Deze cursus is verlopen

GHC: Zorgpad Wondzorg

Wonden worden normaliter verzorgd door de huisarts, een POH of een wijkverpleegkundige, vaak in onderlinge afstemming en samenwerking. Meestal gaat dit goed maar soms vordert de genezing van een wond niet. Als een wond gedurende drie weken geen genezingstendens vertoont, kan de huisarts inzet vragen van een verpleegkundig specialist (VS) voor wondzorg. Met de thuiszorgorganisaties is afgesproken dat bij een niet voldoende genezende wond...

50
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 50

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
08 Nov 2018
30 Nov 2021
3 Punten
ABC1
Huisarts
08 Nov 2018
30 Nov 2021
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
08 Nov 2018
30 Nov 2021
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
08 Nov 2018
30 Nov 2021
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Wonden worden normaliter verzorgd door de huisarts, een POH of een wijkverpleegkundige, vaak in onderlinge afstemming en samenwerking. Meestal gaat dit goed maar soms vordert de genezing van een wond niet. Als een wond gedurende drie weken geen genezingstendens vertoont, kan de huisarts inzet vragen van een verpleegkundig specialist (VS) voor wondzorg. Met de thuiszorgorganisaties is afgesproken dat bij een niet voldoende genezende wond altijd eerst met de huisarts wordt afgestemd, voordat een VS wondzorg wordt ingeschakeld. Een VS wondzorg voert niet alleen diagnostiek en behandeling uit, maar instrueert zo nodig ook de wijkverpleegkundige en/of de POH die de verdere wondbehandeling gaat uitvoeren. Indien nodig komt de VS wondzorg nogmaals langs voor ondersteuning. Uit onderzoek is gebleken dat de continuïteit van zorg op deze manier verbetert, de duur van de wondgenezing korter is en de kosten van zorg en wondmaterialen afnemen. Een ander voordeel voor de veelal kwetsbare ouderen met wonden is dat de zorg aan huis wordt uitgevoerd. 


In deze nascholing worden drie veel voorkomende wondsoorten behandeld: decubitus, diabetische voet en ulcus cruris. In de nascholing worden diagnostiek en behandeling afgewisseld met casuïstiek. 


Deze nascholing is alleen voor GHC-leden.

Programma

17.30 uur Ontvangst met soep en broodjes

18.15 uur Inleiding zorgpad wondzorg door Joke Beukema, GHC

18.25 uur Decubitus door Marita Schlepers, VS UMCG

19.15 uur Diabetische voet door Christine Rogge, VS Allerzorg

20.05 uur Koffie-/theepauze

20.20 uur Ulcus cruris door Kitty van Es, VS Icare

21.10 uur Afsluiting

Leerdoelen

Deelnemers leren over de diagnostiek van wonden en de vormen van behandeling en weten hoe en wanneer ze het zorgpad wondzorg kunnen inzetten. 

Cie Deskundigheidsbevordering Huisartsen Groningen, IA06-390

dkb@elann.nl
191, Damsterdiep, -E, GRONINGEN, 9713EC