Deze cursus is verlopen.

 • share
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
 • Hart- en longgeluiden 2019

  Luisteren naar hart en longen is een dagelijkse handeling van de praktiserend huisarts en specialist ouderengeneeskunde. Maar is altijd duidelijk waarnaar met de stethoscoop op de thorax gezocht wordt? En ook, als u een hart- of longgeluid hoort, wat is dan het kenmerkende daarvan? Is het normaal of afwijkend en vooral: wat is de betekenis van het al dan niet horen van een bepaald geluid voor de verdere diagnostiek en het beleid? Kortom, allemaal vragen over de doelmatigheid en doelgerichtheid van uw routine-auscultatie van hart en longen.

  place Leiden
  add 6 punten
  euro_symbol € 295.00
  event 01-02-2019
  access_time 08:45 - 16:55

  event

  Datum & locatie

  Datum Tijd Locatie
  01-02-2019 08:45 - 16:55 Leiden
  description

  Omschrijving

  Het is nuttig voor de kwaliteit van een belangrijke basale vaardigheid, zoals de auscultatie van hart en longen, deze periodiek te toetsen en zo nodig te “updaten”. Bovendien kunnen, door het zeldzaam vóór komen van bepaalde afwijkingen, sommige geluiden maar sporadisch worden waargenomen in de praktijk van huisarts en specialist ouderengeneeskunde. In dat geval kan het van groot belang zijn deze toch goed te signaleren.


  Deze praktische cursus over doelgerichte auscultatie van hart en longen frist allereerst op een letterlijk niet mis te verstane, moderne en intensieve manier uw kennis en vaardigheden op. Bovendien gaat u aansluitend onder deskundige begeleiding interactief oefenen aan de hand van relevante casuïstiek. U krijgt dan meteen de gelegenheid uw geactualiseerde of zojuist verworven vaardigheden in de praktijk te brengen.


  Om u zelf het rendement van de dag te laten toetsen, sluiten wij af met een uitdagende luisterquiz met hart- en longgeluiden.

  Aan deze cursus zijn een voor- en natoets verbonden. Twee weken voorafgaand aan de cursus ontvangt u een uitnodiging om de voortoets te maken en twee weken na afloop kunt u de natoets maken. Hierin wordt uw kennis getoetst naar aanleiding van de informatie van de voordrachten . Op deze wijze krijgen de voordrachten een grotere diepgang in het cursusprogramma.

  Ook is er voor de deelnemers na afloop van de cursus een e-learningbeschikbaar waarmee u met het geleerde "thuis" verder kunt oefenen.

  list

  Programma

  08:45 Registratie en koffie

  09:15 Opening

    H.W. Vliegen LUMC

  09:20 Inleiding ausculatie van het hart

    H.W. Vliegen LUMC

  10:00 Oefening met stemsysteem

    H.W. Vliegen LUMC

  11:00 Koffiepauze

  11:30 Inleiding ausculatie van de longen

    L.N.A. Willems LUMC

  12:15 Oefening met stemsysteem

    L.N.A. Willems LUMC

  12:45 Lunchpauze

  13:45 Hartgeluiden in de dagelijkse praktijk

    H.W. Vliegen LUMC

  14:45 Longgeluiden in de dagelijkse praktijk

    L.N.A. Willems LUMC

  15:45 Theepauze

  16:15 Wilt u even luisteren, dokter? Quiz

    H.W. Vliegen LUMC; L.N.A. Willems LUMC

  16:45 Discussie, prijsuitreiking en afsluiting

  16:55 Afsluiting

  business

  Organisatie

  business Boerhaave Nascholing
  mail_outline boerhaavenascholing@lumc.nl
  place Hippocratespad 21 2333 ZD LEIDEN
  keyboard_arrow_up