• share
    • Facebook
    • Twitter
    • LinkedIn
  • Voedingsadviezen in de praktijk

    Superfoods, zoutbeperking, eiwitbeperking, de Voedselzandloper, Sonja Bakker, het FODMAP-dieet, een koolhydraatarm dieet bij diabetes, wel brood/geen brood, het paleodieet, vitamine D-suppletie, gluten….

    Als huisarts word je steeds vaker geconfronteerd met vragen over diëten en de relatie tussen voeding en gezondheid. Ook een aantal NHG-Standaarden gaat ervan uit dat de huisarts zich bemoeit met de leefstijl van de patiënt. En dit terwijl er amper onderwijs over voeding gegeven wordt in de opleiding tot (huis)arts.

    Dat voeding een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de mens is inmiddels geaccepteerd. Maar wat is gezonde voeding? Welke adviezen kunt u als huisarts geven? In deze cursus behandelen we een aantal aspecten en laten u zien hoe u gemakkelijk toegang hebt tot actuele, betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. 

    Aangezien het onderwerp breed is zal de nascholing niet volledig zijn. We hopen dat we u kunnen laten zien dat voeding een belangrijk en leuk onderwerp kan zijn in uw dagelijkse praktijk als huisarts. In deze cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Voedingscentrum, worden de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de nieuwe Schijf van Vijf gebruikt als basis voor voorlichting over gezonde voeding in de huisartspraktijk. 


    drs. F. Langens

    Françoise Langens (1966) volgde haar studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waar zij vervolgens de huisartsenopleiding deed. Van 1995 tot 2000 had zij een eigen huisartspraktijk in Hoevelaken. Daarna werkte zij tot 2010 als huisarts in dienst van een andere huisarts (HIDHA).Sinds 2004 houdt zij zich bezig met de medische begeleiding van mensen met overgewicht en met de preventie van overgewicht. Over deze en andere aan voeding gerelateerde onderwerpen ontwikkelde zij verschillende e-learningmodules, schreef zij het boek ‘Gezond eten, een leven lol’ en geeft zij (gast)colleges, o.a. aan de huisartsenopleiding van het UMCN. Van 2012 tot 2014 was zij als arts verbonden aan de Nederlandse Obesitas Kliniek in Velp. Momenteel werkt zij als huisarts in Amersfoort en is zij projectleider zorgprogramma kwetsbare ouderen bij Diamuraal.

    laptop E-learning
    add 2 punten
    euro_symbol € 599.00

    € Dit zijn de kosten voor een jaarabonnement op het totale cursusaanbod van CME-Online voor de huisarts. Dit abonnement geeft recht op het behalen van 25 accreditatiepunten per jaar.

    description

    Omschrijving

    Superfoods, zoutbeperking, eiwitbeperking, de Voedselzandloper, Sonja Bakker, het FODMAP-dieet, een koolhydraatarm dieet bij diabetes, wel brood/geen brood, het paleodieet, vitamine D-suppletie, gluten….

    Als huisarts word je steeds vaker geconfronteerd met vragen over diëten en de relatie tussen voeding en gezondheid. Ook een aantal NHG-Standaarden gaat ervan uit dat de huisarts zich bemoeit met de leefstijl van de patiënt. En dit terwijl er amper onderwijs over voeding gegeven wordt in de opleiding tot (huis)arts.

    Dat voeding een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de mens is inmiddels geaccepteerd. Maar wat is gezonde voeding? Welke adviezen kunt u als huisarts geven? In deze cursus behandelen we een aantal aspecten en laten u zien hoe u gemakkelijk toegang hebt tot actuele, betrouwbare, wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding en gezondheid. 

    Aangezien het onderwerp breed is zal de nascholing niet volledig zijn. We hopen dat we u kunnen laten zien dat voeding een belangrijk en leuk onderwerp kan zijn in uw dagelijkse praktijk als huisarts. In deze cursus, die is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Voedingscentrum, worden de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad en de nieuwe Schijf van Vijf gebruikt als basis voor voorlichting over gezonde voeding in de huisartspraktijk. 

    list

    Programma

    Module 

    • Inleiding
    • Leerdoelen
    • Inventarisatievragen
    • Voedingsadvies in de praktijk
    • De patiënt in verleiding
    • Inventarisatie eigen voeding
    • Voeding en de relatie tot chronische ziekten
    • Wat doet het Voedingscentrum
    • Van onderzoek tot advies
    • Basis voor advies
    • Richtlijnen goede voeding
    • Voedingsnormen van de Gezondheidsraad
    • De Schijf van Vijf
    • Productgroepen buiten de Schijf van Vijf
    • Voor wie?
    • Stappen maken telt
    • Reflectie-opdrachten
    • Suppletie


    Eindtoets

    gps_fixed

    Leerdoelen

    Na het volgen van deze cursus:

    •   bent u zich ervan bewust dat gezonde voeding een belangrijke rol speelt bij preventie en behandeling van ziekten in de huisartspraktijk

    •   kunt u de rol van voeding in de context van preventie en ziekte uitleggen aan uw patiënt

    •   kunt u aangeven hoe betrouwbare adviezen tot stand komen

    •   kent u de nieuwe Schijf van Vijf en de bijbehorende adviezen

    •   kunt u van verschillende groepen voedingsmiddelen uitleggen waarom zij gezond of juist minder gezond zijn

    •   kent u de suppletie-adviezen voor vitamine D, foliumzuur en vitamine B12

    •   weet u waar u betrouwbare en actuele informatie over gezonde voeding kunt vinden

    business

    Organisatie

    business CME-Online / E-WISE Nederland
    mail_outline info@e-wise.nl
    place Janssoniuslaan 40 3528 AJ Utrecht

    Het cursusaanbod bestaat uit een groot aantal actuele cursussen die aansluiten op de praktijk, gemaakt door gerenommeerde auteurs. Alles online, beschikbaar waar en wanneer u maar wilt. CME-Online is onderdeel van E-WISE dat de nascholing verzorgt van al meer dan 50.000 professionals.

    keyboard_arrow_up