Deze cursus is verlopen

Leefstijladvisering aan migranten en laaggeletterden

Voor mensen met een laag inkomen in achterstandswijken is de huisarts belangrijk. Huisartsenzorg kost de patiënt geen geld en de huisarts is makkelijk benaderbaar. Maar liefst 1 op de 6 consulten wordt door artsen als lastig ervaren. Vaak gaat het dan om moeizame interactie tussen arts en patiënt. Denk aan eisende patiënten, patiënten met onbegrepen klachten en patiënten van een andere etnische achtergrond. Dit soort consulten hebben...

Gratis
8 Punten
Nascholing
Incompany

Prijzen

Gratis
Opmerking :Kosten moeten bepaald worden tijdens de aanvraag

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
28 Oct 2018
01 Jan 2020
8 Punten
ABC1
Huisarts
28 Oct 2018
01 Jan 2020
8 Punten
ABC1
Physician Assistant
28 Oct 2018
01 Jan 2020
8 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
28 Oct 2018
01 Jan 2020
8 Punten
ABC1

Competenties

Kennis en wetenschap 30 %
Communicatie 40 %
Professionaliteit en kwaliteit 30 %
Omschrijving

Omschrijving

Voor mensen met een laag inkomen in achterstandswijken is de huisarts belangrijk. Huisartsenzorg kost de patiënt geen geld en de huisarts is makkelijk benaderbaar.

Maar liefst 1 op de 6 consulten wordt door artsen als lastig ervaren. Vaak gaat het dan om moeizame interactie tussen arts en patiënt. Denk aan eisende patiënten, patiënten met onbegrepen klachten en patiënten van een andere etnische achtergrond.

Dit soort consulten hebben een negatieve invloed op de werkbeleving en de arts-patiënt relatie. Voor een goede samenwerking met patiënt is het ook belangrijk om voorlichting te geven, prioriteiten te stellen en soms als coach te fungeren. Hierbij hoort het correct gebruiken van handelen vanuit jouw eigenheid door het stellen van grenzen en aangeven van limieten. Dit wordt vaak lastig wanneer er veel emoties in het spel zijn.

Wanneer er namelijk emoties in het spel zijn (en vaak zijn deze in het spel bij moeizame interacties) dan is het niet meer mogelijk om het consult goed voort te zetten voordat deze emoties zijn herkent en erkent. Dit vraagt van de arts ook inzicht in zijn eigen emoties. Deze nascholing gaat hier dieper op in en vergroot hiermee de mogelijkheid om eigen emoties te parkeren om er zo beter voor de patiënt te zijn.

Ook wordt er specifiek aandacht besteed aan consulten met een conflict (boosheid, agressie of eisen). Je krijgt praktische handvatten en er wordt geoefend.

In de middag wordt er specifiek aandacht besteed aan patiënten van verschillende culturele achtergronden. Na deze middag heb je inzicht en de vaardigheden om aan te sluiten (niet verwarren met aanpassen) bij een grote diversiteit aan cliënten van verschillende culturele achtergronden. Dit draagt bij aan een prettig en veilig contact tussen zorgverleners en hun patiënten.

Door meer aandacht te hebben voor de wisselwerking en overdracht van arts-patiënt en het onderkennen van negatieve reacties die een patiënt bij je oproept is het mogelijk om effectiever om te gaan met moeilijke consulten. Dat betekent betere communicatie, leukere consulten en meer energie over de hele dag!

Laat je een dag inspireren, verwonderen en wees vooral niet bang voor de spiegel die je wordt voorgehouden!

Leerdoelen

– Inzicht in de invloed van cultuurwaarden op gedrag, communicatie en perceptie, zowel bij de ander als met name bij jezelf.

– Waarnemen en luisteren vanuit een ‘open perspectief’.

– Emoties bij jezelf herkennen en deze parkeren

– Adequaat aansluiten en duidelijkheid creëren bij patiënten met een andere culturele achtergrond.

DAI Artsen & Leefstijl

academyinc@ymail.com
9, Oudebrugsteeg, Amsterdam, 1012JN