Deze cursus is verlopen

Oncologische pijn

Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Daardoor blijven meer patiënten met kanker langer in leven. Dat is uiteraard goed nieuws. Maar helaas is het wel zo dat veel patiënten worstelen met pijnklachten. Ruim de helft van de patiënten met kanker krijgt met pijn te maken. Pijn bij kanker is daarmee een toenemend probleem en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Bij het vaststellen van de ziekte heeft 30...

125
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 125

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
25 Feb 2019
30 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Huisarts
25 Feb 2019
30 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
25 Feb 2019
30 Apr 2019
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
25 Feb 2019
30 Apr 2019
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Er zijn verschillende redenen voor onderbehandeling. Dat kan komen door onvoldoende aandacht voor pijn of onvoldoende kennis van de hulpverleners over analgetica en specifieke behandelmogelijkheden binnen een pijncentrum. Ook kan de patiënt zijn pijn verzwijgen, uit angst dat dit invloed heeft op het verloop van een behandeling.

Pijn is een complex biopsychosociaal fenomeen met een zeer subjectief karakter waarbij alleen de patiënt kan aangeven hoe deze pijn ervaren wordt. Het meten van pijn geeft belangrijke informatie over de noodzaak de aanwezige pijn te behandelen of medicatie aan te passen. Met kennis over de verschillende soorten pijn en hun specifieke behandelmogelijkheden zal bij een groot deel van de patiënten hun pijn beter onder controle te krijgen zijn.

Voor alle zorgverleners die met patiënten met kanker in contact komen is het van belang gedegen kennis over pijn en de werking van pijnmedicatie te hebben. Deze kennis is een waardevolle ondersteuning ten aanzien van de patiënt. Het zal de patiënt vertrouwen geven waardoor angst en stress rondom pijn verminderd zal worden. Daarnaast is het belangrijk te weten welke mogelijkheden er zijn om zo nodig de patiënt de weg te kunnen wijzen naar gespecialiseerde pijnzorg.

Inleiding

Veel vormen van kanker zijn steeds beter te behandelen. Daardoor blijven meer patiënten met kanker langer in leven. Dat is uiteraard goed nieuws. Maar helaas is het wel zo dat veel patiënten worstelen met pijnklachten. Ruim de helft van de patiënten met kanker krijgt met pijn te maken. Pijn bij kanker is daarmee een toenemend probleem en dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven.

Bij het vaststellen van de ziekte heeft 30 tot 40% van de patiënten matige tot ernstige pijn. Tijdens de behandeling neemt dit percentage toe tot 60% in een vergevorderd of terminaal stadium. Helaas heeft vandaag de dag nog steeds bijna 50% van de patienten pijn ten gevolge van kanker.


Let op: Accreditatie onder voorbehoud, dit is in aanvraag.

Programma

17.15 uur

Inschrijving met soep en broodjes


18.00 uur

Algemene informatie over pijn

Sandra de Gooijer, verpleegkundig specialist i.o. Nocepta


19.00 uur

TENS bij oncologische pijn en bij neuropatische pijn als gevolg van chemotherapie 

Gerrit van de Maat, Schwamedico


19.30 uur

Pauze


19.45 uur

Interventionele behandeling van oncologische pijn

Cees Robers, anesthesioloog Nocepta


20.45 uur

Pijn en betekenisgeving vanuit verpleegkundig perspectief

Carla Hemmelder, verpleegkundig specialist palliatieve zorg Carintreggeland en ZGT


21.15 uur

Afsluiting

Dr. G. J. van Hoytema Stichting

hoytema@misc.utwente.nl
5, Universiteit Twente Drienerlolaan, Enschede, 7522NB