Deze cursus is verlopen

Onbegrepen patiënten van binnenuit bereiken

Hoe kan ik beter communiceren met patiënten met psychische problematiek? Herkent u dit? U hebt ervaring met een scala aan patiënten, maar patiënten met psychische problemen zetten u toch regelmatig voor raadsels. Traumatische ervaringen, angst- of stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek: het is uw focus van behandeling niet maar heeft wél direct invloed op het contact met u. Bijvoorbeeld: tijdens een gesprek wordt een patiënt...

450
5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 450

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
08 Feb 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Huisarts
08 Feb 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Physician Assistant
08 Feb 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
08 Feb 2019
31 Mar 2019
5 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Communicatie 60 %
Omschrijving

Omschrijving

We komen ze allemaal tegen: patiënten die u met vraagtekens achterlaten. Omdat u niet begrijpt wat er in ze omgaat, omdat ze niet in beweging te krijgen lijken, omdat u geen aansluiting vindt of omdat u bezig bent met eigen belevingen zoals irritaties of onmacht. Psychische aandoeningen compliceren hoe dan ook het contact en u kunt zich bij deze patiënten flink onthand voelen. Het is niet vanzelfsprekend dat u hen bereikt, dat het besprokene juist wordt geïnterpreteerd of dat reacties rationeel en invoelbaar zijn.

Deze nascholing geeft u meer zicht op de binnenwereld van deze patiënten en handvatten voor een beter en effectiever contact. Een combinatie van informatie en praktische vaardigheden helpt u om uw communicatie met hen te verbeteren. We gebruiken daarbij mentaliserende posities, de Roos van Leary en motiverende gespreksvoering als theoretische maar oh zo praktisch toepasbare kaders. Weten wat u doet, waarom u het doet en hoe u het doet in gesprek met die onbegrepen patiënt. En er morgen mee aan de slag kunnen!

Inleiding

Hoe kan ik beter communiceren met patiënten met psychische problematiek?

Herkent u dit? U hebt ervaring met een scala aan patiënten, maar patiënten met psychische problemen zetten u toch regelmatig voor raadsels. Traumatische ervaringen, angst- of stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek: het is uw focus van behandeling niet maar heeft wél direct invloed op het contact met u. Bijvoorbeeld: tijdens een gesprek wordt een patiënt schijnbaar uit het niets overspoeld door boosheid of verdriet waardoor gesprek amper meer mogelijk is. Of: u hebt een goed doortimmerd behandelplan maar in een volgend gesprek blijkt uw patiënt niet erg therapietrouw.

Programma

De cursus start om 09.30 uur (registratie vanaf 09.00 uur) en wordt rond 16.15 uur afgesloten.

SCEM

Wij willen professionals helpen de zorg te verbeteren. En daarom ontwikkelen en organiseren we (na)scholingsprogramma’s. Programma’s die je terugvoeren naar de gemeenschappelijk kern waarin we elkaar vinden; namelijk de patiënt. Geïnteresseerd in onze nascholingen, vul het formulier Houd mij op de hoogte in op www.scem.nl
scem@scem.nl
0345576642
6, Brenkmanweg, Culemborg, 4105DH