Deze cursus is verlopen

Masterclass Noord-Nederland als Blue Zone

Sociale problemen

Noord Nederland als blue zone In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over het beïnvloeden van gedrag, de effecten van gedrag op gezondheid en welke factoren hierbij van invloed zijn. Het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) zet zich met een coalitie van bijna 80 organisaties in om van onze regio de first man made blue zone te maken. In deze Masterclass gaan we in op deze integrale gezondheidsstrategie.   

50
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 50

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
2 Punten
ABC1
Huisarts
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %
Omschrijving

Omschrijving

Algemeen

Het Wenckebach Instituut UMCG en de Hanzehogeschool Groningen professionals en bedrijven organiseren samen Masterclasses. Wij nodigen u van harte uit voor de Masterclass Noord-Nederland als Blue Zone.

Programma

Het aantal mensen met een chronische aandoening in ons land neemt toe. De verwachting is zelfs dat het aantal in 2030 is gestegen tot 7 miljoen personen. Gedrag en leefstijl bepalen voor een belangrijk deel hoe we gezonder ouder worden. Waarom vertonen mensen eigenlijk ongezond gedrag en waarom lukt het ons als maatschappij tot nu toe onvoldoende om dit gedrag te beïnvloeden? Bovendien en parallel daaraan zien we dat de gezondheidskloof tussen hoog en laag opgeleiden toeneemt.

Blue zones

Er bestaan gebieden in de wereld waar deze kloof niet bestaat en waar mensen gemiddeld gezien veel vaker 100 jaar of ouder worden dan in onze maatschappij. Deze gebieden werden in 2004 ontdekt door een onderzoeker die daarover publiceerde in het magazine van National Geographic. Hij omcirkelde deze gebieden met een blauwe stift; sinds dat moment noemen we deze gebieden blue zones.

Wat kunnen we leren van deze gebieden? En wie is eigenlijk verantwoordelijk voor het gezond of ongezond gedrag van individuen?



 

 

 

 

Inleiding

Noord Nederland als blue zone


In Noord-Nederland is veel kennis aanwezig over het beïnvloeden van gedrag, de effecten van gedrag op gezondheid en welke factoren hierbij van invloed zijn. Het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) zet zich met een coalitie van bijna 80 organisaties in om van onze regio de first man made blue zone te maken.


In deze Masterclass gaan we in op deze integrale gezondheidsstrategie.   

Leerdoelen

Na deze Masterclass: 

  • Weet u welk blue zones er in de wereld er zijn; 
  • Weet u welke factoren binnen de verschillende blue zones ervoor zorgen dat mensen gezonder ouder worden;
  • Raakt u bekend met de eerste man made blue zone in de regio;
  • Krijgt u handvatten aangereikt die u in uw eigen praktijk toe kan passen betreffende gezonder ouder worden.


Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG

​Het Wenckebach Instituut is onderdeel van het UMCG en richt zich op de ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg. Het Wenckebach Instituut bestaat uit: Postgraduate School of Medicine School of Nursing & Health Expertisecentrum Communicatie, Leiderschap, Assessment en Samenwerking Wenckebach Skill Center UMCG Innovatiepoli: eerste hulp bij innovatie! Het Wenckebach Instituut werkt ook voor andere zorginstellingen in Noord- en Oost-Nederland en in specifieke gevallen ook voor landelijke en internationale opdrachtgevers. Veel gebeurt ’op maat’, in nauw overleg met opdrachtgevers.