Deze cursus is verlopen

3-daagse training Motivational Interviewing

Ontdek de kracht van het motiveren.  Vanwege het succes van de vorige edities wordt deze cursus opnieuw aangeboden! In de zorg is  zelfmanagement  momenteel een hot topic. Het motiveren van patienten wordt voor zorgprofessionals steeds belangrijker. Veelvuldig komt het voor dat patiënten hun gedrag niet aanpassen, ondanks een gedegen uitleg en betrokken houding van de hulpverlener. De patiënt staat er niet voor open of wil...

975
18 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 975
Opmerking :Het cursusgeld bedraagt € 975,00. Inbegrepen zijn de kosten voor de koffie/thee en maaltijd.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
25 Feb 2019
28 Feb 2021
18 Punten
ABC1
Huisarts
25 Feb 2019
28 Feb 2021
18 Punten
ABC1
Physician Assistant
25 Feb 2019
28 Feb 2021
18 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
25 Feb 2019
28 Feb 2021
18 Punten
ABC1

Competenties

Communicatie 50 %
Professionaliteit en kwaliteit 50 %
Omschrijving

Omschrijving

De training bestaat uit de volgende modules:

1. De invloed van motivatie op gedragsverandering

2. De fasen van gedragsverandering

3. Tweestrijd bij gedragsverandering

4. Inleiding weerstand bij gedragsverandering

5. Gesprekshouding- en technieken

6. De basisprincipes van Motivational Interviewing

Steeds meer zorgprofessionals ontdekken dat Motivational Interviewing effectieve gesprekstechnieken biedt om zelfmanagement bij patiënten te versterken. Met Motivational Interviewing slagen zorgprofessionals er wél in om de intrinsieke motivatie van patiënten te mobiliseren. Daarmee lukt het om patiënten beter te begeleiden naar een gezonde leefstijl, in minder tijd en met blijvende resultaten.

Motivational Interviewing is een effectieve en wetenschappelijke onderbouwde methode om gedragsverandering bij patiënten te faciliteren. 

Dit zeggen de deelnemers van de afgelopen cursus:

  • Wat een heerlijke cursus: positief en leerzaam
  • De cursus overtrof mijn verwachtingen ruimschoots
  • Zeer zinvol en ik kan het iedereen aanraden
  • Een hele fijne ongedwongen sfeer en veel bruikbare praktische tips.
  • Goed praktijk gericht 
  • Voor elke (para)medicus een must!


Inleiding

Ontdek de kracht van het motiveren. 

Vanwege het succes van de vorige edities wordt deze cursus opnieuw aangeboden!

In de zorg is zelfmanagement momenteel een hot topic. Het motiveren van patienten wordt voor zorgprofessionals steeds belangrijker. Veelvuldig komt het voor dat patiënten hun gedrag niet aanpassen, ondanks een gedegen uitleg en betrokken houding van de hulpverlener. De patiënt staat er niet voor open of wil wel, maar het lukt niet. De intrinsieke motivatie ontbreekt, of is niet sterk genoeg. Met als mogelijke gevolgen: langere behandeltrajecten, frustratie bij de zorgprofessionals en suboptimale gezondheid en lagere patiënt tevredenheid. Motivational Interviewing geeft u als hulpverlener inzicht en gesprekstechnieken om meer te bereiken met uw patiënten.

Naast theorie, modellen en praktijkvoorbeelden ligt de nadruk op interactie, eigen cases en oefenen. De trainingsdagen zijn verdeeld over enkele weken, zodat de deelnemers ook in de tussenliggende periode volop kunnen oefenen. Om nog meer rendement uit de training te halen wordt er geoefend met levensechte praktijksituaties door de inzet van een professionele acteur.

Leerdoelen

Na afloop van deze training bent u in staat om efficiënt te reageren op de verschillende fasen van gedragsverandering waarin uw patiënten zich kunnen bevinden. U laat zich niet meer uit het veld slaan wanneer een patiënt zich verzet tegen verandering. En vooral: u boekt meer resultaten in minder tijd.

Dr. G. J. van Hoytema Stichting

hoytema@misc.utwente.nl
5, Universiteit Twente Drienerlolaan, Enschede, 7522NB