept of business as usual?

  Prof. dr. Elke Van Hoof - Klinisch psycholoog, traumatherapeut en expert stress, burnout en werkhervatting / Medische en Gezondheidspsychologie – Klinisch Psychologisch interveniëren/ eerstelijnspsychologie Vrije Universiteit Brussel

  15.00 – 15.30 Pauze

  15.30 – 16.10 Hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit

  Marga Spaanjaars - Coach, trainer en oprichter HB-trainingen

  16.10 – 16.50 Hoogsensitiviteit en psychopathologie: risicofactor, moderator of twee onafhankelijke zaken?

  Prof. dr. Jan Buitelaar - Hoogleraar - Afdeling Cognitieve Neurowetenschappen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, Radboudumc / Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie

  16.50 – 17.00 Afsluiting door de dagvoorzitter

  17.00 Netwerken met borrel


  business

  Organisatie

  business Stichting Sympopna
  mail_outline info@sympopna.nl
  place Van Alphenstraat 38 bis 3581 JC Utrecht

  Sympopna is een stichting die werd opgericht in 1992. De missie van Sympopna is om bij te dragen aan kennisverspreiding in het veld van de gezondheidszorg, en de geestelijke gezondheidszorg in het bijzonder. Hiertoe organiseren we congressen en symposia.

  keyboard_arrow_up