Deze cursus is verlopen

Chronische Vermoeidheid: ervaring met multidisciplinaire aanpak!

zenuwstelselpsychische problemenSociale problemen

Iedere dag ziet u wel een patiënt met vermoeidheidsklachten: onverklaard, na een ernstige aandoening, misschien CVS. Soms kijkt u het aan, soms doet u nadere diagnostiek. Aan de hand hiervan wordt een deel van deze patiëntengroep na enige tijd niet meer terug gezien, daar de klachten over zijn. Een deel blijft echter terugkomen op uw spreekuur. En dan wordt het lastig. Want welke kant gaat u op? Verwijzing naar 2e lijn? POH-GGZ? Of toch...

125
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 125

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
3 Punten
ABC1
Huisarts
3 Punten
ABC1
Physician Assistant
3 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
3 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 40 %
Kennis en wetenschap 20 %
Communicatie 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Iedere dag ziet u wel een patiënt met vermoeidheidsklachten: onverklaard, na een ernstige aandoening, misschien CVS. Soms kijkt u het aan, soms doet u nadere diagnostiek. Aan de hand hiervan wordt een deel van deze patiëntengroep na enige tijd niet meer terug gezien, daar de klachten over zijn. Een deel blijft echter terugkomen op uw spreekuur. En dan wordt het lastig. Want welke kant gaat u op? Verwijzing naar 2e lijn? POH-GGZ? Of toch nog aankijken?

In deze nascholing maakt u kennis met de aanpak van de Vermoeidheidkliniek, die in 2008 door een patiënt is opgezet met als doel (h)erkenning en een erkende aanpak te bieden aan patiënten die lang zoeken naar een verklaring en behandeling van hun aandoening. De behandeling richt zich vooral op de klachten en het leren omgaan met de beperkingen door de aandoening, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan managen belastbaarheid, bewegen, activiteiten, slaap, voeding, ontspanning, werk en studie. Ruim 90 procent van de patiënten ervaart aan het einde van de behandeling (h)erkenning en belangrijke afname van de klachten. Het behandelteam werkt vanuit De Bilt, Tiel en Lelystad met internist, fysio-, ergo- en oefentherapeuten, waar nodig aangevuld met pijn-, slaapspecialist of cardioloog. Uw docenten zijn: Joris Vernooij, internist en Pierre de Roy, directeur Vermoeidheidkliniek.

Programma

18.30 uur Ontvangst met koffie thee en een koekje

19.00-20.00 uur Inleiding en achtergrond Vermoeidheidkliniek, het recente advies van de Gezondheidsraad in vergelijking met de CBO/NHG richtlijn

chronische vermoeidheid als insteek voor het ziektebeeld.

20.00-20.15 uur Korte pauze

20.15-20.45 uur Diagnostiek en behandeling en casuïstiek.

20.45-21.45 uur Specifieke issues: werk – en uitkeringsproblematiek, controverses als inspanningsintolerantie (ernst versus waarneming), wel of geen cognitieve gedragstherapie, rol Vit B12, SOLK en bejegening.

Beantwoording vragen deelnemers.

21.45-22.00 uur Afronding en sluiting

Leerdoelen

  1. De huisarts krijgt duidelijkheid omtrent het ziektebeeld.
  2. De huisarts krijgt duidelijkheid omtrent diagnostiek, behandeling en verwijzing.
  3. De huisarts krijgt duidelijkheid omtrent werk – en uitkeringsproblematiek.
  4. De huisarts krijgt duidelijk over wel of niet verwijzen naar specialistisch centrum.


Leerpunt KOEL

info@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX