Deze cursus is verlopen

Hart- en longgeluiden 2019

Luisteren naar hart en longen is een dagelijkse handeling van de praktiserend huisarts en specialist ouderengeneeskunde. Maar is altijd duidelijk waarnaar met de stethoscoop op de thorax gezocht wordt? En ook, als u een hart- of longgeluid hoort, wat is dan het kenmerkende daarvan? Is het normaal of afwijkend en vooral: wat is de betekenis van het al dan niet horen van een bepaald geluid voor de verdere diagnostiek en het beleid? Kortom,...

295
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
29 Nov 2018
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Huisarts
29 Nov 2018
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
29 Nov 2018
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
29 Nov 2018
31 Jan 2020
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 70 %
Kennis en wetenschap 30 %
Omschrijving

Omschrijving

Het is nuttig voor de kwaliteit van een belangrijke basale vaardigheid, zoals de auscultatie van hart en longen, deze periodiek te toetsen en zo nodig te “updaten”. Bovendien kunnen, door het zeldzaam vóór komen van bepaalde afwijkingen, sommige geluiden maar sporadisch worden waargenomen in de praktijk van huisarts en specialist ouderengeneeskunde. In dat geval kan het van groot belang zijn deze toch goed te signaleren.


Deze praktische cursus over doelgerichte auscultatie van hart en longen frist allereerst op een letterlijk niet mis te verstane, moderne en intensieve manier uw kennis en vaardigheden op. Bovendien gaat u aansluitend onder deskundige begeleiding interactief oefenen aan de hand van relevante casuïstiek. U krijgt dan meteen de gelegenheid uw geactualiseerde of zojuist verworven vaardigheden in de praktijk te brengen.


Om u zelf het rendement van de dag te laten toetsen, sluiten wij af met een uitdagende luisterquiz met hart- en longgeluiden.

Aan deze cursus zijn een voor- en natoets verbonden. Twee weken voorafgaand aan de cursus ontvangt u een uitnodiging om de voortoets te maken en twee weken na afloop kunt u de natoets maken. Hierin wordt uw kennis getoetst naar aanleiding van de informatie van de voordrachten . Op deze wijze krijgen de voordrachten een grotere diepgang in het cursusprogramma.

Ook is er voor de deelnemers na afloop van de cursus een e-learningbeschikbaar waarmee u met het geleerde "thuis" verder kunt oefenen.

Inleiding

Luisteren naar hart en longen is een dagelijkse handeling van de praktiserend huisarts en specialist ouderengeneeskunde. Maar is altijd duidelijk waarnaar met de stethoscoop op de thorax gezocht wordt? En ook, als u een hart- of longgeluid hoort, wat is dan het kenmerkende daarvan? Is het normaal of afwijkend en vooral: wat is de betekenis van het al dan niet horen van een bepaald geluid voor de verdere diagnostiek en het beleid? Kortom, allemaal vragen over de doelmatigheid en doelgerichtheid van uw routine-auscultatie van hart en longen.

Programma

08:45 Registratie en koffie

09:15 Opening

  H.W. Vliegen LUMC

09:20 Inleiding ausculatie van het hart

  H.W. Vliegen LUMC

10:00 Oefening met stemsysteem

  H.W. Vliegen LUMC

11:00 Koffiepauze

11:30 Inleiding ausculatie van de longen

  L.N.A. Willems LUMC

12:15 Oefening met stemsysteem

  L.N.A. Willems LUMC

12:45 Lunchpauze

13:45 Hartgeluiden in de dagelijkse praktijk

  H.W. Vliegen LUMC

14:45 Longgeluiden in de dagelijkse praktijk

  L.N.A. Willems LUMC

15:45 Theepauze

16:15 Wilt u even luisteren, dokter? Quiz

  H.W. Vliegen LUMC; L.N.A. Willems LUMC

16:45 Discussie, prijsuitreiking en afsluiting

16:55 Afsluiting

Boerhaave Nascholing

boerhaavenascholing@lumc.nll
21, Hippocratespad, LEIDEN, 2333ZD