Deze cursus is verlopen

Verslaving voor huisarts en POH-GGZ

Verslavingsproblematiek is vrijwel altijd complex en wordt vaak (te) laat herkend. Een van de oorzaken is dat de hulpvraag zelden gericht is op verslaving en dat de huisarts of POH-GGZ onvoldoende kennis of vaardigheden heeft. Op deze avond belichten we belangrijke wetenswaardigheden van diverse middelen. Hoe zit het met de verslavingsgevoeligheid van de meest voorkomende middelen? Hoe herkent u verslaving en durft u dit bespreekbaar te...

Gratis
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
08 Nov 2018
31 Oct 2021
3 Punten
ABC1
Huisarts
08 Nov 2018
31 Oct 2021
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
08 Nov 2018
31 Oct 2021
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
08 Nov 2018
31 Oct 2021
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 50 %
Kennis en wetenschap 50 %
Omschrijving

Omschrijving

Verslavingsproblematiek is vrijwel altijd complex en wordt vaak (te) laat herkend. Een van de oorzaken is dat de hulpvraag zelden gericht is op verslaving en dat de huisarts of POH-GGZ onvoldoende kennis of vaardigheden heeft. Op deze avond belichten we belangrijke wetenswaardigheden van diverse middelen. Hoe zit het met de verslavingsgevoeligheid van de meest voorkomende middelen? Hoe herkent u verslaving en durft u dit bespreekbaar te maken?


Verder gaan we in op de rol van het systeem. Hoe vinden cliënten hun weg naar de verslavingszorg en wat is hun motivatie? Is verslaving een ziekte of zwakte of is het gedrag? Is er verschil tussen een gedragsverslaving en een middelenverslaving? En waar kun je heen met je cliënt?


We gaan het ook hebben over het stigma van de junk. Een verslaving discrimineert niet. Niemand kiest willens en wetens om verslaafd te raken met alle gevolgen van dien.


Tot slot gaan we in op het specifieke behandeldeel, de somatische comorbiditeit en de detox mogelijkheden.


Voor huisartsen en praktijkondersteuners GGZ die deelnemen aan een van de IZER Zorgprogramma's.

Programma

17:30 uur: ontvangst en registratie met broodjesbuffet

18:00 uur: aanvang scholing

21:30 uur: einde scholing

IZER Ketenzorg BV

info@izer.nl
61, Vlambloem, Rotterdam, 3068JG